Cum să oprești un câine să urineze în casă (Fii conștient de probleme!)

Acest câine a fost prins că a făcut pipi în casa stăpânului

Ca proprietar de câine, există puține lucruri mai frustrante decât să vii acasă și să vezi o pată umedă pe covor. Știi cine a făcut asta, câinele tău a făcut-o, pentru că el tot face asta, în ciuda celor mai mari eforturi de a-l educa. Există vreo cale să-l facem să se oprească?

De ce ar putea să urineze un câine

Există mai multe motive pentru care un câine urinează în casă. Cel mai evident este faptul că pur și simplu nu a fost capabil să asimileze pe deplin dresajul – sau în cazul unor rase încăpățânate, nu a avut dorința de a învăța. Dacă acesta este cazul, trebuie să fii consecvent cu tehnicile tale de dresaj și să lucrezi cu drag cu câinele tău pentru a-l face să treacă peste acest obstacol.

Dar dacă câinele tău a încheiat dresajul cu brio? Într-adevăr, există câteva motive pentru care un câine complet dresat ar putea începe să urineze în interior în mod regulat, uneori fără avertisment. Aceste motive se încadrează în două categorii: probleme de comportament și probleme medicale.

Urinarea inadecvată a câinilor și comportamentul

Când un câine dresat revine la urinarea în interior din cauza problemelor comportamentale, are legătură cu un răspuns psihologic sau instinctual. Nu se datorează faptului că câinele tău a „uitat” brusc cum să meargă să urineze acolo unde trebuie. Câinele tău este mai inteligent de atât.

De asemenea, este important să reții că câinele tău nu va urina în interior pentru a-ți face în ciudă sau fiindcă este supărat că nu i-ai dat resturile de la masa ta. În timp ce unele dintre cauzele comportamentale pot arăta un câine care face ceva rău, realitatea este că puiul tău nu cunoaște conceptul de răzbunare.

Urinarea comportamentală poate fi împărțită în două categorii distincte – marcarea teritoriului și facerea nevoilor în casă. Marcarea este un comportament instinctiv cel mai des efectuat de masculii necastrați folosit ca tactică pentru a revendica teritoriul. Acest comportament poate fi declanșat de numeroase schimbări în viața unui câine, de la lucruri semnificative precum un copil nou-născut în familie sau lucruri ciudate precum un nou aspirator. Pe de altă parte, obiceiul de a-și face nevoile în casă este legat de o serie de aspecte psihologice. O problemă comună care se încadrează în această categorie este urinarea din entuziasm, care, în mod deloc surprinzător, se întâmplă atunci când un câine este super încântat, entuziasmat, fericit în legătură cu ceva. Comportamentul este frecvent la pui – chiar și la cei dresați – pentru că nu au căpătat controlul vezicii urinare.

O altă formă comportamentală de urinare este urinarea submisivă. Acest act este un mod al câinelui de a te anunța că te respectă ca mascul alfa și faptul că nu dorește să-ți facă niciun rău. Puteți vedea acest tip de comportament la un câine de salvare adult, care vine în căminul tău după un început dur în viața sa.

Anxietatea de separare se poate afla, de asemenea, la baza urinării în casă dacă îți lași câinele singur perioade lungi de timp. Cauza acestei probleme comportamentale poate fi o atitudine dușmănoasă și este asociată cu un câine supărat, deoarece este separat de stăpânii săi. Cu toate acestea, acest comportament la câine este determinat de nevoia de a face față propriei sale stări de nervozitate.

Dacă câinele dumneavoastră suferă de probleme de urinare legate de comportament, cel mai bun pariu este să-l reintroduceți în anumite metode de educație/dresaj pentru a corecta respectivele aspecte. Dresajul poate presupune timp și răbdare din partea ta, dar ar trebui să observi rezultate dacă rămâi pe poziție. Dacă nu, este posibil să doriți să luați în considerare să solicitați ajutor specializat.

Urinarea și probleme medicale

Există momente în care urinarea în casă a câinelui dvs. este un simptom al unei probleme medicale mai mari. Cu cât puiul crește în vârstă, cu atât acest lucru ar putea fi o preocupare legitimă. Acestea fiind spuse, țineți cont de faptul că problemele medicale nu fac obiectul exclusiv al câinilor adulți. Afecțiunile pe care le poate avea prietenul tău cu patru picioare dacă urinează se înscriu într-o gamă largă, cel puțin. Unele dintre probleme sunt relativ ușoare, cum ar fi o reacție negativă la hrana pentru câini pe care o mănâncă. Altele sunt semnificativ mai grave, cum ar fi diabetul, tumorile renale sau boli ale creierului.

Modul în care câinele tău urinează în interior vă poate oferi un indiciu despre ceea ce se poate întâmpla cu corpul său. De exemplu, dacă balta de urină tinde să apară în locul în care doarme câinele tău, ar putea fi un caz de incontinență. Dacă observați că manifestă un mare disconfort ori de câte ori încearcă să urineze, ar putea suferi de pietre la vezica urinară.

Ce ar trebui să faci dacă suspectezi o problemă medicală

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci în momentul în care crezi că există o problemă medicală cu câinele tău este să-l duci la medicul veterinar. Nu ar trebui niciodată să aștepți să vezi dacă o problemă se va rezolva de la sine. Câinele tău nu vă poate spune ce nu este în regulă cu el, deci nu ar trebui să riscați în ceea ce privește gravitatea afecțiunii medicale potențiale.

După ce ați ajuns la veterinar, vă puteți aștepta ca acesta să fie supus unei baterii de teste pentru a elimina anumite probleme. Când este identificată cauza reală, medicul veterinar va lucra cu tine și cu câinele pentru a crea un regim de tratament. Factori precum vârsta, rasa și gravitatea afecțiunii medicale joacă un rol în modul în care poate fi modelat acest regim.

Îngrijirea câinelui odată ce problema a fost identificată

Repet, dacă s-a stabilit că câinele tău urinează în ​​casă din cauza unei probleme comportamentale, este înțelept să vă întoarceți la școală și să educați/dresați din nou cățelul. Când faci asta, nu uita să abordezi lucrurile cu blândețe și iubire. Reține, câinele tău nu face acest lucru cu dușmănie – te iubește prea mult să facă așa ceva!

Dacă este o problemă medicală, purtați-vă cu el cât mai blând până când tratamentul s-a încheiat și problema a fost rezolvată. Deoarece câinele tău nu poate vorbi, ar trebui să înțelegeți că câinele se află într-un grad de discomfort variabil și se comportă în consecință.

Indiferent de cauză, nu uita că el este amicul tău mai presus de toate celelalte și că te iubește. Având grijă de el în mod corespunzător, fie că este vorba de a-l duce din nou la dresaj, fie de a-i oferi tratamentul medical de care el are nevoie, tu îi arăți că îl iubești și tu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top