Cât de mare va crește cățelușul meu? Află acum!

Trei pui de câine cu blană cafenie într-un coșuleț

Toți cățelușii sunt mici și adorabili la început și nu putem rezista drăgălășeniei lor. Cu toate acestea, toți puii cresc în mod diferit, iar această rată de creștere te poate prinde cu garda jos dacă nu ești pregătit. Din fericire, este ușor să anticipezi.

Importanța unei evaluări corespunzătoare

În momentul în care te hotărăști că vrei un cățeluș în viața ta, este necesar să începi să faci cercetări  despre ce fel de câine ar fi potrivit pentru tine. Există multe aspecte de care să ți cont în luarea deciziei, de la capacitatea de dresaj și nevoile de mișcare la potențiale probleme de sănătate și prietenia față de copii.

Deși este important să iei în considerare aceste aspecte, dimensiunea medie ar putea fi cel mai important element pe care să-l identifici. La urma urmei, dacă aduci acasă un câine aparent de talie medie, vei fi dezamăgit dacă devine enorm sau nu va depăși lungimea antebrațului tău la maturitate.

Acest lucru este destul de ușor de observat la o rasă pură. În aceste cazuri, poți arunca o privire la standardul rasei și poți aprecia destul de bine cum va fi câinele tău ca adult. Deși este posibil să te alegi cu un animal pipernicit în stadiul de cățeluș, poți fi totuși sigur că va crește până la dimensiunea caracteristică rasei.

Cum să recunoști dimensiunea unui „câine de designer”

„Câinii de designeri”, cunoscuți și sub denumirea de câini hibrizi, au devenit foarte populari în ultimii treizeci de ani. Unii hibrizi au devenit atât de populari, numele lor ajungând în întregime la fel de recunoscute ca unele dintre cele mai populare rase pure. Labradoodle, Pitbull de buzunar și Cockapoo sunt câini hibrizi despre care probabil ai mai auzit.

Poți estima destul de bine cât de mult vor crește în dimensiuni acești câini, doar aruncând o privire la rasele lor parentale. Cea mai bună modalitate prin care poți face asta este discutând cu crescătorul care creează acești câini unici. Orice crescător reputat va deține informațiile parentale corespunzătoare pe care să le examinezi înainte de a-ți aduce cățelușul acasă.

Există două lucruri pe care dorești să le cauți în mod special pentru a determina dimensiunea câinelui tău hibrid. În primul rând, vei dori să obții o estimare cu privire la puritatea liniei de sânge parentale a câinelui. Dacă provine din doi câini diferiți de rasă pură, nu ar trebui să ai surprize atunci când câinele ajunge la vârsta adultă.

Al doilea lucru pe care vei dori să îl iei în considerare este mărimea pe care crescătorul o proiectase prin împerecherea raselor respective. Anumiți hibrizi sunt disponibili într-o dimensiune destul de impresionantă. Dacă rasele părintești au dimensiuni diferite, cum ar fi un pudel sau un schnauzer, trebuie să știi sigur mărimea raselor care au contribuit la reproducerea cățelușului.

Estimarea raselor mixte și metise

Deși dimensiunea finală a raselor pure și chiar a hibrizilor poate fi destul de ușor de calculat, rasele mixte, cu origini necunoscute și așa-numitele „metise” sunt o altă poveste. Deoarece nu există dovezi concrete cu privire la proveniența acestor câini cu adevărat unici, nu vei avea la dispoziție suficiente instrumente de determinare a mărimii.

Dacă vrei un câine pentru simplul fapt de a-i oferi iubire, acesta ar putea fi singurul aspect care te-ar putea face mai prudent atunci când alegi un metis. Același aspect te-ar putea face să fii ezitant în a aduce acasă un câine de adăpost, din moment ce se estimează că doar 20% din câinii salvați sunt de rasă pură. Este păcat, pentru că metișii pot fi câini minunați!

Din fericire, nu trebuie să fie așa. Chiar dacă nu ai informații concrete despre povestea de origine a unui cățeluș, poți utiliza în continuare câteva instrumente care să te ajute să determini cât de mare va deveni potențialul tău amic patruped.

Primul lucru la care trebuie să te uiți este dimensiunea labei sale. În cazul în care cățelul are labe mari, acesta este un indiciu clar că va crește în dimensiuni astfel încât labele să îi poată susține corpul. Este o trăsătură pe care o au și oamenii.

De exemplu, să aruncăm o privire la un cățeluș de rasă pură – să zicem, un ciobănesc german. Un cățeluș ciobănesc german în stadiul de cățeluș va avea niște labe imense pentru a putea alerga în timp ce se plimbă și explorează lumea. În timp, restul corpului său va crește la o dimensiune care se potrivește cu picioarele sale, suficient de mari pentru a susține corpul masiv.

Un alt semn la care să fii atent este lărgimea pielii sale. Acest lucru poartă, de asemenea, aceleași principii ca și dimensiunea picioarelor, în sensul că puiul se va mări și va trebui să-și netezească încrețiturile. Cu cât pielea apare mai flexibilă și cu o capacitate mai mare de a cuprinde carnea acestuia, cu atât va fi mai mare câinele pentru a „se încadra complet”.

Este posibil ca acești parametri să nu îți indice precis dimensiunea câinelui la maturitate. Cu toate acestea, îți vor da suficiente informații pentru a face o estimare solidă – suficient de solidă măcar pentru a-ți face o idee dacă vei avea un câine mare sau unul micuț.

Cat de repede va crește cățelușul meu?

După ce ți-ai făcut o idee despre cât de mare va fi cățelușul tău în stadiul de adult, poate fi important să îți dai seama cât de rapid se va dezvolta. Acest lucru este deosebit de important dacă vrei să incluzi în viața ta un câine adult de o anumită dimensiune și cu un temperament anume.

Ca metodă, poți utiliza un grafic de creștere. Implică un pic de matematică, ceea ce îi poate indispune pe unii dintre voi, dar este totuși un instrument eficient util în planificarea corespunzătoare a creșterii puiului tău.

Pentru a-l folosi eficient, trebuie să estimezi în linii mari cât de mare ar fi câinele tău în stadiul de adult. Odată ce ai stabilit acest lucru, poți să schițezi creșterea cățelului în funcție de cât de repede crește un cățeluș și de vârsta acestuia când îl aduci în casa ta.

De exemplu, un cățel va crește rapid în primele șase luni de viață și în general va deveni adult în momentul în care împlinește un an Te poți aștepta ca acesta să fie de aproximativ 75% din greutatea sa estimată la șase luni; după acest timp, creșterea va stagna, oarecum.

Dacă știi greutatea estimată a câinelui tău, vârsta și greutatea în momentul n care l-ai luat, poți calcula estimativ greutatea pe care o va avea la anumite intervale. Aceasta te va ajuta foarte mult să îți pregătești viața și casa pentru un câine adult. În cazul în care consideri că sunt prea multe calcule, poți utiliza un grafic de pe internet.

Amintește-ți – câinele tău nu va rămâne pe veci un cățeluș!

Toți cățelușii sunt adorabili. Totuși, există o problemă pe care proprietarii novici ar putea să o uite: aceștia cresc. Deși există o mulțime de lucruri pe care le poți face cu puiul tău în casă pentru a-l pregăti pentru vârsta adultă, sunt și câteva lucruri de care ar trebui să fii conștient înainte de a-l aduce pe cel mic.

În primul rând, trebuie să te asiguri că locuința ta este potrivită pentru câine în stadiul de adult și nu doar pentru stadiul de cățeluș. Deși apartamentul tău poate fi un loc confortabil pentru un cățeluș Golden Retriever care este la început de drum, acesta se poate simți nefericit în aceleași condiții, când devine adult.

Mai mult, casa ar trebui să fie pregătită pentru vârsta adultă a câinelui tău înainte ca el să atingă acest stadiu. Aceasta s-ar putea concretiza prin amenajarea unor garduri speciale sau crearea unui refugiu care poate părea excesiv de mare când este cățeluș.  Astfel, va avea mai mult timp pentru a se adapta la mediul înconjurător.

De asemenea, va trebui să te asiguri că îți permiți un câine de o anumită mărime.

Ca regulă generală, cu cât este mai mare câinele, cu atât va fi mai scump. Acest lucru se aplică în special în cazul mâncării pentru câini, deoarece un câine mare va termina de mâncat un sac mare de hrană de înaltă calitate într-un ritm mult mai rapid decât un câine de talie mică.

Importanța cercetării înainte de a aduce un câine acasă

Poate părea puțin cam dur să vorbești despre un cățel în termeni care s-ar potrivi mai mult unei mașini sau unui televizor. Însă multe dintre nevoile pe care le iei în calcul atunci când alegi articolele mai sus menționate se aplică și în cazul alegerii unui câine. În orice caz, nevoile sunt semnificativ mai importante în cazul câinilor, deoarece vorbim de un potențial animal de companie.

Din această cauză, este esențial să faci o cercetare cât mai bună în privința câinelui înainte de a-l aduce acasă. Pe lângă dimensiune, trebuie să ții cont și de personalitate, temperament, nevoia de mișcare și alte elemente care îți pot oferi o imagine de ansamblu a proprietății canine.

Ignorând aceste lucruri, vei risca să ai o experiență deplorabilă referitor la câini; ceva dăunător atât pentru tine, cât și pentru animal. Dar, dacă cercetezi îndeajuns de bine, vei ajunge să vezi de ce termenul “cel mai bun prieten al omului” se aplică în mod strălucit câinelui.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top