Adoptă un câine! Sfaturi de bază pe care trebuie să le cunoști

Acest pui de câine este gata să își cunoască familia adoptivă

Aducerea unui cățel în casa ta poate fi una dintre cele mai mari bucurii ale vieții tale. Dacă nu ești pregătit corespunzător, poate fi și una dintre cele mai mari provocări ale vieții tale. Ca atare, există mai mulți pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a-l face pe noul tău prieten cu blană să se simtă cu adevărat binevenit în casa ta.

Îți dorești un cățel în viața ta? Niște lucruri la care să te gândești

Natura câinilor tinde să facă noțiunea de a adopta unul o decizie relativ ușor de luat pe hârtie. La urma urmei, sunt animale de companie adorabile, cu un tip de personalitate care te face să înțelegi cu ușurință de ce au fost porecliți de mult timp „cel mai bun prieten al omului”. Cu toate acestea, să aduci un câine în viața ta este mult mai complex decât fața lui drăguță.

De exemplu, este un mod de gândire obișnuit să-l vezi pe cățelușul tău ca pe un bebeluș cu blăniță pe față. Deși există câteva lucruri în care această comparație este valabilă – în special atunci când vine vorba de a avea grijă de pui până când se maturizează și devine independent – există și câteva motive cheie pentru care comparația nu este potrivită.

Cel mai semnificativ motiv pentru acest lucru se referă literalmente la natura fiarei. În timp ce toți puii pot deveni animale de companie iubitoare, fiecare rasă vine cu propriile sale tendințe care în cele din urmă îi dictează încadrarea în viața ta. Este imperativ să rămâi conștient de aceste tendințe în timp ce adopți un câine, ca nu cumva să creezi în mod involuntar un mediu reciproc mai puțin optim.

De exemplu, un cățel din rasa Border Collie poate arăta prea irezistibil pentru a-l descrie în cuvinte – lucru de înțeles pentru că este o rasă destul de frumoasă. Cu toate acestea, natura sa inerentă de rasă activă se traduce prin faptul că el are nevoie de multă activitate în aer liber și de exercițiu fizic pe măsură ce se maturizează către vârsta adultă. Dacă nu ești pregătit pentru a-i oferi o astfel de viață, el nu este cel mai bun cățel pe care să-l aduci acasă.

Din acest motiv, este imperativ să studiezi mai multe rase înainte de a aduce un cățeluș acasă. Există o mulțime de pui de rasa pură dar și pui din rase hibride, așa că vei avea de unde să alegi câteva care să se potrivească bine personalității tale și stilului tău de viață. Trebuie doar să-ți acorzi timpul necesar pentru a le găsi.

Ce înseamnă termenul „adopție”?

Să lămurim un lucru: să adopți un cățel nu înseamnă să primești un cățel gratuit. Indiferent dacă iei un câine de la adăpostul local pentru animale sau de la un crescător cu reputație, vor exista costuri legate de aducerea lui acasă. Există variabile specifice care determină creșterea prețului, cum ar fi rasa și vârsta.

Înainte de a scoate banii pentru noul tău amic, amintește-ți de mesajul „primești ceea ce plătești”. În mod obișnuit, aceste costuri acoperă vaccinurile, deparazitările și alte necesități medicale de care a beneficiat puiul de câine, astfel încât să poată fi pregătit să-l aduci acasă. Dacă iei câinele de la un adăpost, prețul poate fi utilizat și pentru costurile de sterilizare sau castrare, precum și pentru montare microchip (microcipare).

De asemenea, atunci când iei un câine dintr-un adăpost, o parte din taxele plătite de tine sunt utilizate pentru a ajuta la menținerea funcționării respectivului adăpost. Aceasta nu numai că include plata pentru spațiu, dar include și bani de mâncare, jucării, tratamente, lenjerie de pat și alte obiecte pentru fiecare cățel și care ajută la cultivarea unui mediu reconfortant pentru aceștia în timp ce așteaptă să fie salvați.

Nu cumpăra niciodată un pui de câine de la un magazin de animale de companie

Există mai multe variabile pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a adopta un cățeluș. Există, de asemenea, o regulă dificilă și rapidă, care ar trebui să guverneze parțial decizia ta cu orice preț. Niciodată nu ar trebui să „adopți” un cățeluș dintr-un magazin de animale de companie, în nicio situație, sub nicio formă.

În timp ce cu toții ne-am oprit la vitrina unui magazin local de animale de companie și am dat peste cățeluși care se zbenguiau în vitrină, veselia lor ascundea un secret întunecat, relativ cunoscut. Șansele sunt că acel cățel pe care îl privești încântat să provină dintr-o fermă de cățeluși, ceea ce înseamnă de fapt, mai mult sau mai puțin, fabrici de câini în care lăcomia pentru profit înlocuiește orice respect pentru bunăstarea animalelor.

Au existat nenumărate cazuri de ferme de cățeluși care își maltratează îngrozitor puii în diverse moduri, de la înghesuirea lor în spații prea mici, de o manieră extremă, până la ignorarea completă a nevoilor lor de sănătate de bază, cum ar fi vaccinurile. Din păcate, nu este neobișnuit să auzim povești ale acestor pui care mor sau dezvoltă probleme grave de sănătate la scurt timp după cumpărare.

Ba mai mult, fermele de cățeluși tind să-și trimită puii în magazine înainte de a avea șansa de a petrece suficient timp împreună cu frații lor. Lipsa ulterioară a dezvoltării comportamentale care se produce în urma faptului că sunt luați prea repede de lângă familia lor tinde să conducă la probleme de comportament și instabilitate mentală.

Combinația de probleme mentale și fizice face ca micuții, din păcate, să nu aibă prea multe șanse la o viață fericită și sănătoasă. Achiziționarea puiului tău de câine de la un magazin de animale de companie menține ciclul acestui cerc vicios. Deși există legi în vigoare pentru a ajuta la combaterea fabricilor de cățeluși, refuzul de a cumpăra un câine dintr-un magazin de animale de companie ajută această legislație, chiar și la scară mică.

Adoptția puilor de la un adăpost de animale dă unor câini șansa de a-și salva viața

Acestea fiind spuse, adopția unui cățel dintr-un adăpost îți poate permite să creezi o legătură cu pui imperfecți din punct de vedere fizic care, în ciuda faptului că nu sunt câini de competiție, merită să fie iubiți pentru cine sunt ei. După cum demonstrează acest videoclip, un câine care are niște „imperfecțiuni” fizice poate deveni un câine frumos, fericit, care te va face să zâmbești.

Adăpost vs. crescător: care este alegerea potrivită?

Chiar dacă eviți să cumperi un pui de cățel de la un magazin de animale de companie – și repet, așa ar trebui – asta încă nu înseamnă că te-ai lămurit în legătură cu această dezbatere. Într-adevăr, există două modalități prin care poți alege un cățel pentru casa ta; trecând pe la un crescător cu reputație, de încredere, sau plimbându-te printr-un adăpost local de animale. Care este alegerea potrivită?

Există argumente pro și contra pentru a-ți cumpăra câinii din fiecare dintre aceste surse. Este posibil ca plusurile și minusurile să nu fie neapărat suficient de puternice pentru a te face să te decizi pe un drum sau pe altul, dar sunt esențiale pentru a te face să fii atent înainte de a aduce un cățeluș în casa ta.

Dacă insiști să lucrezi cu un crescător de câini pentru a adopta un cățel, este posibil să necesite o cantitate considerabilă de cercetare și alergătură pentru a te asigura de legitimitatea crescătorului. Deși ți-ar plăcea să crezi că toți crescătorii se ocupă de această afacere din motivele corecte, din păcate nu este întotdeauna așa.

Ar trebui să cauți întotdeauna un crescător care îți poate oferi informații despre părinții cățelușului pentru a te asigura că nu primești un pui predispus la boli genetice și transmisibile. Crescătorul tău ar fi trebuit, de asemenea, să-i ofere potențialului tău pui cantitatea corespunzătoare de vaccinuri și deparazitări și, de asemenea, a avut o sarcină activă în procesul de socializare.

Cel mai bun pariu pentru a găsi un crescător care este potrivit pentru tine este să vorbești cu medicul veterinar local sau cu un dresor local de câini. Dacă intenționezi să-ți iei un cățel de rasă pură, este recomandat să găsești o asociație locală acreditată pentru rasa dorită, pentru a fi îndrumat în direcția corectă.

În timp ce acest lucru poate suna ca multă muncă, putem vorbi și despre un avantaj extraordinar. Dacă ai vreun plan de a intra în circuitul competițiilor/expozițiilor canine, faptul că ai luat câinele de la un crescător legitim care are înregistrări de pedigree este de departe cel mai bun pariu pe care l-ai putea face. Vei avea parte de asemenea de o cunoaștere mai bună a anumitor valori care îl privesc pe puiul tău pe măsură ce se maturizează spre vârsta adultă.

Crescătorii de încredere tind totodată să fie experți calificați în rasele pe care le ajută să se reproducă. Cunoașterea complexă și profundă pe care ei o dețin îți poate oferi informații importante pe care să le folosești în alegerea câinelui potrivit pentru tine. Este vorba despre un fel de înțelepciune care în cele din urmă te împiedică să iei o decizie pe care ai putea să o regreți ulterior.

Pe de altă parte, dacă alegi un cățel dintr-un adăpost pentru animale, salvezi o viață. Se estimează că 1,2 milioane de câini sunt eutanasiați în fiecare an, ceea ce se traduce printr-un procent extraordinar de 31% din numărul tuturor câinilor care intră anual într-un adăpost. Adopția unui cățel dintr-un adăpost face o mică dar importantă diferență în această statistică alarmantă.

Dacă mergi la un adăpost pentru a adopta un câine poate să fie o decizie mai rentabilă în privința prețului. Unul dintre motivele majore ale acestui fapt este acela că crescătorii de renume dedică o parte din practica lor pentru a produce câini de competiție. Aceștia se află la nivelul superior al spectrului de prețuri.

Un alt motiv pentru ca să prefer un câine din adăpost este acela că aceștia ajung în îngrijirea ta deja sterilizați sau castrați. Dacă nu te interesează în mod special un câine de competiție, sterilizarea sau castrarea sunt operații simple și importante, necesare pentru o proprietate corectă a câinelui. Deci de ce nu a fost deja stabilit prețul?

Explorarea miturilor legate de adopția unui cățel dintr-un adăpost

Un lucru care nu ar trebui să îți dicteze vreodată decizia de a merge la un adăpost pentru a adopta un cățel este credința în anumite mituri cu privire la această practică. Este important să recunoști că unele dintre aceste povești au existat înainte ca tu să începi căutarea. Nerespectarea acestui lucru te poate împiedica să vii acasă cu câinele ideal pentru tine.

Poate cel mai mare mit care există în exterior este ideea că, dacă vei lua un câine dintr-un adăpost, te vei alege cu o corcitură. Totuși, aceasta este o credință care s-a răspândit în mod fals. În realitate, între 20% – 30% dintre câinii primiți în adăposturi sunt rase pure.

Ba mai mult, există mai multe grupuri de salvare a câinilor în toată țara care se ocupă de adăpostirea și, în cele din urmă, de găsirea de proprietari permanenți pentru rasele pure. Aceste grupuri speciale nu sunt atât de dificil de găsit odată ce te-ai decis asupra rasei pe care ți-o dorești. Doar asigură-te că tu faci diligențele necesare pentru a te asigura că respectivul câine este potrivit pentru tine.

Un alt mare mit în ceea ce privește câinii dintr-un adăpost este acela că ceva nu este în regulă cu ei, prin urmare, acesta este și motivul pentru care ei se află într-un adăpost. Acest lucru este, de asemenea, complet fals, pentru că reduce importanța pozitivă a muncii de protecție a animalelor pe care aceste adăposturi o desfășoară și o promovează.

Motivul principal pentru care puii ajung într-un adăpost este acela că nu au putut fi îngrijiți în mod corespunzător de foștii lor proprietari. Există mai multe motive pentru care acest lucru s-ar fi putut întâmpla, dar practic niciunul dintre ele nu a condus la concluzia că acești căței ar fi fost defecți sau abuzați.

Luate ca atare, unele dintre aceste motive decurg din lipsa de diligență corespunzătoare a proprietarului anterior al cîinelui atunci când este implicat un pui, cum ar fi incapacitatea de a-și permite câinele sau de  incompatibilitatea cu rasa câinelui. Cu toate acestea, trebuie amintit că aceste situații aveau întrutotul de-a face cu situația proprietarului și nu cu câinele. Cu alte cuvinte, câinele la care s-a renunțat nu este marfă deteriorată.

Celălalt mit din spatele cățeilor din adăpost este că, chiar dacă sunt rase pure, sunt câini murdari, neatractivi vizual. În timp ce unii pui intră în adăposturi murdari, adevărul este că aici aceștia sunt frumos curățați și chiar beneficiază de servicii de frizerie/cosmetică. Dacă ideea de a te adopta un cățel murdar te ține departe de adăposturile pentru câini, depășește-l cât poți de repede pentru că este eronat.

Indiferent de unde adopți cățelul pe care ți-l dorești, vei aduce un ghemotoc fericit de energie și bucurie în casa ta. Cu toate acestea, drumul până la momentul în care îl vei întâmpina pe micul tău amic în casa ta este departe de a se fi încheiat. De fapt, din multe puncte de vedere, este abia la început.

După ce adopți cățelușul: o imagine de ansamblu

Există o mulțime de lucruri pe care trebuie să le ai în vedere odată ce aduci un cățeluș în casa ta. Cu toate acestea, multe dintre aceste lucruri se pot reduce la elementele de bază care implică managementul sănătății, educație și răbdare. Acest videoclip face o treabă bună în a descifra câteva dintre situațiile complexe care se află în spatele cultivării corespunzătoare a „iubirii de câine”.

Lucruri de făcut înainte ca un câine să vină acasă

La fel ca în majoritatea situațiilor din viață, pregătirea este cheia succesului în creșterea unui cățel. Este important să ai grijă de câteva lucruri cu câteva zile înainte de a-l aduce pe noul tău prieten acasă. Aceste elemente pot trasa granița fină dintre o experiență excelentă cu a avea un câine și o experiență care te înnebunește.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci înainte de venirea acasă a cățelului tău este să te echipezi cu răbdare și rezistență. Va dura ceva timp și mult efort pentru ca puiul tău de cățel să devină câinele la care visezi – cu unele rase va dura mai mult timp decât cu altele. Dacă îți dai seama de acest lucru înainte de a avea câinele, te va salva de numeroase dureri de cap.

După ce te-ai pregătit mental să ai un cățel, este timpul să te pregătești fizic. Fă-ți timp să te așezi și să scrii o listă lungă cu toate lucrurile de care vei avea nevoie pentru ca puiul tău de cățel să fie fericit și sănătos în casa ta. Această listă include chestiuni evidente precum mâncarea, lenjeria pentru culcușul lui și jucăriile, dar include de asemenea și alte lucruri precum medalion de identificare și neutralizatoare de miros.

De asemenea, va trebui să „protejezi casa” cât mai mult posibil. Nu uita, cățelușul tău va fi o fiară curioasă care poate fi predispusă la implicarea în nenorociri nedorite. Făcând lucruri simple, cum ar fi protejarea cablurilor electrice și păstrarea substanțelor chimice casnice într-un loc în care câinele nu poate ajunge sigur te va ajuta să împiedici natura curioasă a câinelui să devină o armă mortală.

Dacă sunt copii în casă, este important să te implici și în educarea lor, de asemenea. În mod evident, copiii tăi vor adora cățelușul, iar această afecțiune s-ar putea transforma într-un dezavantaj dacă nu ești atent. Asigură-te că aceștia îi acordă cățelușului suficient timp pentru ca el să se adapteze noului său mediu și reamintește-le că uneori și câinii au nevoie de ceva timp pentru ei înșiși.

Ce să faci odată ce cățelul a sosit

Există două lucruri importante pe care trebuie să le faci atunci când aduci cățelușul adoptat acasă. Primul lucru este să începi primele noțiuni de educație/predresajul câinelui. Al doilea lucru este să fii atent la tendințele de rasă ale noului tău prieten cu patru picioare.

Poți începe să-ți dresezi puiul cu comenzi simple precum șezi, stop și culcat când au vârsta de 7 până la 8 săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ perioada în care puii pot fi primiți în noua lor casă. Nu vei putea să-l înveți lucruri avansate până când nu va fi ceva mai în vârstă, dar nu ar trebui să-ți faci griji pentru aceste lucruri până când el nu va stăpâni elementele de bază.

Când noul tău cățeluș a sosit în noul său cămin, ar trebui să fii conștient de nevoile sale de bază în ceea ce privește comportamentul și exercițiul fizic de care are nevoie pentru a fi fericit. Deoarece cunoști aceste lucruri, trebuie să te asiguri că nevoile sunt îndeplinite. Unele dintre aceste comportamente sunt practic încorporate în ADN-ul lor și îi va fi imposibil să se abată de la ele.

De exemplu, dacă ai un cățel cunoscut pentru nivelul său ridicat de energie, precum un Dalmațian sau un Ogar Englez, nu ar trebui să te aștepți să-l transformi într-un câine static care stă pe canapea împreună cu tine. Dacă faci acest lucru, îl vei determina doar să-ți distrugă straturile de flori sau să aibă alte comportamente nedorite, pur și simplu pentru că nu îi oferi o sursă de energie adecvată pentru el.

Mai presus de orice – iubește-ți cățelul pe toată durata vieții sale!

În cele din urmă, puiul tău dulce de cățel se va transforma într-un câine adult de diferite forme și dimensiuni. Dar pe măsură ce înaintează în vârstă tot tu ești responsabil să-i acorzi același nivel de dragoste și atenție, pe care le-a obținut fără niciun efort în primele săptămâni și luni ale vieții lui când era pui și a intrat în viața ta. Și acesta este un lucru de care ar trebui să ții întotdeauna cont atunci când adopți un câine.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top