22 de moduri în care câinii influențează pozitiv sănătatea oamenilor

Tânără stăpână își mângâie câinele pe un câmp înverzit

Există aproximativ un milion de moduri în care câinele tău îți poate influența pozitiv sănătatea – de la scăderea tensiunii arteriale până la stimularea vieții tale sociale și chiar amoroase. Iată 22 dintre ele.

Există o mulțime de dovezi științifice nemaipomenite, dar noi am împachetat totul în informație pentru distracție. Iată!

Câinii îmbunătățesc starea de spirit

Noi, oamenii cu câini, am știut cumva dintotdeauna că amicii nostri canini ajută la îmbunătățirea stării noastre de spirit. Dar știați că există dovezi științifice serioase și solide pentru asta?

Dr. Rebecca Johnson, profesor și director asociat la Center for Animal Wellness (Centrul pentru Sănătatea Animalelor) de la Universitatea de Medicină Veterinară din Missouri, a realizat un studiu care a măsurat schimbările hormonale la câini și la oameni atunci când aceștia interacționează.

Echipa sa a măsurat schimbările hormonale din sângele oamenilor care interacționează cu câinii lor, cu un câine pe care nu îl știau (dar care era prietenos) și cu un câine robot (care imită un câine).

Ei au descoperit că, după 15 minute, oamenii care își mângâiau câinii personali au înregistrat creșteri semnificative ale serotoninei (o substanță chimică care dă o stare de bine), dar nivelul serotoninei a rămas la fel atunci când au mângâiat câinele necunoscut.

Și în ceea ce privește câinele robot? S-a dovedit că mângâiatul unui câine robot a determinat de fapt să scadă nivelul serotoninei. Deci, iată un lucru (cel puțin) pe care tehnologia nu îl va putea înlocui curând!

Câinii ajută la scăderea tensiunii arteriale

O profesoară de medicină asistentă la Universitatea din Buffalo, Dr. Karen Allen, a efectuat un experiment mic dar minunat în care a testat efectele pentru om ale interacțiunii cu un câine asupra tensiunii arteriale.

Pentru a face acest lucru, a găsit un grup de oameni a căror slujbă probabil nu ar fi putut fi mai stresantă decât dacă ar fi sărit din avioane: brokerii de acțiuni!

Dr. Allen a înregistrat tensiunea arterială a unui grup de 48 de brokeri, acordând o atenție specială rezultatelor înregistrate în situații stresante. Un grup aleatoriu de 24 de persoane au fost alese pentru a interacționa cu un câine ca parte a tratamentelor lor de reducere a stresului (toate cele 48 au luat medicamente pentru tensiune arterială).

Rezultatele probabil nu sunt surprinzătoare pentru majoritatea proprietarilor de câini: grupul care a interacționat cu câinii a raportat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale și, de fapt, câinii au fost mai eficienți la scăderea tensiunii arteriale decât medicamentele!

Câinii ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor din sânge

Acesta este unul dintre cele mai interesante studii, cred eu, deoarece există elemente care se manifestă contrar așteptărilor.

O cercetătoare pe nume Erika Friedman a publicat un studiu într-o carte numită The Waltham Book of Human-Animal Interactions: Benefits and Responsibilities (Cartea Waltham a interacțiunilor dintre om și animal: Beneficii și responsabilități), în care și-a propus să găsească conexiuni între a fi proprietar de animale de companie și sănătatea umană.

Friedman a comparat 784 de proprietari de animale de companie cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani cu un grup de 4957 de persoane care nu dețineau animale de companie din aceeași grupă de vârstă. Ea a descoperit că, în general, proprietarii de animale de companie au nivelurile trigliceridelor plasmatice mai mici decât cei care nu dețin animale de companie (și tensiunea arterială, de asemenea), iar proprietarii de animale de companie de gen masculin au colesterolul semnificativ mai scăzut.

Dar iată un lucru cu adevărat ciudat: proprietarii de animale de companie erau mai predispuși să consume alcool și să comande mâncare la pachet, ambele crescând riscul de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, proprietarii de animale de companie au avut, de asemenea, tendința de a fi mai activi, ceea ce ar fi putut contribui la rezultatele mai reduse (rețineți că ideea acestei părți a studiului a fost de a sublinia că doar factorii de stil de viață nu au contribuit la diferența dintre rezultate, ceea ce presupune că animalele de companie reprezintă și ele un factor).

Proprietarii de câini au inimi mai sănătoase

O mulțime de lucruri menționate deja se combină pentru a crea o mai bună sănătate a inimii pentru proprietarii de câini. Asociația Americană a Inimii a publicat un raport după ce a examinat zeci de studii care observă că a fi proprietar de câine contribuie la reducerea riscului de boli de inimă.

Dr. Glenn N. Levine, șeful comisiei care a lansat declarația, a menționat: „Mai multe studii au arătat că câinii au scăzut reacția organismului la stres, cu o scădere a ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și a eliberării de hormoni asemănători adrenalinei atunci când animalul de companie este prezent, comparativ cu cazul în care un animal de companie nu este prezent”.

Mângâierea unui câine combate depresia

A existat un studiu publicat în revista SIDA Care (Siegel JM, Angulo FJ, Detels R, Wesch J, Mullen A.), numit „Diagnosticul SIDA și depresia în The Multicenter AIDS Cohort Study (MACS – Studiu de grup SIDA): the Ameliorating Impact of Ownership Animal (Ameliorarea impactului pentru proprietarii de animale de companie)” care a măsurat efectul animalelor de companie (în cea mai mare parte câini) asupra pacienților cu SIDA.

Studiul a descoperit că persoanele care dețineau câini aveau în mod semnificativ mai puțin șanse să devină depresivi decât cei care nu aveau câini. Interesant este că acest fenomen a fost prezent doar la bărbații infectați cu HIV.

Acestea fiind spuse, o mulțime de alte studii au arătat că interacțiunea cu câinii eliberează serotonină, oxitocină și dopamină, toate acestea contribuind la ameliorarea efectelor depresiei. Destul de interesant, nu-i așa?

Câinii te mențin activ

Un studiu publicat în The Journal of Physical Activity & Health (Revista de Activitate Fizică & Sănătate) a concluzionat că proprietarii de câini au șanse mai mari să-și atingă obiectivele de fitness decât persoanele care nu au câini, ceea ce s-ar putea datora faptului că proprietarii de câini merg pe jos cel puțin 150 de minute pe săptămână.

Dar nu se referă doar la faptul că aceștia merg mai mult. Se referă și la faptul că aceștia merg mai repede. Un alt studiu realizat de Universitatea din Missouri a descoperit că oamenii care mergeau alături de căței se deplasau cu aproximativ 28% mai repede decât un om fără câine.

Câinii pot detecta chiar cancerul

Se știe că câinii pot detectata cancerul de aproape două decenii (deși mulți oameni bănuiau că ar putea face asta cu mult înainte). Unul dintre primele studii efectuate pentru a verifica acest lucru a fost publicat într-un număr din 1989 al revistei The Lancet.

În raport, o pacientă protejată de anonimat a venit la doctor pentru a-și verifica o aluniță după ce le-a spus medicilor că câinele ei nu a încetat să-i adulmece alunița și chiar a încercat să i-o muște! După o biopsie, alunița s-a dovedit a fi melanom malign.

Alte câteva studii științifice au demonstrat că câinii pot mirosi alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul vezicii urinare și cancerul de colon. Un câine anume, un laborator numit Panda, a detectat corect cancerul colorectal la 33 din 38 de pacienți.

Cine are nevoie de medic atunci când ai un câine care pune diagnosticul? Glumesc, desigur. Du-te la doctor. Doar că nu am putut rezista să nu fac această glumă.

Există un sentiment de comunitate între proprietarii de câini

Orice proprietar de câine știe că a avea un câine înseamnă că deține cel mai bun spărgător de gheață din lume, dacă vorbim despre socializare. Ei oferă oamenilor ceva despre care să vorbească, să întrebe și la care să se concentreze. De asemenea, reprezintă o modalitate bună de a-ți face prieteni, deoarece proprietarii de câini au o mulțime de lucruri în comun.

Există, de asemenea, câini antrenați special să ajute persoanele cu anxietate socială. Organizații precum Midnight Sun Service Dogs (Câinii utilitari de terapie Asistată de Animale – Soarele de la miezul nopții) sunt dresați să facă multe lucruri minunate, precum să ofere stimulare tactilă sau presiune atunci când proprietarii lor se simt copleșiți sau să îi conducă într-un loc sigur.

Dar ei sunt de asemenea dresați să-și ajute proprietarii să își facă prieteni! Un câine utilitar de la Midnight Sun Service Dogs te poate ajuta să începi interacțiunile sociale.

A crește împreună cu câini reduce riscul apariției alergiilor

Un studiu realizat de alergologul Thomas Platts-Mills, MD, PhD de la Universitatea din Virginia, și o echipă de cercetători suedezi au descoperit că copiii care locuiau cu animale de companie au avut o probabilitate mai mare de a evita în viitor alergiile produse de animalele de companie.

Un alt studiu a arătat o corelație pozitivă între numărul de animale de companie din casă și probabilitatea ca bebelușii să dezvolte alergii: când două sau mai multe animale de companie erau prezente, probabilitatea ca un sugar să dezvolte alergii a scăzut cu 77%.

Așa ceva chiar merită atenție!

Câinii contribuie la întărirea sistemului imunitar

James E. Gern, MD, medic pediatru la Universitatea din Wisconsin-Madison, a făcut, de asemenea, mai multe studii privind modul în care deținerea unui câine poate afecta șansele de a dezvolta alergii. El a ajuns la același rezultat ca Dr. Platts-Mills, ceea ce este interesant, dar a descoperit, de asemenea, că oamenii care au crescut cu câini tind să aibă sisteme imunitare mai puternice.

Potrivit Dr. Gern, în mare parte, deoarece câinii sunt de fapt bile de blană și murdărie și, fiind expuși la mai multe bacterii și alergeni, este mai ușor pentru copiii în creștere să dezvolte sisteme imunitare mai puternice. Aceste constatări au fost coroborate într-un studiu ulterior realizat într-o revistă științifică, Pediatrics.

S-a observat că bebelușii și copiii care cresc cu animale de companie nu se îmbolnăvesc la fel de des.

Câinii pot detecta crizele de zahăr din sânge

Știați că zahărul din sânge are un miros? Da, are, iar câinii pot fi dresați să-l identifice. Există o mulțime de organizații care ajută la dresarea câinilor utilitari pentru a detecta creșterile și crizele glicemiei (zahărului din sânge), avertizându-și proprietarul că ar trebui să ia o gustare sau să-l ajute.

Totuși, unii câini nici măcar nu au nevoie de acest antrenament. Un câine erou din rasa Pitbull pe nume TaterTot (un câine de serviciu/de sprijin, apropo) a detectat o cădere accentuată a glicemiei unuia dintre membrii haitei (familiei) sale, un băiat de 4 ani pe nume Peytton. TaterTot a alertat-o ​​pe mama lui Peyton, care l-a dus la spital. Până la urmă, băiatul a fost bine, iar TaterTot a împiedicat un dezastru.

Câinii pot fi, de asemenea, profesioniști în terapie

Printre numeroasele profesii pe care le poate avea un câine, una este cea că îți oferă alinare în mod profesionist. Unii câini blânzi sunt dresați pentru a oferi alinare celor care au trecut prin traume grave.

De exemplu, câinii utilitari de Terapie Asistată de Animale au fost pregătiți pentru a-i alina pe copii după împușcăturile de la Sandy Hook Elementary (Școala Elementară Sandy Hook). Un băiețel care nu a reușit niciodată să-și împărtășească experiența cu părinții săi a descoperit că este capabil să se deschidă în fața unui câine. O altă fată care nu a mai vorbit cu mama ei de la tragicul eveniment a început să vorbească din nou.

Tim Hetzner, directorul K9 Comfort Dogs, a spus: „De multe ori, copiii vorbesc direct cu câinele. Ei sunt un fel de terapeuți cu blană. Au abilități de ascultare excelente și demonstrează iubire necondiționată. Ei nu te judecă sau nu-ți răspund”. Puteți găsi mai multe informații despre câinii de terapie aici.

Cercetarea cancerului canin aduce beneficii cercetării cancerului uman

Aproximativ unu din trei câini vor face cancer la un moment dat în viața lor. Nimeni nu își dorește ca câinele lor să facă cancer și există câteva fundații diferite dedicate cercetării și conștientizării cancerului la câine.

Desigur, și oamenii se îmbolnăvesc de cancer, iar unele dintre cancere sunt comune pentru cele două specii. Asta înseamnă că există un fel de atac dublat asupra cancerului – de cercetările umane asupra cancerului beneficiază câinii și invers.

În plus, câinii îți pot îmbunătăți viața amoroasă

Dacă sunteți singuri și citiți acest blog, este posibil să vă surprindeți (la un moment dat) că scrieți „Trebuie să iubească câinii” pe profilul vostru de întâlniri online.

Ei bine, acum poate că nu trebuie. Există câteva site-uri majore de matrimoniale care au apărut în ultimii ani, orientate special către proprietarii de câini. Două dintre cele mai mari sunt YouMustLoveDogsDating și PetPeopleMeet.

În afara tărâmului online, toată lumea știe că un cățel adorabil este cel mai bun mod de a întâlni fete / băieți drăguți. Dar nu este nimic nou.

Câinii acordă atenție oamenilor care suferă de Tulburarea de deficit de atenție si hiperactivitate (ADHD) și Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)

Există o anumită marcă de câini de terapie Asistată de Animale dresați special pentru a ajuta copiii cu ADHD. Acești câini își ajută proprietarii să se concentreze prin ameliorarea supraîncărcării senzoriale și perturbarea comportamentelor care distrag atenția.

De asemenea, pot oferi o influență calmantă și pot oferi stimulare senzorială, iar uneori câinii ajută doar pentru că sunt prin preajmă.

Iată cum a descris o mamă de ce fiica ei (care are ADHD) beneficiază atât de mult de prezenta câinelui de familie, Benny:

  • „El o salută expansiv pe Natalie atunci când ajunge la casa mătușii Ann (acesta este un extras dintr-un articol de pe ADDitudemag.com).
  • El îi oferă oportunități pentru exerciții fizice și „timp verde”, solicitând plimbări lungi și joacă intensă în aer liber.
  • El suportă să fie ridicat, tăvălit și alte soiuri de duritate neintenționată.
  • El zgârie ușa camerei în care doarme Natalie, invitând-o să se trezească și să înceapă o altă zi interesantă și o face să se simtă dorită.
  • El merge în mașină și participă la toate aventurile de weekend.
  • El este dragostea necondiționată împachetată într-un ambalaj atractiv și blănos.”

De asemenea, câinii oferă același tip de ajutor persoanelor cu PTSD. De exemplu, urmăriți cum reacționează câinele utilitar când acest soldat este în suferință în timpul unui interviu. Destul de uimitor.

Oferă stimuli senzoriali pentru copiii care suferă de tulburări din spectrul autist (și adulți)

Câinii care ajută copiii care au ADHD au, de obicei, o pregătire similară cu cei care ajută copiii cu autism. Ei efectuează o mulțime de activități terapeutice similare. Ei ajută la eliminarea suprasolicitării senzoriale, oferindu-le proprietarilor lor ceva pe care să se concentreze.

Ei reprezintă o prezență calmantă și pot servi ca un însoțitor de încredere pentru copiii cu probleme de atașament. De asemenea, ei pot acționa ca o ancoră – fiind legați fizic de proprietarii lor pentru a-i împiedica să se rătăcească.

Știați că proprietarii de câini au adesea oase mai puternice?

Atunci când faceți exerciții fizice, nu faceți doar mușchi. De asemenea, vă mențineți grosimea oaselor, mai ales atunci când executați exerciții cu propria voastră greutate (motiv pentru care exercițiile cu propria greutate fac parte din majoritatea planurilor de tratament pentru osteoporoză). Proprietarii de câini au, de obicei, un prieten cu blană care le cere tot timpul să iasă afară la plimbare, fiind nevoiți să se ridice de pe canapea și să pună puțină greutate pe propriile picioare.

Să faci exercițiu fizic împreună cu un câine este o soluție bună pentru artrită

Exercitiul fizic este recomandat pentru toata lumea. Te menține sănătos și toată lumea știe asta. Dar dacă aveți artrită, un exercițiu fizic bun efectuat zilnic vă poate ameliora puțin durerea.

Majoritatea medicilor recomandă trei tipuri de exerciții care să ajute pentru artrită: gama de exerciții de mișcare, exerciții de întărire a mușchilor și exerciții aerobice. Deci, ceva precum aruncarea unui Frisbee (a discului) cățelului (sau chiar a merge la o alergare ușoară cu câinele) poate avea unele beneficii destul de uimitoare.

Ei sunt și perne electrice la îndemână

Terapia termică este o modalitate excelentă de a combate durerea cronică – în special durerea de spate. Ajută la dilatarea vaselor de sânge, stimulează receptorii senzoriali din piele și ajută la întinderea țesuturilor moi.

Majoritatea terapiei termice necesită o pernă electrică pentru încălzire, dar probabil nu aveți nevoie de una dacă aveți un câine ciufulit căruia îi place să stea covrig pe orice parte a corpului îl veți așeza. Unele rase de căței, cum ar fi rasa Xolo sau cîinele mexican fără păr, sunt cunoscute pentru că emană cantități enorme de căldură corporală, făcându-i amicii perfecți pentru cei care suferă de durere cronică.

În mod misterios, câinii pot presimți apariția crizelor de epilepsie

Nimeni nu este destul de sigur cum o fac, dar câinii sunt foarte buni să detecteze când o persoană va avea o criză de epilepsie. O teorie este aceea că ei reacționează la schimbările din limbajul corporal al unei persoane înainte (din moment ce știm că ei sunt foarte conectați la limbajul corpului), în timp ce alte teorii sugerează că ei pot detecta modificări ale mirosului corpului sau ale încărcăturii electrice.

Indiferent de modul în care o fac, câinii utilitari de alertă pentru crizele de epilepsie au salvat multe vieți. Acești căței perceptivi fie se vor întinde pe pământ lângă proprietarii lor, pentru a preveni rănirea prin cădere a stăpânului, fie vor alerta pe cineva din apropiere (deși unii câini își alertează doar proprietarii).

Ei sunt și buni ascultători pentru cei care suferă de afazie (pierdere a capacității de a vorbi)

Afazia, o tulburare a limbajului, face adesea dificilă vorbirea. Acest lucru (evident) poate fi super frustrant, deoarece devine mai dificil să comunici cu oamenii.

Pe de altă parte, câinii pot fi dresați să înțeleagă o varietate de comenzi, indiferent de modul în care acestea sună, stimulând încrederea pacientului când câinele îi înțelege.

În plus, câinii pur și simplu te calmează

Un studiu a arătat că pacienții cu SIDA au avut o probabilitate semnificativ mai mică de a deveni depresivi dacă au interacționat regulat cu un câine. În plus, am văzut deja mai multe studii care arată că, în situații stresante, câinii scad constant tensiunea arterială a proprietarilor lor.

Și nu știu despre tine, dar pentru mine nu este nimic mai bun decât să mă întorc acasă după o zi lungă, și să iau în palme fața mica a cățelului meu și să îi pup năsucul umed și mic de cățeluș. Da; câinii fac într-adevăr o treabă bună și te calmează.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top