Ochiul unui câine privit de aproape

Ce văd câinii? Descoperă viața prin ochii câinelui tău

Câinii văd lumea altfel decât oamenii, și nu doar pentru că nu sunt creaturi cu două picioare cu înălțimea de 1,83 m. Deși s-a convenit că există o diferență între vederea câinelui și vederea umană, există o mulțime de concepții greșite de multă vreme despre vederea unui câine. Aceste concepții greșite ar trebui eliminate.

Vederea canină: Nu este o problemă alb-negru

Există o credință populară că lumea câinilor se reduce la nuanțe de alb și negru și că aceștia nu disting culoarea. Cu toate acestea, acest lucru s-a dovedit relativ recent a fi un sentiment greșit. În realitate, vederea unui câine este similară cu a unei persoane care nu vede culorile roșu și verde.

Motivul pentru care palatul tău de culori vizuale al câinelui tău este dicromatic, ceea ce înseamnă că se limitează la a vedea în primul rând albastru și galben, se datorează faptului că au mai puține conuri în ochi. Aceste conuri sunt responsabile pentru a permite câinilor să aleagă diferite culori. Datorită numărului limitat de conuri, câinele tău va vedea o gamă limitată de culori.

Cu toate acestea, câinii au, de asemenea, mai multe bastonașe retiniene în ochi decât oamenii. Deoarece au aceste bastonașe retiniene în plus, pot detecta lumina și mișcarea mult mai bine decât noi. Deci, deși s-ar putea să nu poată folosi culoarea pentru a face diferența între roșu și verde, s-ar putea baza pe chestii precum contrastul și luminozitatea pentru a distinge diferența dintre un obiect și altul.

O diferență clară în vedere

Cercetările ulterioare au stabilit că vederea unui câine nu este la fel de clară ca vederea unui om. Privirea câinelui tău tinde să fie un pic neclară, ceea ce înseamnă că nu pot detecta atât de multe subtilități vizuale ca tine. Chiar dacă vederea lor nu este cea mai clară, ei sunt capabili s-o folosească pentru a-și recunoaște împrejurimile și pentru a-i distinge pe cei dragi.

De asemenea, ei compensează această deficiență de vedere clară printr-o vedere nocturnă mult mai bună. Această trăsătură este mai degrabă evidentă dacă ți-ai văzut vreodată cățelușul scormonind în timpul nopții. Aceasta este evidentă și atunci când vezi că un câine reacționează la cea mai mică mișcare atunci când luminile sunt stinse.

Afectează aceasta tipul de jucării pe care să le cumpăr pentru câinele meu?

Multe jucării pentru câini sunt concepute în culoarea roșu. Cu toate acestea, dacă te-ai întrebat vreodată de ce câinele tău arată prea puțin interes pentru acea jucărie roșie nemaipomenită pe care i-ai cumpărat-o pentru joacă, ar putea fi pentru că nu prezintă suficientă stimulare vizuală pentru el. Acest lucru se poate întâmpla pentru că poate avea un moment dificil să aleagă culorile, mai ales dacă se află într-un mediu dominat de culori neutre.

Ca atare, ar trebui să încerci să alegi culorile care se încadrează pe scara vederii câinelui tău atunci când îi cumperi jucării. Aceste imagini vor tinde să surprindă pentru că ies în evidență – mai ales dacă apar pe un fundal sau un mediu dominat de culori care sunt anoste pentru el. Orice lucru în culoarea galben aprins sau albastru distinctiv nu ar trebui să aibă nici o problemă să-i atragă atenția.

Un câine nu are nevoie de ochi pentru a vedea

Deși credem că unui câine îi lipsește vederea, adevărul este că ei compensează aceste percepții având un simț al mirosului și auzului suficient de acut pentru a compensa deficiențele percepute. De exemplu, simțul mirosului lor este suficient de puternic pentru a le permite să analizeze informațiile pe care nu noi nu le putem analiza prin intermediul nasului. Aceste informații pot varia de la a vedea ce a mâncat animalul sau persoana și la ce au atins, în unele cazuri, fiind capabili să detecteze cancerul uman.

De asemenea, câinii pot detecta sunete într-un interval de frecvență mai mare, sore deosebire de oameni. Mai mult decât atât, câinele tău are de trei ori mai mulți mușchi ai urechii decât tine, iar această cantitate suplimentară le permite să fie mobili. Acest lucru le permite, de asemenea, să „vadă” sunete pe care este posibil ca noi să nu le auzim.

Aceasta este doar speculație

Deoarece nu suntem câini, nu putem spune că știm ce vede un câine cu o precizie de 100%. Toate concluziile derivate se bazează pe ceea ce știm despre retina unui câine și cum arată celulele acesteia. Cu toate acestea, este destul de precis să spunem că modul în care un câine vede lucrurile este foarte diferit de modul în care le vedem noi.

Scroll to Top