Relocarea câinilor – cum să-ți ajuți câinele să se adapteze la schimbare

Jack Russell Terrier este pregătit de mutare

Mutarea dintr-un loc în altul este un moment stresant. Schimbarea completă a mediului poate fi dură și pentru câinele tău, chiar dacă nu trebuie să se ocupe de mutarea mobilierului sau de contractul fiduciar. Cu toate acestea, există modalități de a ușura tranziția câinelui tău.

Mutarea alături de câinele tău este o decizie lăudabilă

Pe hârtie, pare ușor să te gândești că, dacă te vei muta, câinele familiei va merge cu tine oriunde te duci. Până la urmă, el face parte din familia ta și nu ai vrea niciodată să lași un membru al familiei în urmă, nu?

Din păcate, acest proces de gândire se manifestă mult mai rar decât ai putea crede. Studiile indică faptul că mutarea este cel mai frecvent motiv pentru care câinii sunt abandonați în adăposturi. Nu este deloc surprinzător deoarece cea mai mare variabilă din spatele acestei decizii implică un proprietar care refuză să accepte animale de companie într-un apartament sau o casă.

Dacă dorești să continui cultivarea legăturii dintre tine și animalul tău la următorul loc de reședință, primul pas evident este găsirea unui loc al cărui proprietar acceptă animalele de companie. Totuși, acesta este departe de singurul aspect care trebuie să te preocupe atunci când vrei să găsești un spațiu nou.

Aspecte de luat în considerare într-o nouă reședință dacă deții un câine

Este important să te uiți la o casă sau un apartament nou atât prin filtrul ochilor câinelui, cât și al tău. Acest punct de vedere nu este important doar pentru primele zile ale mutării, când lucrurile sunt în dezordine și haosul tinde să domnească, ci este esențial pentru bunăstarea generală a câinelui tău.

Probabil că cea mai mare problemă de care va trebui să te lovești este mărimea noii tale case. Acest aspect trebuie avut în vedere mai ales dacă treci de la o casă mai mare la o casă sau un apartament mai mic deoarece există rase care nu pot locui în spații mici. Alte variabile precum scările și mărimea curții pot contribui la alegerea unui loc potrivit pentru câinele tău.

Ar trebui, de asemenea, să arunci o privire la vecinătățile locului, pentru a stabili cât de sigure sunt pentru câinele tău. Această măsură de siguranță ar trebui să ia în considerare ce fel de câini sunt prezenți în interiorul și în jurul blocului. Va trebui să fii atent la câinii nesupravegheați sau care manifestă tendințe de agresivitate.

Făcând asta, vă veți asigura într-o mai mare măsură de siguranța spațiului înconjurător. În același timp, câinele se va adapta mai ușor la noul său mediu. Acomodarea acestuia cu diverse mirosuri și priveliști din vecinătate, îi va permite să se relaxeze mai ușor cu privire la intrarea într-un spațiu nou de locuit.

Cum reacționează câinele tău la mutare

Nu există o singură trăsătură universală care să definească modul în care un câine va reacționa la trecerea într-un mediu nou. Este una dintre acele situații care pare a fi cel mai bine judecată de la caz la caz. Este o situație pe care, în calitate de proprietar, o vei gestiona și înțelege mai bine decât oricine altcineva.

De obicei, câinii au tendința de a se adapta atunci când vine vorba de mutare. Cu toate acestea, unii câini pot trata mutarea din mediul lor familiar într-un spațiu străin ca pe o sursă a unei mari traume.  Din nou, acest tip de comportament nu este vizibil la o anumită rasă ori vârstă, dar vei ști dacă apare.

Pregătirea pentru marea zi: O scurtă prezentare video

Există o mulțime de lucruri de care trebuie să ții cont atunci când îți aduci câinele în noua ta casă. Acest video cuprinde elementele esențiale care tind să ajungă în prim plan. Dacă ții cont de aceste elemente de bază, vei gestiona mai bine unele dintre celelalte detalii legate de mutare.

Pregătirea pentru mutare

Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru câinele tău în zilele premergătoare mutării este să nu îl tratezi ca pe ceva adițional. Multe lucruri se vor întâmpla în viața ta ca o consecință a mutării și ar fi mai ușor decât îți imaginezi să lași la o parte nevoile câinelui. Pentru binele câinelui tău, asigură-te că nu vei face asta.

Asigură-te că în programul tău există la fel de mult timp de calitate pentru câinele tău. Aceasta înseamnă că trebuie să nu te abați de la rutină și să-i oferi timp pentru plimbări, mișcare și chiar puțin răsfăț ar ajuta, măcar până se adaptează.

De asemenea, nu-ție fie teamă să îl implici în procesul de mutare. Nu îl izola într-un colț sau în cușcă atunci când împachetezi; lasă-l să scotocească și să investigheze ceea ce se întâmplă. Faptul că îl implici îl va reasigura că totul este în regulă, ceea ce îl face mai puțin predispus la comportamente cauzate de stres.

Va trebui să te asiguri și că mediul câinelui din vechea ta casă rămâne neschimbat pe cât de mult posibil. Fă în așa fel încât lucrurile lui să fie ultimele care vor fi împachetate și trimise. Va fi dur pentru el dacă faci asta prea devreme, în sensul că nu va reacționa atât de bine.

Pregătirea în afara casei

Cea mai mare parte din pregătirea câinelui tău pentru mutare va fi in mod evident legată de ceea ce trebuie să faci în casă, atât spațiul vechi, cât și  în cel nou. Cu toate acestea, există câteva elemente cheie de care trebuie să ții cont și care trec de ușa de la intrarea noii tale locuințe.

Primul lucru vital de care trebuie să te ocupi este actualizarea medalionului de identificare al câinelui tău. Dacă eticheta de identificare a câinelui tău are adresa ta veche, mergi la magazinul local de aprovizionare cu animale de companie și fă-i una nouă. În cazul unui microcip, există mai multe căi diferite pe care le poți explora pentru a gestiona informațiile actualizate despre cip.

Al doilea pas pe care trebuie să-l faci este să localizezi un medic veterinar în noul tău cartier. Este important să fii proactiv în această privință si să-i găsești un veterinar cu reputație înainte să i se întâmple ceva rău câinelui, ca nu cumva să alergi disperat, în caz contrar.

Te-ai mutat! Ce urmează?

Odată ce procesul de mutare trece de la ambalarea lucrurilor la descărcarea și aranjarea lor, există mai mulți pași pe care trebuie să îi faci pentru a te asigura că amicul tău patruped poate începe să se liniștească. Acești pași sunt concepuți pentru a aduce confort și un plus de familiarizare câinelui, ca nu cumva să ajungă la un comportament nedorit.

Primul pas de făcut aici este să începi să despachetezi unele dintre lucrurile sale și să le așezi în locul pe care l-ai ales ca fiind zona lui. Permițându-i să se stabilească imediat în noul său cămin, îl va obișnui și cu noile împrejurimi. De asemenea, va trebui să te abții de la spălarea păturilor și a așternuturilor deoarece mirosul lor familiar îi va îmbunătăți câinelui nivelul de confort.

Va trebui și să faci o curățenie rapidă în casă pentru a te asigura că nu a rămas ceva ce i-ar putea stimula curiozitatea, cum ar fi cablurile electrice la vedere. Deși este posibil să nu fi fost tentat de astfel de lucruri în vechea casă, acum le-ar putea considera o metodă de a se adapta la noul mediu.

Este important și să menții rutina câinelui în timpul procesului de mutare. Faptul că încă ții cont de nevoile lui de mișcare și plimbare nu numai că va readuce aceste activități în decursul unei zile din viața câinelui tău, dar va și conserva nevoile specifice rasei. Aceste nevoi sunt constante, indiferent de locul în care locuiești.

Odată ce te-ai stabilit, este înțelept să faci câteva ajustări minore la propriul program pentru a-ți ajuta câinele să capete încredere în faptul că noul să domiciliu este unul stabil. Luându-ți câteva zile libere de la serviciu, cinând acasă în loc să ieși în oraș, petrecând timp liniștit cu el, îi vor stabili această măsură de încredere.

Acestea fiind spuse, este important să stabilești limita dintre a petrece timp cu el și a-l răsfăța. Dacă vei începe să îl răsfeți pentru a-l face să scape de stresul produs în urma mutării, câinele ar putea să adopte unele comportamente nedorite, cum ar fi o dependență pe care nu a manifestat-o  vreodată. Aceasta ar putea fi considerată o schimbare nesănătoasă de comportament pe termen lung.

La ce să te aștepți în zilele și săptămânile de după o mutare

Câinele tău nu va reveni complet lacomportamentul său obișnuit imediat după instalare. Aceasta nu înseamnă neapărat că este fără astâmpăr sau supărat – amintește-ți, majoritatea câinilor au tendința de a se lăsa luați de val în timpul unei mutări. Mai degrabă, aceasta poate fi doar din cauză că încă încearcă să-și facă o idea asupra locului.

În aceste primele zile sau chiar săptămâni, este posibil ca prietenul tău patruped să-și facă nevoile în locuri nedorite. Câinele nu-și face nevoile în locuri nepotrivite în mod voit, pentru a-și exprima frustrarea. Mai degrabă, acest comportament provine din nefamiliarizarea cu unde locul ar trebui să-și facă nevoile fiziologice în noua casă.

Astfel, este important să revii la unele dintre tehnicile de dresaj elementar cu patrupedul tău, astfel încât să înțeleagă unde are și unde nu are voie să-și facă nevoile. De asemenea, va trebui să aplici alte tehnici de dresaj care să-l ajute la diminuarea unor lucruri cum ar fi anxietatea de separare, mai ales dacă este necesar să îl lași singur cât timp ești la muncă.

De asemenea, este important să vadă că intri într-o rutină normală de viață încă din primele zile și săptămâni de după mutare. Procedând astfel, vei oferi indicii non-verbale că totul este în regulă în ceea ce privește situația de față. Dacă simte că ești bine, atunci și el va fi bine.

O mișcare cu adevărat importantă: sfaturi pentru mutarea în afara țării

Mutarea dintr-o casă în alta poate fi stresantă, dar nu se compară deloc cu mutarea dintr-o parte în alta a țării sau chiar cu mutarea dintr-o țară în alta. O astfel de mutare îndepărtată deschide un univers nou de lucruri de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de îngrijirea câinelui tău.

Bineînțeles, poate fi puțin dificil să anticipezi diferite tactici, cum ar fi familiarizarea câinelui tău cu noul cartier înainte de mutare. Totuși, aceleași tactici pe care le-ai aplica în timpul și ulterior mutării pot fi eficiente dacă te muți chiar și în altă țară.

În cazul unei mutări peste hotare, partea efectivă de a-ți transporta câinele din punctul A în punctul B pare un proces stresant. Cu toate acestea, îi poți reduce nivelul de anxietate dacă te pregătești în prealabil.

Sus în aer: Călătoria cu avionul a câinelui tău

Transportul câinelui tău cu avionul dintr-un loc în altul poate fi o opțiune care nu este văzută cu ochi buni. Cu toate acestea, există momente în care acest lucru este singura opțiune realistă pe care o ai, cum ar fi dacă te muți peste hotare. În acest caz, trebuie să ții cont de câțiva pași.

În primul rând, este important să te asiguri că starea fizică a câinelui tău este adecvată pentru călătoria cu avionul. Câinii mai in vârstă, cățelușii, câinii cu boli cronice și rasele brahicefalice cum ar fi bulldogii sau pugii nu pot fi considerați potriviți pentru călătoria aeriană. Este important să stabilești o întâlnire cu medicul veterinar pentru a te asigura că animalul tău este clinic sănătos înainte de a călători cu avionul.

Există, de asemenea, două modalități prin care poți zbura cu patrupedul tău: fie în „cabină”, fie în „cală”. În cazul transportului în cabină, câinele tău poate călători cu tine, la picioarele tale, într-o cușcă de transport, cu condiția să fie suficient de mic. Pentru transportul „în cală”, câinele tău va fi „îmbarcat” într-o zonă specială a avionului – un proces care poate fi realizat de numeroase servicii de transport de animale.

Călătoria câinelui în cabină vs. în cală

În ceea ce privește decizia pe care o poți lua în legătură cu transportul câinelui tău, există avantaje și dezavantaje cu privire la transportul acestuia în cabină sau în cală. Acest videoclip oferă o descriere detaliată a avantajelor și dezavantajelor pentru ambele situații. Este o decizie care trebuie ce trebuie analizată atent atunci când te muți, dar aceste avantaje și dezavantaje pot facilita alegerea.

Transportul câinelui cu mașina

Dacă ai mijloacele de a face o deplasare pe distanță lungă alături de câinele tău cu mașina, este recomandat să profiți de această situație. Într-adevăr, ideea unei călătorii cu mașina alături de cel mai bun prieten al tău naște o senzație aparte de eliberare. Totuși, un astfel de transport are anumite reguli ce trebuie respectate.

De exemplu, nu trebuie să-i permiți câinelui să se plimbe prin mașină sau să-și scoată capul pe fereastră. Ambele activități par drăguțe, mai ales pentru ceilalți participanți la trafic – dar pot fi periculoase din numeroase motive, de la accidente rutiere la impuritățile de pe drum ce pot accidenta câinele dacă veți circula cu geamul deschis.

Cea mai bună opțiune este să securizați poziția câinelui folosind centura de siguranță, pe bancheta din spate. Deși nu s-a dovedit că protejează complet câinii de vătămări în caz de accident, aceste dispozitive au contribuit la limitarea distragerii atenției șoferului, ceea ce facilitează conducerea autovehiculului în condiții de siguranță.

De asemenea, ar trebui să fii atent la nevoile de exerciții fizice de bază în timpul călătoriilor pe distanță lungă. Poate fi ușor să neglijezi aceste elemente dacă ești pe drum, dar este important să le tratezi cu prioritate, pentru a menține bunăstarea câinelui. Reține că, pentru ei, o plimbare bună are mai mult de-a face cu valorificarea instinctului decât cu orice altceva.

Va trebui să planifici și cazarea peste noapte în hoteluri care acceptă animale de companie. De multe ori, nu este suficient să găsești un loc care să spună că „acceptă animale de companie”; acestea pot avea restricții asupra raselor și mărimii. Asigură-te dinainte că hotelul acceptă și cazarea câinelui tău.

În cele din urmă, asigură-te că pe timpul călătoriei cu mașina câinele tău va avea parte și de ceva distracție. Ai putea pur și simplu să te asiguri că are unele dintre jucăriile sale preferate pe bancheta din spate, sau ar putea fi ceva mai elaborat, cum ar fi să găsești câteva atracții turistice destinate câinilor, unde să se poată distra. În acest fel poți strânge câteva amintiri minunate în timpul călătoriei.

Stresul pe termen scurt și câștigurile pe termen lung

Mutarea cu un câine nu este o sarcină ușoară, dar este una ce poate fi realizată cu un stres minim dacă pregătești totul în prealabil. Unele din tacticile pe care ar trebui să le aplici țin de simțul practic, în timp ce altele țin de anumite trucuri ce vor veni de la sine, în calitate de proprietar al unui câine.

Mai presus de toate, însă, metodele pe care le utilizezi pentru a ajuta la atenuarea stresului asociat cu relocarea cățelușului ar trebui să fie tactici ghidate de dragostea pe care o porți câinelui tău. Da, aplicarea acestor tactici nu este neapărat ușoară, dar vor merita pe termen lung.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top