Câine mâncând alături de o pisică

Pot câinii mânca hrană pentru pisici? 2 animale (nevoi diferite)

Pot exista câteva motive pentru care câinii mănâncă hrană pentru pisici – poate câinelui tău îi place gustul, sau poate ai rămas fără mâncare pentru el. Oricare ar fi motivul, te întrebi dacă pot mânca hrana de pisici? Dai din umeri și îi dai să mănânce. Nu ar trebui să fie probleme… nu?

Greșit! Deși mirosul și textura ar putea fi similare, nu îndeplinesc aceleași nevoi nutriționale.

Câinii și pisicile au nevoi nutriționale diferite

caine-hrana-pisica-3

Câinii și pisicile sunt considerate carnivore, dar pisicile sunt definite drept carnivore obligate. Asta înseamnă că sunt carnivore adevărate, și supraviețuiesc mai bine printr-o dietă majoritară în proteine din carne, iar câinii supraviețuiesc mai bine printr-o dietă balansată de proteine, cereale și legume.

Din acest motiv exista standarde diferite pentru fiecare grup. După standardele AAFCO pentru mâncare uscată, câinii adulți au nevoie de 18% proteine pentru o menținere minimă. Pisicile pe de alta parte au nevoie de 26% pentru a rămâne sănătoase.

Majoritatea hrănii uscate pentru pisici produsa conține intre 30 și 35% proteine, ceea ce înseamnă că în cazul în care câinele tău mănâncă din bolul pisicii ar putea să consume aproape dublu din necesarul de proteine.

O dietă bogata în proteine nu e neapărat rea pentru câinele tău. Câinii pot consuma cantități mai mari de proteine atâta timp cât sunt recomandate pentru ei și de calitate superioară. Ce se întâmplă dacă pisica mănâncă hrana câinelui? Nici ăsta nu e un lucru bun.

Poți să îi dai pisicii hrana de câine?

Poți, dar ar trebui să înțelegi ce înseamnă să o hrănești cu mâncare pentru câini. Mâncarea pentru pisici nu este egală cu mâncarea de câini, de fapt nu este egală nici măcar cu hrana pentru pisici. Ce vreau să spun este că mâncarea pentru pisici nu este la fel peste tot. Spre deosebire de hrana uscată, conservele de hrană pentru pisici conțin între 40 și 50% proteine. Acest procent e aproape triplu de necesarul unui câine pentru menținere.

Ar putea avea un impact asupra sănătății câinelui tău. Înainte să îl hrănești cu hrană pentru pisici, ar trebui să te gândești la ce efecte secundare ar putea avea o dietă bogată în proteine asupra lui.

Pot hrăni câinele cu mâncare de pisică?

Câinele tău poate manca hrana pentru pisici, dar el poate manca și încălțăminte… deși nu ar trebui. Ce trebuie să mănânce este hrana care este bună pentru el. O îmbucătură accidentală din hrana de pisici nu o sa-i facă rău, dar e bine să mănânce în mod regulat? Nu.

În mod ideal nu ar trebui să mănânce hrana pentru pisici frecvent. Stomacurile unor câini sunt mai tolerante ca altele sau mai puțin sensibile, însemnând că nu vor fi afectați și nici nu vor arăta simptome, dar asta nu e o invitație să-i schimbi dieta. Folosirea pe termen lung a unor ingrediente poate avea un efect toxic asupra câinelui.

E bună hrana de pisici pentru câini?

După cum am spus mai sus, mâncarea pentru pisici nu a fost gândită pentru câini. Etichete și ghiduri există pentru toate tipurile de hrană ca să te poți decide ce e bun pentru ei.

Hrănirea câinelui cu o dietă pentru pisici poate avea efecte secundare pe termen scurt și lung aşa că ai grijă ce îi dai. Asigură-te de fiecare data că e bun pentru el.

Ce se poate întâmpla totuși dacă mănâncă hrana de pisici?

Unii câini nu vor arata niciun fel de simptome. Sharon-Crowell Davis profesor la Universitatea din Georgia specialitatea Medicina Veterinara spune că unii câini vor fi neafectați, iar alții vor arăta semne ca: vomitat, flatulență sau diaree sau mai serios de atât, pancreatită.

Obezitatea poate fi alt mod în care câinele tău poate fi afectat. Câinii care au o astfel de dietă tind să fie supraponderali. Câinii mănâncă mai mult decât pisicile, și lăsând în afara faptul că e mai bogată în proteine, gândește-te cam ce cantitate trebuie să mănânce pentru a se simți sătul.

În afara supradozei de proteine, mai sunt și alte ingrediente în mâncarea pentru pisici care pot fi dăunătoare câinelui tău. Vitamina A, taurina și acidul arahidonic sunt ingrediente care se găsesc în mâncarea pentru pisici și care sunt vitale pentru sănătatea acesteia. Câinii produc aceste ingrediente în mod natural. O supradoză poate avea un efect advers.

Ca lucrurile să fie și mai clare, mai jos găsești un review scurt al celor trei ingrediente care pot avea un impact serios asupra sănătății câinelui tău.

Vitamina A

Hrana pentru câini conține cantități mici de vitamina A care ajută la complementarea necesarului zilnic și pentru o nutriție adecvată. Totuși majoritatea este derivată din surse B-caroten ca ouă sau legume.

Totuși, cantitatea totală de vitamina A care se găsește în mâncarea de câini va fi mai mică decât în cea de pisici. Prea multă vitamina A poate produce intoxicație. Simptome ale intoxicației pot fi: apetit scăzut, constipare și altele.

Taurina

Taurina este un aminoacid necesar în mâncarea pentru pisici, dar nenecesară în cea de câini. Conform AAFCO pisicile au nevoie de 20% pentru menținere minimă, dar poate fi dublată pentru că pisicile mai pierd din ea în timpul digestiei. Și aici câinele tău ar lua mai mult decât are nevoie. Doar ideea de a îi da câinelui dublu din ce are nevoie mă înspăimântă.

În doze mici taurina contribuie la mirosul fecalelor, dar în concentrații mai mari poate fi toxică pentru câini.

Acidul Arahidonic

Acidul arahidonic este un acid omega-6 care trebuie să fie în proporție cu acidul omega-3 din dieta câinelui tău. În general, proporția acizilor grași trebuie să fie de 4:1 (omega-6 la omega-3), dar mai bine întrebi veterinarul.

O disproporție a acizilor grași – un exces de omega-6 sau o deficienta de omega-3 poate duce la probleme renale, artrită sau boli ale pielii.

Câinele este câine

În Spania există o vorba, „perro es perro”, care în română se traduce „câinele este câine” și se referă la faptul că un câine ar manca aproape orice. M-am gândit la asta când am încercat să răspund la întrebarea: Pot câinii mânca hrană uscată de pisică? Am zis… sigur. Câinii pot mânca aproape orice.

Ce e important este ca el să mănânce o dietă adecvată. Una care e bună pentru el.

 

Ar putea fi tentant să-i dai câinelui hrană de pisică. E greu să ai grijă de animale de companie diferite și să ai grijă de mesele lor. Dacă ți se pare că e greu să-ți ții câinele departe de hrana pisicii sau e mai ușor să îi hrănești pe amândoi cu aceeași dietă, există opțiuni. Discută cu veterinarul tău ce alimente sunt adecvate pentru ambele animale.

Scroll to Top