Cum să gestionezi anxietatea produsă de separare a câinelui tău

Pui de Golden Retriever trist din cauza separării față de mămă și frații săi

Anxietatea de separare este o tulburare foarte frecventă; potrivit specialiștilor veterinari în comportamentul canin, 20 până la 40 la sută din câinii pe care îi tratează suferă de o anumită formă de anxietate de separare. Există multe moduri diferite de a aborda anxietatea de separare, de la pături cu greutate ponderată pentru câini până la muzică liniștitoare. În timp ce aceste instrumente sunt utile, poți rezolva anxietatea câinelui antrenându-l să fie calm și chiar să se bucure să fie lăsat singur.

Cum se manifestă anxietatea de separare la câini?

Anxietatea de separare la câini se manifestă în moduri diferite. Simptomele obișnuite includ comportamente distructive, cum ar fi urinarea și defecarea, chiar și după dresajul de satisfacere a nevoile fiziologice în locurile permise din casă, precum și de a gestiona comportamentul de ros și săpat. Mulți câini cu anxietate de separare latră și urlă atunci când sunt lăsați singuri și rod uși sau ferestre în încercarea de a evada. Unii câini, de asemenea, se învârtesc în cercuri. Toate aceste simptome apar atunci când un tutore nu este prezent. Dacă un câine prezintă aceste comportamente în prezența unui tutore, probabil nu sunt cauzate de anxietatea de separare. Cu toate acestea, aceste comportamente sunt mai ușor remediate. Dacă observi câinele lătrând și urlând în prezența ta, de exemplu, îl poți dresa cu dispozitive anti-lătrat. Dar cum poți să-ți antrenezi puiul dacă se comportă așa doar atunci când nu ești acolo?

Tratarea anxietății de separare la câini

Un câine cu anxietate de separare moderată poate fi instruit pentru a gestiona mai bine absența ta cu un tratament administrat în jurul orei la care pleci din casă. O jucărie de puzzle umplută cu mâncare este ideală, întrucât îți va ține puiul ocupat timp de 20 până la 30 de minute. Odată ajuns acasă, îndepărtează aceste jucării astfel încât câinele să asocieze recompensele cu momentele în care este lăsat singur în casă. Cu toate acestea, această abordare funcționează doar pentru cazuri minore de anxietate de separare, deoarece unii câini refuză să mănânce atunci când sunt separați de tutorii lor.

Pentru anxietatea de separare moderată până la severă, este mai bine să înveți câinele să stea singur începând cu perioade scurte de separare care nu provoacă anxietate. Apoi poți crește treptat durata separării. În timp ce îți antrenezi câinele să fie calm, o idee bună ar fi și să îl lași într-o unitate de îngrijire de zi sau să ceri unui prieten să-l supravegheze doar pentru a-l ajuta să facă față separării pe termen scurt. De asemenea, poți lăsa câinelui haine impregnate cu mirosul tău.

Pentru a-ți ajuta câinele să facă față anxietății de separare, este important să nu faci caz din orice plecare și revenire. Dacă îți vezi câinele entuziasmat de revenirea ta, ignoră-l pentru câteva minute, apoi mângâie-l calm. Orice ai face, nu îl pedepsi pentru comportamentul neadecvat din lipsa ta, deoarece asta îi va accentua anxietatea și va agrava problema. Fii calm cu puiul tău; desensibilizându-ți câinele cu privire la absența ta va necesita multe săptămâni de antrenament. Și dacă ai nevoie de ajutor în gestionarea problemelor câinelui tău, întotdeauna poți consulta un profesionist în comportamentul animalelor.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top