Chihuahua – Un cap rotund ca un măr!

Forma capului unui Chihuahua este apropiată de cea a unui măr

Ştim cu toţii că Chihuahua sunt nişte câini mici în jurul cărora s-a format un cult imens în lumea canină. Un alt detaliu interesant este existenţa unor Chihuahua speciali, denumiţi Chihuahua cu capul în formă de măr.

Această clasificare aduce în centrul atenţiei una dintre cele mai drăgălaşe caracteristice specifice acestei rase, forma capului.

Adorabil la superlativ!

Să fim sinceri: Chihuahua sunt pur şi simplu adorabili! Numai simpla lor prezenţă va ajunge în adâncul sufletului tău şi pur şi simplu te vei topi în preajma lor! Tot ce au de făcut este să-şi aţintească ochişorii irezitibili asupra ta, iar tu te vei cucerit!

Ce este un Chihuahua cu capul în formă de măr?

Un Chihuahua cu capul în formă de măr are o formă rotundă a craniului care îi conferă o frunte proeminentă. De alfel, această formă a capului este considerată un standard pentru Chihuahua în ghidul oferit de American Kennel Club.

Forma sferică a capului este una dintre cele mai semnificativă caracteristici ale unui Chihuahua cu capul în formă de măr, dar nu şi singura. Botul scurt, turtit şi maxilarul proeminent sunt la fel de importante.

Cumulul acestor trăsături fizice ale unui Chihuahua cu cap rotund ca un măr îl diferențiază de celălalt reprezentat al rasei, denumit în lumea canină drept Chihuahua cu cap de căprioară. Acesta din urmă prezintă un craniu mai puţin proeminent şi un bot mai lung, asemănător cu cel al sfioaselor patrupede sălbatice.

O altă diferenţă între Chihuhua cu cap rotund şi cel cu cap de căprioară constă în ochii acestora. În cazul unui Chihuahua cu cap rotund ca un măr, ochii vor fi ceva mai mari faţă de cei ai unuia cu cap de căprioară, dacă nu chiar bulbucaţi. Acest  fapt îi face mult mai expresivi, iar căldura ochilor acestora te poate hipnotiza pentru a le face mereu pe plac.

În ambele cazuri, Chihuahua pot sau nu o scobitură în zona craniului, cunoscută drept molera. Aceasta se formează atunci când osul cutiei craniene nu s-a format corespunzător. Această scobitură conferă la rândul ei protecţie pentru anumite lovituri în zona capului, însă nu este la fel de dură precum o structură osoasă. Această molera este o afecţiune comună în rândul câinilor Chihuahua – se estimează că undeva la 80% din această rasă dispun de scobitura cu pricina.

Clasificarea derutantă ale exemplarelor Chihuahua

Dacă nu sunteţi familiarizat cu termenul de „Chihuahua cu cap rotund ca un măr”, nu vă simțiți prost. Există tendinţa ca termenul să se amestece prin tot felul de alte clasificări survenite în jurul acestei rase. Totuşi, Chihuahua cu cap rotund ca un măr este unica ramură a rasei recunoscută de American Kennel Club.

Cele mai întâlnite clasificări are rasei s-au produs în jurul mărimii acestuia: „ceaşcă de ceai”, în miniatură sau micro sunt cateva dintre ele. Se pot considera moduri de recunoaştere ale exemplarului în funcţie de dimensiuni, însă majoritatea au apărut din cauza marketingului exagerat aferent acestei rase. Desigur, aceşti micuţi Chihuahua pot fi clasificaţi oficial drept „Chihuahua cu cap rotund ca un măr”.

Există două tipuri de blană pentru Chihuahua: scurtă şi dreaptă, conform American Kennel Club. Deşi diferite, Chihuahua cu capul în formă de măr poate purta ambele tipuri de blană.

De ce Chihuahua cu capul în formă de măr este atât de râvnit în rândul posesorilor acestei rase?

Chihuahua cu capul în formă de măr este mult mai popular faţă de omologul său, Chihuahua cu cap de căprioară. De altfel, aceasta este forma capului la care ne gândim cu toţii când auzim Chihuahua, chiar dacă nu cunoaştem termenul de „cap în formă de măr”.

De altfel, Chihuahua cu cap de măr este mult mai cunoscut şi în lumina reflectoarelor. În cultura pop, toată lumea asociază Chihuahua cu forma de măr a capului. Desenele sau animațiile câinilor Chihuahua au fost mereu reprezentate cu capete în formă de măr. Să nu uităm însă de celebrul Chihuahua, imaginea Taco Bell ai anilor ’90, tot un exemplar cu capul în formă de măr.

Dezavantajele posesei unui Chihuahua cu capul în formă de măr

Posesia unui astfel de câine va aduce cu sine cel mai înalt standard de etalare a rasei. De asemenea, iubitorii sau posesorii de câini mici se vor topi instantaneu când vă veţi face apariţia alături de micuţul dumneavoastră prieten. Însă, pe lângă aceste beneficii, apar şi anumite riscuri în a deţine acest tip de Chihuahua, mai puţin regăsite la cei cu capul de căprioară.

De exemplu, Chihuahua cu capul în formă de măr tind să aibă mai multe probleme de sănătate faţă de omologii săi. Pe lângă cele particulare, există şi două predispoziţii specifice rasei: luxarea rotulei şi ochii uscaţi.

Colapsul traheal este afecţiunea cea mai des întâlnită ce diferenţiază cele două tipuri de Chihuahua ca predispoziţie: în timp ce Chihuahua cu capul de căprioară are un bot mai lung, oxigenându-şi mult mai bine şi mai uşor organismul, evitând presiunea pe trahee, Chihuahua cu capul în formă de măr nu dispune de aceste beneficii, iar botul său scurt şi turtit poate conduce la acest tip de colaps.

Unii susţin că Chihuahua cu capul de căprioară sunt mai uşor de antrenat faţă de rudele lor apropiate. Se consideră că cei cu capul de căprioară sunt mai puţin încăpăţânaţi şi agresivi, mai degrabă obedienţi. Cu toate aceste presupuneri, acest zvon nu a devenit oficial sau demonstrat cumva.

Îngrijirea unui Chihuahua cu cap în formă de măr

Capul sferic şi ochii mari ai Chihuahua-ului cu cap în formă de măr sunt elementele-cheie care vă vor face să îi îndrăgiţi de la prima vedere. Deşi dificil, ar trebui să vă temperaţi acest prim instinct deoarece, precum oricare altă rasă, Chihuahua poate fi câinele pe care l-ai visat sau cel mai de temut coşmar.

De exemplu, se pare că acest micuţ nu s-a privit destul de des în oglindă! El nu ştie cât este de firav şi tinde să se comporte ca un dulău adevărat. Acest temperament vulcanic îi va da de furcă în relaţiile cu rasele de talie mare, mai ales dacă Chihuahua dezvoltă şi un comportament agresiv.

Pe lângă ego-ul său greu controlat, în combinaţie cu o inteligenţă nativă incredibilă, el va confunda rolurile dintre câine şi stăpân, în cazul în care nu va socializa sau nu va fi dresat ca atare. Asta poate duce şi la alte comportamente neplăcut, cum ar fi nazuri când vine vorba de mâncare sau comportament distructiv.

Deşi Chihuahua sunt nişte câini excelenţi de familie, ar fi inadmisibil să vă gândiţi la achiziţionarea unuia dacă aveţi bebeluşi în casă sau aşteptaţi unul. Chihuahua sunt curajoşi, dar fragili. Un bebeluş în acţiune, curios să afle ce e cu acest drăgălaş cu blană, îl poate răni involuntar.

Chihuahua şi-au creat o reputaţie de mici bestii gălăgioase şi, chiar dacă nu latră atât de mult ca alta rase, cu siguranţă nu vor fi nici prea liniştiţi. În timp ce dimensiunile lor îi fac nişte câini minunaţi de apartament, îţi poţi exaspera vecii dacă nu îl vei învăţa să-şi ţină gura când e cazul.

O altă imagine creată în jurul acestei rase este aceea că Chihuahua ar fi nişte mingiuţe pline de energie inepuizabilă. Este totuşi mult spus. Deşi jucăuşi, iubitori de distracţie, ei se vor bucura la fel stând pe canapea alături de tine şi dormind cât e ziua de mare.

Din acest motiv este necesar să introduci exerciţii fizice în viaţa prietenului tău patruped. 20-30 de minute de exerciţiu intens sunt suficiente pentru a-ţi menţine câinele activ şi sănătos, chiar dacă ei dispun de energia necesară pentru mai mult efort.

Un alt motiv care susţine importanţa exerciţiilor fizice în viaţa unui Chihuahua este tendinţa lui de îngrăşare peste noapte. Având în vedere că acesta cântăreşte în medie 1 kg, nu este nevoie de foarte multă mâncare pentru ca micuţul să ia proporții. Dacă nu eşti atent, îl poţi hrăni excesiv cu uşurinţă, iar apetitul său îl va transforma într-un căţeluş supraponderal.

În final, tot ce aţi auzit despre tremuratul unui Chihuahua este întrutotul adevărat. El va tremura ori de câte ori îi este frig, frică sau e foarte bucuros. Pentru a traversa cu uşurinţă acest moment sensibil, înveliţi micuţul cu un pulover vechi.

Un suflet imens!

Chihuahua cu capul în formă de măr are acel ceva în ochii săi mari şi zglobii şi este pur şi simplu irezistibil – mai ales atunci când câinii de talie mică sunt preferaţii tăi. Iar dacă îi poţi satisface micuţului nevoile mai sus menţionate, vei afla şi ce ascunde în spatele aspectului atât de drăgălaș: o companie minunată, cu un suflet imens care te va umple de bucurie la fiecare pas!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top