Ajută-ți câinele să doarmă

Bulldog doarme liniștit în patul stăpânului

Somnul este unul dintre acele aspecte “tipărite cu litere mărunte” ale proprietății canine la care nu te gândești până nu îți iei un câine. Odată ce încep să-ți strice programul de somn, vei începe să te consumi. Dar nu te panica; îl poți ajuta și de acest ajutor vei beneficia și tu.

Problemele de somn vin în toate formele și dimensiunile

Cățelușii vor avea probleme cu somnul. La urma urmei, vin dintr-un mediu în care erau înconjurați de mama și frații lor pentru a ajunge într-un loc ciudat, chiar puțin înfricoșător. Cu toate acestea, nu doar cățelușii prezintă astfel de probleme.

De exemplu, un câine supradimensional ar putea dezvolta apneea de somn, o afecțiune în care respirația lui se oprește la mijlocul somnului, ceea ce-l face să tresară panicat. Un câine mai în vârstă ar putea sta treaz noaptea, din cauza unei probleme de sănătate, cum ar fi durerea articulară cronică. Câinii de orice vârstă pot acumula multă energie ce abia așteaptă să fie eliberată.

Acest ultim parametru este surprinzător pentru oameni, știind că la o anumită oră suntem cuprinși de moleșeală și tot ce vrem este să dormim. Totuși, spre deosebire de noi, câinii nu au un „ceas intern” care să le dicteze programul de somn și de trezire. Aceasta explică de ce câinii sunt capabili să adoarmă și să se trezească în moduri care par să ne distrugă ritmurile de somn.

Cum să aliniezi somnul câinelui tău la ciclul tău de somn

Deoarece câinele nu are un ciclu de somn ca al tău, trebuie să depui efort astfel încât programul vostru de somn să se sincronizeze. Aceasta presupune implementarea unor strategii și tehnici de dresaj elementar astfel încât câinele să te asculte. Totuși, aceasta presupune și un element sănătos de logică.

De exemplu, în cazul în care câinele debordează de energie când tu ești gata de somn, ai grijă să facă suficientă mișcare cu câteva ore înainte de culcare. O plimbare lungă și îndelungată la vreme de seară îl va ajuta să-și consume excesul de energie. Ține cont că mișcarea nu trebuie făcută chiar înainte de culcare, pentru că altfel nu-i va rămâne mult timp pentru a se liniști. De asemenea, asigură-te că se hrănește și se hidratează suficient înainte de somn. Un stomac care chiorăie de foame nu-l va lăsa să doarmă și va face atât de mult zgomot încât va fi nevoie să te ridici și să-l ajuți. Pe lângă asta, trebuie să te asiguri că nu bea prea multă apă înainte de somn, asta dacă nu cumva nu te deranjează că se va trezi să facă pipi la ore târzii din noapte.

L-ai putea învăța să doarmă într-o cușcă și în acest fel își va îmbunătăți si programul de somn.  Pregătindu-i un loc retras și confortabil în același timp îl va calma, deoarece efectiv îl vei scăpa de anxietatea care îl cuprinde când trebuie să se trezească în mijlocul nopții pentru a explora. Dacă alegi această cale, folosește tehnici de dresaj cum ar fi lauda și recompensele pentru a nu considera cușca o metodă de pedepsire.

Muzica îmblânzește bestiile

O tehnică ce ajută la îmbunătățirea somnului unui câine și care a făcut minuni în ultimii ani o reprezintă muzica ambientală. La baza redării acestor melodii stă faptul că le reduce nivelul de anxietate care i-ar putea ține treji. Există o gamă impresionantă de muzică pentru câini în comerț și multe dintre aceste melodii sunt concepute pe baza capacităților canine unice de procesare a sunetului.

Un somn bun este important pentru relația voastră

În esență, un somn bun și constant pe timpul nopții este o parte esențială pentru construirea unei relații puternice între tine și câinele tău. Dacă folosești diverse tehnici pentru a-l ajuta să doarmă când vrei, nu te va ține treaz, nu te va trezi prea devreme sau nu va face vreuna din celelalte obiceiuri neplăcute legate de somn care te-ar putea enerva. Și acesta este tipul de comportament pozitiv care te va ajuta să dormi bine noaptea, atât la figurat, cât și la propriu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top