Cât trebuie hrănit un cățeluș – Tot ce trebuie să știi

Pui de talie mare bucurându-se de hrana uscată oferită

Când aduci sub acoperișul tău un nou cățeluș este și plăcut, dar și epuizant. Indiferent că ești stăpân pentru prima dată sau ai un bagaj de experiență alături de o companie canină, el va fi noul tău prieten și își va lăsa sănătatea în grijă ta pentru mulți ani de acum înainte. Una dintre întrebările frecvente ce ni se adresează se referă la cât trebuie hrănit un cățel. Fiecare pui este diferit, iar cantitatea de mâncare de care acesta are nevoie depinde la rândul ei.

Pentru că știm cât de greu este să te decizi asupra alimentației noului tău prieten, suntem aici pentru a înfrunta cele mai dificile întrebări pe care și le-ar pune un proaspăt proprietar al unui pui în privința cantității de hrană pe care ar trebui să i-o ofere micuțului.

Cam de câtă hrană are nevoie, în general, cățelușul tău?

Această întrebare nu are un răspuns prestabilit, dar îți putem oferi câteva sfaturi generale. Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este acela că fiecare hrană este diferită.

Rețetele fără cereale oferă puiului un aport nutrițional superior, așa că nu va fi nevoie să îl hrănești cu aceeași cantitate cum l-ai fi hrănit cu hrană ce conține cereale. Axează-te pe cât de mult hrană însăși se recomandă pentru cățelul tău. Asta te va îndruma către cantitatea ideală pe care i-o poți oferi în funcție de dimensiunile acestuia. În funcție de metabolismul acestuia, nivelul de activitate fizică și rasa puiul, va fi necesar să adaugi sau să scazi din cantitate dacă observi că puiul nu se menține la greutatea optimă specifică.

Recomand să îți hrănești puiul de trei ori pe zi până când acesta atinge pragul de șase luni. Împarte totalul de hrană necesar în trei porții, oferindu-i-le pe tot parcursul zilei. Asta le va menține nivelul de energie constant. Dacă deții un pui ce aparține unei rase de talie mare, atunci când va crește, va avea nevoie tot de trei mese pe zi pentru a preveni problemele gastrointestinale.

Te întrebi cât trebuie hrănit un pui care pare dolofan?

Nu în cazul fiecărui cățeluș este indicat să te bazezi pe cantitatea de hrană per porție sugerată pe ambalaj. Ideal este să nu îi vezi coastele puiului cu ochiul liber, dar fiți atent și la cât de proeminent este vizibilă talia. Este ideal să îi puteți simți coastele pe lateral atunci când palpați puiul.

Dacă veterinarul susține că prietenul tău este prea mare pentru dimensiunile comune ale rasei sau pentru vârsta sa sau, în cazul în care nu îi puteți vedea talia, s-ar putea să aveți de a face cu un puiuț supraponderal, hrănit excesiv. Nu este bine să îți hrănești câinele, adult sau pui, peste parametrii normali.

Iată cum verifici dacă un câine este peste sau sub greutatea ideală:


Reglează-i cantitatea de mâncare prin porții cât mai mici până când o descoperi pe cea corectă. Încearcă să îi reduci cantitatea de mâncare oferindu-i ¼ cupă la ceva timp pe parcursul zilei, iar, după câteva săptămâni, vei vedea dacă metoda a dat rezultate.

Câinele meu pare prea slab. Îl hrănesc după ghidul de pe ambalaj. Are nevoie de și mai multă hrană?

Răspunsul este da, dar asta numai după ce te asiguri că puiul este prea slab. Acest lucru este destul de greu de estimat. Urmărește videoclipul de mai sus pentru a-ți da seama mai clar cum poți proba acest lucru.

Dacă îi poți vedea coastele atunci când pur și simplu stă, atunci este cu siguranță sub indicele optim de greutate. Încearcă să-i schimbi înlocuiești dieta cu una cu un aport nutrițional superior și un indice caloric mai mare față de cel oferit de hrana anterioară sau crește-i porțiile cu ¼ de cupă pe parcurs până când sesizezi creșterea în greutate a puiului. O hrană fără cereale este, de asemenea, o opțiune demnă de luat în calcul în acest caz.

Nu uita că o creștere cantitativă a porțiilor trebuie efectuată gradual pentru ca puiul să se poată obișnui natural, fără să se forțeze.

Am salvat o corcitură. Nu știu câtă mâncare trebuie să-i ofer micuțului

Începe cu o dietă obișnuită pentru pui (potrivită cu gabaritul puiului, indiferent de rasa/ele de proveniență). Hrana aleasă trebuie să conțină un număr limitat de ingrediente, însă de calitate pentru a nu-l deranja la stomac.

Cățelușii găsiți sau salvați sunt exact precum ceilalți micuți de vârsta lor. Așadar, urmează întâi instrucțiunile de pe ambalaj, apoi găsește cantitatea potrivită de hrană pentru noul tău prieten!

Cât trebuie hrănit un pui ce aparține unei rase de talie mare sau gigantă?

Puii de talie mare sau gigantă sunt diferiți față de cei ce aparțin raselor mai mici deoarece, deși mai mari, sunt mult mai predispuși la probleme ale șoldurilor și ale articulaților și au nevoie de o proporție diferită între proteine și grăsimi față de dietele altor câini.

Însă diferența principală în hrănirea acestor micuți giganți nu constă în „cât”, ci în „cu ce” îi vei hrăni.

În ceea ce privește cantitatea de mâncare necesară pentru ei, sfatul meu este să aplici ce am menționat mai sus! Trebuie să iei în considerare vârsta, mărimea, nivelul de activitate și să-i oferi cantități diferite de mâncare pentru a o deduce pe cea ideală.

Orientează-te după produsele special create pentru puii de talie mare sau gigantă ce le vor asigura aportul potrivit de substanțe nutritive. Apoi, urmați instrucțiunile de pe ambalaj referitoare la cantitățile de hrană potrivite pentru acest tip de câini și folosește-te de răspunsurile oferite la întrebările anterioare pentru a descoperi dozajul ideal.

Cățelușul meu are un scaun moale. Ar trebui să-l hrănesc mai mult sau mai puțin pentru a rezolva acest inconvenient?

Unul din motivele pentru care un cățeluș poate dezvolta un scaun moale este acela că primește mai multe substanțe nutritive față de pe necesar, pe care nu le poate procesa și, cumva, el le elimină neprocesate. Încearcă să-i reduci cu un sfert sau o jumătate de cupă mâncarea zilnică și observă rezultate.

Dacă acestea nu sunt cele așteptate, micuțul are un stomac sensibil sau a dezvoltat o alergie la mâncare. Mută-i dieta la una cu o singură sursă de proteine, fără cereale și specifică pentru pui. Încearcă produse ce oferă diferite tipuri de surse de proteine până când o vei descoperi pe cea potrivită sistemului său digestiv.

Nu uita: Cățelușul tău rămâne special!

Sperăm că răspunsurile oferite de noi la cele mai comune întrebări ai posesorilor de pui te vor ajuta să îți hrănești micuțul exact așa cum el își dorește! Începe prin a-i oferi porția recomandată de producători pe ambalaj și ajusteaz-o treptat nevoilor sale.

Este în regulă dacă acesta își găsește echilibrul chiar dacă mănâncă mai mult sau mai puțin decât recomandările producătorului. Fiecare cățeluș este unic. Oferă-i timp și învață-i nevoile și vei câștiga un prieten sănătos, mereu vesel pentru mulți ani de acum încolo!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top