Când este un câine complet dezvoltat? Răspunsuri în funcție de rasă

Pui de câine abia născut

Fiind informat despre etapele de creștere canină te poate ajuta să faci alegeri în cunoștință de cauză cu privire la cerințele alimentare, de igienă și chiar de asigurare ale câinelui tău. În același timp, este important să știi că nu există o formulă universală pe care o poți aplica pentru a determina fazele de creștere și maturizare a cățelușilor. Fiecare câine este diferit. Cu toate acestea, există câteva orientări care te pot ajuta să-ți dai seama în ce etapă a dezvoltării sale se află puiul tău.

Așadar, când putem spune despre câini că nu mai sunt cățeluși?

Când se poate spune despre câini că au devenit adulți? Ei bine, depinde de rasă. Nu toate rasele de câini cresc în același ritm, așa că nu te panica dacă puiul tău pare că este în urmă.

De obicei, rasele mici ajung la înălțimea și lungimea maximă în aproximativ 6-8 luni. Acestea cresc până la greutatea adultă în alte 4-6 luni.

Rasele de dimensiuni medii ating înălțimea și lungimea maximă la 12-15 luni și de obicei au nevoie de încă aproximativ 6 luni pentru a ajunge la greutatea maximă.

Pentru câinii de rasă mare, procesul de creștere fizică este destul de lung. Durează aproape 18 luni pentru a ajunge la mărimea specifică rasei și încă 6 luni pentru a ajunge greutatea lor maximă.

Pentru a-ți face o idee despre cât de rapid crește un câine, iată un videoclip bun din primele 12 săptămâni din viața unui cățeluș:

Când ajunge un câine la maturitatea sexuală?

Maturitatea sexuală diferă de la rasă la rasă. Câinii de rasă mică vor atinge maturitatea sexuală mai devreme decât câinii din rasele mai mari. De obicei, masculii sunt capabili să se reproducă la șase luni, dar ating o maturitate sexuală deplină atunci când au aproximativ 12-15 luni. În mod similar, femelele au primul sezon de călduri la vârsta de 6-12 luni.

La fel ca și creșterea fizică, totuși, creșterea sexuală a câinelui nu trebuie interpretată greșit ca semn al atingerii vârstei adulte complete. Maturitatea sexuală este doar o etapă a întregului procesul de creștere. Procesul de învățare și socializare al câinelui tău – pragurile importante din călătoria lor către vârsta adultă deplină – continuă mult după ce au atins maturitatea sexuală.

Când devin câinii maturi din punct de vedere emoțional?

Putem spune că maturitatea emoțională este și cea mai subtilă și câinele tău poate ajunge la acest stadiu după ce a atins maturitatea fizică și sexuală. Acestea fiind spuse, dezvoltarea emoțională începe devreme și este important să îți ajuți câinele să-și dezvolte abilitățile emoționale și sociale imediat ce îl aduci acasă.

De exemplu, dresajul cu privire la satisfacerea nevoilor fiziologice, deprinderea manierelor de bază și învățarea răspunsului la comenzi, toate fac parte din procesul mai amplu al maturității emoționale.

O altă parte importantă a călătoriei câinelui tău spre maturitatea emoțională deplină este socializarea cu alți câini. Aceasta trebuie să implice interacțiunea cu alți câini – atât cățeluși, cât și câini adulți – pentru a învăța cum să se comporte și să respecte regulile de bază ale etichetei canine.

Iată un videoclip bun care explică detaliile socializării:

Dacă este posibil, găsește un câine adult educat și bine echilibrat pentru a fi partenerul de joacă al câinelui tău. Aceasta îi poate stimula, într-adevăr, dezvoltarea socială și emoțională.

În mare parte, singurul mai bine înzestrat de la care cățelușul tău poate învăța abilități sociale importante este un câine adult, cu picioarele pe pământ. Puiul tău poate învăța lucruri cum ar fi când și cum este acceptabil să se joace cu alți câini, să sesizeze limitele altor câini și să înțeleagă limbajul corpului câinelui. Toate acestea fac parte din procesul necesar unui câine pentru a deveni bine adaptat și stabil emoțional.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top