Cea mai bună hrană pentru un Shih Tzu – Alege calitatea

Shih Tzu etalându-și blana pe un câmp înverzit

Vine ora mesei! Iar câinele tău Shih Tzu este un micuț gurmand!

De fapt, unui Shih Tzu îi este foarte la îndemână să devină rotunjor, iar majoritatea posesorilor tind să le ofere de fiecare dată ceva în plus.

Rasa nu face parte din rândul celor pretențioase atunci când vine vorba de mâncare și nici nu are nevoie de diete extravagante.

Însă există câteva coordonate ce trebuie respectate dacă dorești să oferi unui Shih Tzu cea mai bună alimentație.

Aici intervenim noi. Am consultat diferiți crescători acreditați, dresori și specialiști pentru a realiza un top ale celor mai bune produse alimentare pentru un Shih Tzu, oferite de piața alimentației canine din România.

Asimilează informațiile descoperite de noi și fă-ți câinele mai fericit!

Alegeri rapide: Cele mai bune 5 tipuri de hrană pentru un Shih Tzu

Shih Tzu senior:

calorii
0

Shih Tzu adult:

calorii
342

Shih Tzu activ/de lucru:

calorii
0

Primul pas în vederea obținerii unei diete sănătoase este calculul caloric în funcție de greutatea exemplarului.

Greutatea unui Shih Tzu variază între 4 și 7.2 kilograme (asta dacă nu te confrunți cu un adevărat devorator). În orice caz, este destul de greu să știi cu adevărat cât cântărește un Shih Tzu din cauza blănii sale bogate.

Cea mai bună alegere este să-ți cântărești prietenul într-un cabinet veterinar. Cadrele specializate îți vor oferi adevăratul gabarit al câinelui și îți vor evalua câinele în funcție de vârstă, nivelul de activitate și starea generală de sănătate.

În mod normal, un Shih Tzu adult va consuma 75 de calorii/kilogram din masa corporală a acestuia în fiecare zi. Așadar, un Shih Tzu de 4.2 kilograme are nevoie de 315 calorii zilnic.

Dacă deții un exemplar mai mare, el se va apropia de 560 de calorii pentru a-și menține nivelul de activitate și o bunăstare generală.

Este un decalaj considerabil, iar de aici reiese clar cât de important este să cunoști greutatea reală a Shih Tzu-ului tău. În plus, important de știut este că rasa în sine dezvoltă o predispusă la obezitate.

La fel de important este faptul că un pui are nevoie de o dietă diferită față de un Shih Tzu senior. Puii au nevoie de mai multe calorii.

Dacă deții un pui de Shih Tzu, are nevoie de 60 de calorii/kilogram. În plus, precum alți câini mici, Shih Tzu are nevoie de o dietă bogată în proteine. Alimentația acestora trebuie să atingă un procent minim de 25% proteine, deși unii crescători susțin că 50% din caloriile asimilate de Shih Tzu trebuie să provină din surse proteice.

Pentru stăpânii mai leneși este îndeajuns să se asigure că proteina este principalul ingredient al dietei. Acest aspect este valabil și pentru alte rase de talie mică (ex. Terrierii Yorkshire, Chihuahua etc).

Însă Shih Tzu au o singură particularitate în dietă: grăsimile.

Această nevoie specială se datorează cantității de blană incredibilă pe care Shih Tzu o posedă. Blana acestora crește cât ai clipi. Este incredibil. Blana devine copleșitoare atunci când se încrețește.

Așadar, este foarte important să-i oferi unui Shih Tzu o dietă bogată în grăsimi sănătoase (formate din acizi grași tip Omega 3 sau 6). Pe lângă aceste surse de grăsimi, vitamina A joacă un rol foarte important în aspectul blănii.

Cele mai bune ingrediente pentru un Shih Tzu

Shih Tzu sunt predispuși la obezitate, așadar o hrană cu un conținut redus de carbohidrați ar fi indicată. Asta nu înseamnă că un Shih Tzu nu are trebui să consume deloc carbohidrați.

Nu e cea mai bună idee. Pentru ca Shih Tzu să-și păstreze greutatea optimă, asigură-i o hrană cu un procent ridicat de proteine și unul redus de carbohidrați.

Cele mai comune surse de proteine regăsite în alimentația canină sunt carnea de pui, cea de curcan și ouăle. Toate acestea sunt proteine ușor de sintetizat, iar puiul tău de Shih Tzu va adora gustul acestor ingrediente.

În orice caz, ar fi foarte bine să descoperi o hrană ce conține pește. Acest tip de carne ușoară conține proteine facil de sintetizat pentru organismul canin, dar și grăsimi sănătoase.

Așadar, metabolismul câinelui tău va împușca doi iepuri dintr-o lovitură.
În final, hrana consumată de câinele tău Shih Tzu trebuie să îi ofere un complex de carbohidrați în loc de cei simpli sau procesați prin diferite metode.

Altfel spus, caută pe lista de ingrediente surse bune de carbohidrați cum ar fi cartofii dulci, orez, orz și ovăz. Evită porumbul și soia.

Anunț de interes general: Shih Tzu adoră hrana uscată!

Nu numai că această rasă adoră hrana uscată, ci este și foarte bună pentru organism. De ce? Ei bine, Shih Tzu, precum alte rase de tip toy, au tendința de a dezvolta probleme dentare. Hrana uscată ajută la curățarea dinților datorită texturii abrazive.

În concluzie, alege o hrană uscată formată din bobițe de dimensiuni reduse. Vei descoperi alegerile noastre de top pe parcursul articolului.

Probleme de sănătate întâmpinate de Shih Tzu și tratarea acestora prin dietă

Obezitatea

Este foarte ușor pentru Shih Tzu să ia în greutate. Fii cu ochii în patru atunci când vine ora mesei. Evită să îi oferi din porțiile tale.

O altă modalitate prin care vei menține un Shih Tzu la greutatea sa optimă este adăugarea de proteine și legume în dietă. Aceste două elemente ale dietei au mai puține calorii și carbohidrați (fără a elimina carbohidrații).

Unii posesori de Shih Tzu vor găti pentru micuții săi, ceea ce este o altă idee salutară; vei avea control deplin asupra proporțiilor fiecărui ingredient.

Păr cârlionțat

Blana lungă este una din caracteristicile principale ale acestei rase. Așa cum am menționat anterior, În cazul în care nu ai grijă de blana prietenului tău, va căpăta un aspect ciudat și murdar în cel mai scurt timp cu putință.

Oase sensibile

Shih Tzu tind să aibă probleme cu structura sistemului osos, în special odată cu trecerea anilor.

Deci, dacă arunci o privire asupra analizei nutriționale a produsului, urmărește substanțe precum calciul și magneziul – ele vor întări sistemul osos al unui Shih Tzu.

Cea mai bună hrană pentru Shih Tzu


Select Adult Mini, Pui si Orez
 

Aceste bobițe sunt ideale pentru orice câine de talie mică, dar conține câteva ingrediente ideale pentru organismul unui Shih Tzu.

Principalul ingredient este carnea de pui, dar în compoziție se regăsesc și arde surse ideale de proteine ce adaugă varietate dietei.

Majoritatea carbohidraților sunt obținuți din orez, fiind o sursă complexă ce conține fibre ce vor proteja câinele împotriva kilogramelor în plus.

Ceea ce ne-a plăcut cel mai mult este că rețeta include suplimente de vitamina A, vitamină de care blana pretențioasă a unui Shih Tzu are atât de multă nevoie.

Ce gust are? Garantăm că Shih Tzu-ul tău se va îndrăgosti de aroma oferită de Select, Adult Mini, Pui și orez.

 • carne de pui deshidratata (min. 37%)
 • orez (min. 26%)
 • grasimi animale
 • proteina hidrolizata de animale
 • gluten de porumb
 • drojdie, porumb
 • pulpa de sfecla
 • pulpa de tomate
 • minerale
 • proteine de ulei de peste
 • fosfat dicalcic
 • piper
 • prebiotic MOS
 • citrice extract
 • extract de yucca
 • usturoi

Royal Canin, Shih Tzu, Junior
 

Atunci când am formulat această listă a produselor de top, recomandate pentru Shih Tzu, nu am putut trece cu vederea nevoile nutriționale pe care le are un pui reprezentant al acestei rase minunate.

Astfel, hrana dedicată puilor de Shih Tzu, Royal Canin, Shih Tzu, Junior (după cum ne putem da seama și din nume) își merită din plin locul în acest top.

Un pui are nevoie de dezvoltarea rapidă a sistemului imunitar. Datorită varietății ingredientelor, sistemul imunitar al puiului este fortificat, iar acesta va fi puternic în fața factorilor exteriori ce pot cauza îmbolnăvirea.

Pe lângă asta, crochetele sunt special create pentru a facilita procesul de masticație, diferit pentru rasele cu botul turtit.

Principala sursă de proteină este carnea de pui (proteină ușor de asimilat), iar orezul oferă carbohidrați și digestibilitate produsului. Prin aportul adus de aditivii nutriționali, puiul va beneficia de bagaje calorice esențiale unui ritm de viață activ și sănătos.

Calciul și fosforul vor susține sistemul osos al câinilor, fragilitatea oaselor fiind una din predispozițiile rasei menționate anterior.

 • orez
 • proteine de carne de pasare deshidratate
 • porumb
 • grasimi animale
 • izolat de proteine vegetale*
 • pulpa de sfecla
 • proteine animale hidrolizate
 • saruri minerale
 • ulei de peste
 • ulei de soia
 • fructo-oligo-zaharide
 • extract de drojdie (sursa de mano-oligo-zaharide)
 • ulei de borago (0,1%)
 • extract de galbenele (sursa de luteina).

*L.I.P.: proteina selectionata pentru gradul inalt de asimilare.


Hill’s SP Canine Adult Small & Miniature cu Pui si Curcan
 

Deși această hrană atinge procentul de 22,6% proteine, Hill’s SP Canine Adult Small & Miniature cu Pui si Curcan pătrunde în topul nostrum datorită cifrei incredible de 15% conținut de grăsimi sănătoase.

După cum am menționat pe tot parcursul articolului, este de prisos să reamintim importanța grăsimilor sănătoase pentru blana unui Shih Tzu.

Pe lângă acestea, Hill’s SP Canine Adult Small & Miniature cu Pui si Curcan asigură o dietă echilibrată și, datorită ingredientelor ușor de procesat cu un indice caloric superior, va Evita obezitatea, o altă predispoziție a rasei Shih Tzu.

Hrana conține două surse de proteine obținute din carne de pasăre (puiul și curcanul), ambele fiind foarte ușor de procesat.

Simultan, cele două tipuri de carne oferă o aromă irezsitibilă acestui produs, ce se ridică la standarele și particularitățile nutriționale are rasei Shih Tzu.

 • porumb
 • faina de carne de pui
 • faina de soia
 • grasimi animale
 • faina de gluten de porumb
 • hidrolizat de pui
 • ulei vegetal
 • substante minerale, seminte in

Wellness Core somon, Talie Mica
 

Sac de hrană uscată Wellness Core Grain Free, Ocean, Small BreedPeștele este principalul furnizor de acizi grași de tip Omega 3 și 6. Aceștia oferă un aspect inedit blănii unui Shih Tzu, iar podoaba acestei rase solicită un tratament special. Wildfield cu hering,ton si somon este hrana de care oricărui Shih Tzu îi va fi greu să se dezlipească.

Varietatea de pește din această rețetă nu numai că are grijă de blana unui Shih Tzu, dar este și principala sursă proteică a dietei. Carnea de pește face parte din „cărnurile albe”, renumite pentru digestibilitatea acestora.

În plus, pe lista aditivilor nutriționali se regăsesc vitamina A, complex de vitamina B, calciul și fosforul. Vitamina A contribuie, alături de acizii grași, la aspectul să sănătate blănii, iar calciul și fosforul îngrijesc sistemul osos.

Aceste calități situează hrana uscată Wellness Core somon, Talie Mică în topul preferințelor rasei Shih Tzu iar, pe lângă un gust nemaipomenit, hrana asigură substanțele nutritive de care Shih Tzu are nevoie.

 • somon proaspat (30%)
 • proteine procesate de caprioara (14%)
 • mazare
 • amidon din mazare
 • bob
 • grasime de curcan si pui (9%)
 • proteine procesate de rata (5%)
 • seminte de in (2.5%)
 • ficat hidrolizat (2%)
 • pulpa de sfecla deshidratata
 • drojdie
 • faina de alge (0,3%)
 • fructooligozaharide FOS (0,2%)
 • produse din drojdie (MOS 0,2%)
 • Yucca Mojave (0,03%)
 • mar deshidratat (Malus pumila) (0,02%)
 • rodie deshidratata (Punica granatum) (0,02%)
 • macese deshidratate (Rosa canina L.R., Pendulina L.) (0,002)
 • glucosamina sulfat (80mg/ kg)
 • condroitina sulfat (40mg/kg)

Dacă deții sau cunoști persoane ce posedă alți reprezentanți ai raselor de talie mică, acest ghid vă va îndruma spre cea mai bună hrană pentru un Bichon maltez.

Accesați și acest articol în care veți descoperi care este cea mai bună hrană dedicată unui Chihuahua.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top