Mops sau Pug înconjurat de banane

Îi pot da câinelui meu banane? 33 de alimente pe care câinele tău le poate mânca sau nu

Atenție: Aceasta este doar o listă orientativă. Ea nu conține toate alimentele pe care câinele le poate sau nu mânca. Noi, oamenii, putem mânca o varietate incredibilă de hrană și, fiind niște ființe sociale, ne place să împărțim hrana cu cei dragi.

Dar, înainte să împarți masa cu prietenul tău patruped, amintește-ți că trupul lor nu funcționează la fel ca cel uman și unele alimente delicioase pentru noi ar putea fi deosebit de periculoase în regatul canin.

Dacă ajungi în situația în care nu ești sigur că este bine să împarți cu câinele tău ce mănânci la momentul respectiv, pur și simplu nu o face. În cazul în care animalul a consumat un aliment la care nu știi cum reacționează, contactează-ți veterinarul.

Dacă vrei să îți recompensezi câinele din când în când, te poți orienta către produse recomandate de specialiști în domeniul alimentației canine.

Acestea fiind spuse, vă prezentăm 33 din alimentele despre care mulți stăpâni se întreabă ce efect ar putea avea asupra câinelui în urma consumului. Vom dezbate fiecare aliment, iar de fiecare dată când veți fi suspicios în privința unuia din aceste alimente, consultați graficul de la finalul articolului.

Pot câinii mânca banane? Desigur!

Bananele sunt pline de extra-beneficii! (și nu mă refer la folosirea lor pe post de telefon). Consumul de banane nu prezintă niciun fel de pericol pentru câinele tău. Poate doar în cazul în care îi vei oferi un coș întreg.

Ele conțin o mulțime de substanțe nutritive mai greu de obținut din alte surse pentru patruped. Printre acestea se numără: vitamina B, vitamina C și potasiul. De asemenea, bananele conțin fibre, esențiale pentru un scaun regulat și sănătos.

Fibrele, pe lângă alte enzime naturale, se recomandă pentru câinii cu afecțiuni la nivelul colonului sau al intestinului gros. Însă câinele tău nu se va putea bucura la infinit de beneficiile oferite de banane. Un consum exagerat aduce cu sine constiparea animalului.

Bineînțeles, bananele, consumate responsabil, sunt o recompensă gustoasă și sănătoasă pentru câinele tău!

Pot câinii mânca mere? Moderat (atenție la cotor și semințe)

În general, este bine ca un câine să consume câteva felii de măr. Precum celelalte fructe, merele conțin tone de vitamine și minerale, benefice organismului canin. În special, merele conțin vitamina K calciu, vitamina C și fibre solubile.

După spusele inconfundabilului Cesar Milan, merele sunt destul de dure ca textură și îndeajuns de fibroase pentru a curăța dantura canină, ceea ce le face o alternativă mai ieftină a produselor de ronțăit pentru curățarea danturii (însă câinele tău tot va avea nevoie de periaj dentar).

Dar de ce doar cu moderație?

În primul rând, semințele de măr conțin cianine, substanțe toxice atât pentru câine cât și pentru om (câinilor le este ceva mai greu să se abțină de la mâncare, neștiind ce se poate întâmpla după consum).

În plus, după cum știm, semințele sunt adânc ascunse în interiorul mărului. Dacă vreți, îi puteți oferi câinelui bucăți de măr, fără semințe.

De asemenea, nu este bine să oferi mere într-un mod exagerat câinelui tău din același motiv pentru care nu ar trebui să exagerați cu niciun fruct: chiar dacă fructele aduc un aport impresionant de substanțe nutritive în dieta câinelui, alimentul principal al acesteia ar trebui să fie carnea (în special pentru câini precum Bulldogii francezi).

Pot câinii mânca avocado? Nu!

Avocado conțin o substanță chimică numită persină, toxină fungicidă, care se propagă de la miez către pulpă.

Anumite animale – caii, păsările și iepurii, în particular – tind să dezvolte reacții puternice în urma consumului acestei substanțe.

Conform ASPCA, câinii nu vor suferi afecțiuni grave dacă vor mânca avocado, însă se pot deranja la stomac dacă mănâncă prea mult (mulțumită lui Jen de la Dogthusiast pentru că a dovedit acest fapt). Cu toate acestea, ASPCA menționează avocadoul pe lista cu alimente nocive pentru câini.

În orice caz, câinii, fiind renumiți pentru apetitul lor uneori incontrolabil, pot mânca și miezul, care le poate bloca tractul digestiv, cauzând probleme serioase.

Dacă, accidental, câinele tău mănâncă doar puțin avocado, nu ar trebui să-ți faci griji prea mari; în cel mai rău caz, animalul poate regurgita sau poate dispune de un scaun moale. Însă, dacă animalul va consuma avocado abuziv sau va mânca miezul, poți suna direct la veterinar. Și, dacă nu ești sigur că prietenul tău a mâncat sau avocado, o vizită la veterinar ar putea depista fapta.

Pot câinii mânca popcorn? Nerecomandat.

Floricele de porumb nu sunt toxice pentru câini. Câteva boabe nu vor face rău câinelui tău. Însă suntem de părere că nu e o idee bună să-ți hrănești prietenul cu popcorn. În primul rând, consumul de semințe nepreparate poate aduce cu sine probleme. Știm cu toții cât este de neplăcut pentru dantură atunci când mestecăm accidental un bob care nu a pocnit.

Diferența este că noi îl putem scuipa, iar câinele îl va înghiți cu siguranță. Un astfel de bob poate cauza probleme la nivelul danturii câinelui, însă îi poate afecta și digestia.

În plus, popcornul nu conține substanțe nutritive, benefice organismului canin. Așadar, deși porumbul care a pocnit nu afectează starea de sănătate a câinelui în urma consumului, există în joc prea multe riscuri.

Dacă prin absurd ajungi în situația în care nu poți evita ca animalul să mănânce floricele de porumb, asigură-te măcar că acestea nu conțin unt, cașcaval sau zahăr.

Pot câinii mânca morcovi? Desigur!

Morcovii sunt o gustare minunată și sănătoasă pentru prietenul tău!

Vei descoperi că morcovul este un ingredient comun pentru multe produse din industria alimentației canine. El conține beta-caroten, o vitamină ideală pentru vedere. De altfel, morcovii mențin blana și pielea sănătoase, ceea ce îi recomandă drept o tratație ideală pentru câinii cu blană lungă precum Golden Retrieverii sau maltezii.

Cu atât mai mult, câinii adoră textura acestei legume. Singura restricție (ca în majoritatea cazurilor), este consumul excesiv. Morcovii în exces pot provoca diabet din cauza zahărului din componența acestora.

Pot câinii mânca struguri? Nu!

Recent, studiile au indicat că strugurii nu sunt unul din alimentele potrivite consumului în lumea canină deoarece afectează rinichii acestora. Conform ASPCA, nu s-a constat cu exactitate cum acționează strugurii asupra rinichilor animalului, dar efectul nociv al acestora nu poate fi contestat.

La această afirmație, mulți stăpâni au răspuns cu afirmații de genul: „Poftim??? Mi-am învățat câinelui comanda „șezi” recompensându-l cu struguri!”. Dacă te afli în această categorie, nu ai de ce să-ți faci griji acum. Unii câini pot consuma struguri fără a suporta efecte adverse (din nou, din motive necunoscute). Din păcate, alte exemplare pot dezvolta afecțiuni serioase, atât de grave că le pot pune viața în pericol.

Dacă prietenul tău a ingerat struguri și a fost intoxicat de aceștia, probabil va începe să regurgiteze, va gâfâi și va avea un scaun moale. Dacă observi aceste simptome, ia legătura urgent cu veterinarul tău!

În cazul în care câinele a consumat în trecut struguri și, chiar dacă nu a fost intoxicat, este recomandat să-i spuneți acest lucru veterinarului la următorul control.

Poate câinele mânca ciuperci? Moderat (doar cele cumpărate din magazin)

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei la cunoștință este că „singurele ciuperci pe care câinele le poate consuma în siguranță sunt cele vândute în cadrul supermarketurilor”.

Dacă ciupercile achiziționate din surse sigure pe care le-ai consumat nu ți-au făcut niciun rău, probabil nu vor face nici câinelui. Pentru ochiul de rând, ciupercile toxice sunt imposibil de diferențiat față de cele comestibile. Cele toxice pot pune în pericol viața patrupedului.

Anumite tipuri de ciuperci sălbatice pot cauza leziuni ale ficatului, cancer la rinichi, probleme digestive sau, și mai rău, afecțiuni neuronale.

Este prudent să menționăm că multe alte surse nu încurajează consumul ciupercilor în lumea canină. Noi susținem același punct de vedere.

Pot câinii mânca migdale? Nerecomandat. Dar alte tipuri de nuci? Nu!

Nu ar trebui să-i oferi câinelui tău niciun tip de nuci. Dintre acest tip de alimente, migdalele sunt cele mai puțin nocive pentru câine. Una sau două migdale nu-ți vor trimite câinele la veterinar. Acesta este motivul pentru care acest soi de nuci au ajuns în categoria de alimente nerecomandate. Însă, nu este cea mai bună decizie. De ce ai pune sănătatea câinelui în pericol pentru niște simple migdale?

Sistemul digestiv al câinilor nu este destul de puternic pentru a putea acest tip de alimente. Anumite nuci, precum cele de macadamia, pot fi foarte toxice.

Dacă animalul va consuma totuși nuci, fii atent la următoarele simptome: regurgitare, diaree, dureri abdominale. Dacă le vei observa, anunță veterinarul.

Pot câinii mânca unt de arahide? Desigur!

Deși câinii nu pot consuma nuci, ei pot mânca unt de arahide fără niciun fel de problemă. De ce? Prin simplul motiv că arahidele nu fac parte din familia nucilor. Ele sunt legume! Așadar, nu vor da naștere simptomelor bizare menționate anterior.

De altfel, arahidele conține o mulțime de substanțe nutritive ideale pentru câini: vitamina E, vitamina E sau niacina (vitamina B3). Conțin și grăsimi sănătoase ce vor menține buna funcționalitate a inimii pe o perioadă îndelungată de timp. În plus, câinii adoră acest tip de recompensă. Oferă-i câinelui tău o lingură de unt de arahide în jucăria sa Kong și lasă-l să-și facă de cap!

Atunci când alegi untul de arahide fii sigur ca este obținut pe cale naturală și că este nesărat. Va fi necesar un plus de atenție: mulți producători adaugă atât sare cât și zahăr în producția untului de arahide. De altfel, sunt destul de multe variante în supermarketuri.

Ai grijă la mărimea porțiilor! Acest aliment este plin de calorii!

Pot câinii mânca coacăze? Desigur!

Coacăzele conțin un aport incredibil de substanțe nutritive. Ele oferă câinelui o explozie de vitamine, din care fac parte vitaminele A. B, C, E și K. Pe lângă acestea, coacăzele au un conținut bogat de fibre și antioxidanți.

Așadar, da, coacăzele sunt cât se poate de sănătoase! De altfel, ele se regăsesc în foarte multe produse ale industriei alimentare canine. Totuși, nu îi oferi prietenului tău coacăze în exces. Consumul abuziv poate cauza diaree și vomă. Cu alte cuvinte, un bol întreg de coacăze pentru patruped nu este cea mai strălucită idee, dar câteva fructe (sau ca ingredient în componența mâncării) sunt de-a dreptul benefice în alimentația câinelui!

Pot câinii mânca merișoare? Desigur!

Aceste fructe fermecate nu sunt doar cel mai bun remediu naturist pentru orice fel de infecție urinară, ci și o tratație specială, imposibil de refuzat de reprezentanții regatului canin!

Conținând un aport important de fibre dietetice benefice organismului, ele aduc cu sine vitaminele A, B1, B2 și C, esențiale pentru buna funcționare a funcțiilor cognitive. De asemenea, acest set de vitamine luptă împotrivă efectelor îmbătrânirii. Cumulul de substanțe nutritive oferite de merișoare, face din aceste mici fructe roșii un aliment obligatoriu al dietei prietenului tău.

O excepție de la regulă o fac merișoarele confiate. Ele nu conțin atât de multe nutrimente precum cele proaspete, ba din contră, conținutul lor de zahăr este mai ridicat, ceea ce nu le recomandă.

Pot câinii mânca țelină? Sănătoasă, dar nerecomandată!

Aici discuția este ceva mai nuanțată. Judecând după valoarea nutritivă, am fi perfect de acord cu țelina. De fapt, majoritatea verdețurilor sunt excelente pentru câinele tău. În particular, țelina conține o sumedenie de vitamine (A, B, C, E, K) alături de multă apă, ceea ce este sănătos pentru organismul canin.

Atunci de ce nu recomandăm consumul de țelină? Tindem să nu includem țelina pe lista alimentelor recomandate din cauza faptului că poate fi prea tare și astringentă pentru câinele tău. Dacă prietenul tău este un caz particular și alocă timpul necesar mesei, mestecând hrana așa cum se vine, atunci discuția ar fi una izolată.

Cu toții ne iubim câinii, trăind cu impresia că al nostru este cu totul special, dar, dând cărțile pe față, cu toții știm ce apetit dezvoltă aceștia! Dacă mâncarea ar putea fi înghițită direct, ar fi ideal pentru ei.

Atunci când câinele nu va mesteca țelina îndeajuns (și nu o va face), înghițind bucăți mari, alimentul va cauza probleme digestive. Totuși, incluzând și cazurile particulare ale câinilor manierați, totuși vă îndrumăm către o altă gustare, cu o doză de risc mult mai mică.

Pot câinii mânca ceapă? Dar usturoi? Nu!

Ceapa este un aliment pentru care ASPCA previne majoritatea stăpânilor. De fapt, toate legumele din familia cepei (usturoiul, ceapa verde, hașma, ceapa roșie) pot afecta semnificativ celulele roșii din organismului câinelui, în cazul în care acesta mănâncă destul de mult din familia de legume menționată anterior.

Acestea fiind spuse, este nevoie de o cantitate destul de mare de ceapă consumată de către câine pentru ca acesta să se lovească de probleme serioase. O jumătate de ceapă căzută de pe tocător pe podea și înșfăcată de către câine nu ar trebui să provoace mari probleme.

Însă usturoiul creează o altă discuție. Potrivit ASPCA „cu cât este mai puternic, cu atât este mai toxic”. Așadar, răspunsul la întrebarea „câinele meu poate mânca usturoi?” este categoric „nu!”, din aceleași motive pentru care nu poate consuma nici ceapă.

Interdicția se aplică și pentru alte produse care conțin ceapă (supe sau pudră de ceapă), care pot fi chiar mai periculoase.

Pot câinii mânca orez? Da!

Atât timp cât orezul este gătit așa cum se cuvine, el poate fi consumat de majoritatea câinilor.

El ele unul din ingredientele care nu trebuie să lipească din când în când din alimentația patrupedului. Deși considerăm că legumele precum cartofii dulci suplinesc doza de carbohidrați de care animalul are nevoie, puțin orez poate face exact același lucru, mai ales în cazul în care îi vei oferi cățelului mâncare gătită. În plus, orezul alb oferă și alte beneficii: el calmează afecțiunile digestive.

Asigurați-vă că orezul a fiert îndeajuns înainte de a-i oferi câinelui porția sa.  De altfel, dacă dețineți un câine diabetic, fiți atent: fiind o sursă pură de carbohidrați, orezul alb are un indice glicemic ridicat.

Pot câinii mânca pește? Desigur!

Peștele gătit este una dintre cărnurile preferate de reprezentanții lumii canine. Dacă tu nu ești un consumator de pește din preferințe proprii, nu-ți priva și prietenul de la o masă delicioasă pentru acesta.

Fiind o carne ușoară, albă, este unul din ingredientele uzuale folosite în industria alimentară canină. Unele dintre principalele beneficii ale peștelui pentru organismul canin este aportul de acizi grași, greu de găsit în alte ingrediente.

Un alt plus oferit de carnea de pește este că ea poate oferi grăsimile sănătoase pentru organismul canin, iar prietenul tău nu va mai avea nevoie de suplimente.

Atunci când dorești să oferi câinelui tău carne de pește, asigură-te că preparatul nu este sărat sau condimentat. Peștele în sine este un aliment sănătos, dar condimentele nu fac parte din aceeași categorie.

Pot câinii mânca pâine? Moderat.

Știm cu toții că pâine nu face parte din lista alimentelor hrănitoare pentru câinele tău. Însă nu este nici un aliment nociv. Personal, nu îi dau câinelui meu pâine (în majoritatea timpului, optez pentru gustări mai sănătoase), însă a evadat prin preajma unor produse de patiserie și a „supraviețuit”.

Un lucru este cert: câinii nu pot mânca aluat de pâine sau aluat crescut cu drojdie. Aluatul crescut cu drojdie „se umflă” cel mai mult în medii calde, iar stomacul câinelui este unul dintre acestea. Luând în calcul că anumite aluaturi își dublează volumul, cu siguranță că pot aduce cu sine afecțiuni ale sistemului digestiv, cum ar fi dereglarea funcțiilor acestuia, come sau convulsii.

Pot câinii consuma bere? Nu!

Ești cumva un puști de liceu care tocmai a descoperit berea?

Nu! Nu îi oferi bere câinelui tău. Atât alcoolul cât și hameiul sunt toxice pentru prietenul tău.

Pot câinii mânca căpșuni? Moderat.

Căpșunile fac parte din aceeași categorie precum  afinele. Sunt alimente sigure pentru sănătatea câinelui, însă nu le oferiți în exces!

Precum majoritatea fructelor, căpșunile conțin fibre, vitamine și antioxidanți. Toate acestea sunt substanțe benefice organismului canin atât timp cât veți ține cont de faptul că ingredientul principal al dietei canine trebuie să fie carnea.

Apoi, asigurați-vă că ați îndepărtat frunzele si codița înainte de a-i oferi câinelui cel mai savuros fruct al verii. De asemenea, nu ispitiți câinele cu deserturile voastre preferate precum căpșunile în combinație cu frișcă, ciocolată sau înghețată.

Pot câinii mânca dovleac? Desigur!

În universul nutriției canine, dovleacul este miraculos!

Este folosit îndeosebi pentru afecțiuni ale digestiei situate chiar și la poli opuși: atât constipația cât și diareea se pot trata cu dovleac. De altfel, aduce organismului un plus substanțial de bea-caroten, substanță care menține patrupedului o vedere sănătoasă.

Însă consumul va fi ponderat. Dovleacul conține vitamina A din plin, iar o doză prea mare a acesteia va deveni toxică. Evită umplutura plăcintei cu dovleac deoarece aceasta este plină de zahăr. De altfel, nici dovleacul crud nu este tocmai indicat.

Câteva linguri de miez de dovleac pot aduce beneficii demne de luat în calcul!

Pot câinii mânca brânză? Moderat.

Brânza nu este neapărat periculoasă pentru câini, iar mulți dintre acești indivizi adoră gustul acesteia la fel de mult ca noi. Anumite brânzeturi, cum ar fi perlele de brânză, au un conținut bogat de proteine.

Însă, un anumit procent din câini nu pot tolera lactoza, iar majoritatea brânzeturilor din supermarketuri suportă procese complexe de fabricare, incluzând chimicale. Acestea sunt de evitat.

Dacă totuși dorești să oferi brânză câinelui tău, stai departe de cele cu un procentaj mare de grăsimi și alege atent produsul în funcție de ingredientele utilizate la prepararea acestuia.

Pot câinii mânca salată? Dar spanac? Desigur!

Consumul verdețurilor este benefic în egală măsură pentru organismul canin cât și pentru cel uman. De fapt, vei întâlni multe dintre acestea e lista ingredientelor mâncărurilor de câini consacrate. Cele mai utilizate sunt salata sau varza kale. Ocazional, veți întâlni și spanacul pe această listă.

Verdețurile menționate conțin vitamine printre care vitamina A, K și C.

Spanacul conține chimicale cum ar fi oxalații, care pot fi nocivi organismului canin, dar, pentru a deveni nociv, spanacul trebuie consumat în cantități mari pentru ca efectele negative să le contrabalanseze pe cele pozitive.

Însă va trebui să fii atent la anumite zarzavaturi deoarece pot produce câinelui flatulație excesivă – hrănește-ți câinele cu niște cantități mici de varză sau varză kale.

Pe cât de amuzante pot fi gazele la câini, ele sunt periculoase în egală măsură. În special, rasele de talie mare sunt predispuse la balonare, ce pot pune în pericol viața animalului.

Concluzia finală este că verdețurile sunt un aliment benefic organismului canin.

Pot câinii mânca gumă de mestecat? Nu!

Guma de mestecat este una dintre cele mai periculoase alimente pentru un câine.

Pe lângă faptul că guma este aproape imposibil de digerat, gumele fără zahăr conțin un produs chimic denumit xilitol, folosit drept îndulcitor.

Pentru oameni, xilitolul nu este periculos, dar, pentru câini, acesta poate deregla serios cantitatea de zahăr din sânge. Câinii al căror organism a procesat xilitol pot deveni inconștienți sau pot suferi convulsii la numai 30 de minute de la momentul consumului acestui produs chimic.

De obicei, consumul gumei de mestecat nu este fatal însă, dacă animalul va înghiți multă gumă, problemele pot deveni cât se poate de serioase, implicând prezența de urgență la cabinetul veterinar.

Pot câinii mânca ardei iuți? Nerecomandat.

Anumiți ardei nu sunt atât de periculoși, în special cei nu foarte iuți. Ardeiul verde, deloc iute, aduce un aport de vitamine și minerale. În orice caz, ardeii cu adevărat iuți pot „arde” tot ce le stă în cale pe parcursul procesului de digestie. Câinele nu beneficiază de aceeași toleranță la iute precum stăpânul său.

Așadar, am încadrat ardeiul printre alimentele cu grad de risc, nerecomandate. O simplă rondea de ardei verde sau roșu (gustat înainte) nu poate provoca rău animalului dar recomandăm ca această legumă să nu facă parte din alimentația câinelui.

Pot câinii mânca pere? Desigur!

Am analizat perele din aceeași perspectivă în care am discutat anterior despre mere: sunt o sursă ideală de nutrimente, dar trebuie consumate responsabil, în porții mici. Fiți atenți la semințe și la miezul acestor fructe.

Aceste componente conțin cianidă. Deși procentul acestei substanțe este unul mic, nu îți vei dori vreodată să îți hrănești câinele cu un astfel de „ingredient”. Pe lângă cianidă, miezul și semințele sunt dificil de înghițit.

Pot câinii mânca ciocolată? Nu!

Orice stăpân ar trebui să știe de acum înainte că ciocolată nu poate fi consumată de câini. Ciocolata conține două produse chimice periculoase: cafeina și teobromina. Ambele sunt toxice pentru câini.

În general, ciocolata neagră este și mai periculoasă. În orice caz, orice tip de ciocolată trebuie evitată: bomboane, prăjiturele, brioșe sau ciocolată de casă. Țineți-vă prietenul departe de toate aceste tentații.

Nu lăsați ciocolata nesupravegheată. Un câine poate devora bucăți întregi cât ai clipi. Niciunul dintre noi nu-și dorește să-și vadă animalul suferind. Amintiți-vă cât de mult costă vizitele la veterinar înainte să-i oferiți patrupedului un cub de ciocolată.

Pot câinii mânca porumb? Nerecomandat!

Porumbul este unul din alimentele nepericuloase pentru animal dacă acesta ar mânca puțin, însă este mai bine să evitați situația. Nu introduceți alimentul în dieta câinelui.

Pe lângă faptul că poate cauza dereglări ale nivelului de zahăr din sânge, porumbul poate cauza alergii, fiind foarte greu de digerat (după cum probabil o știm din propria experiență).

Dacă aceste argumente nu v-au convins, menționăm că porumbul este foarte sărac în nutrimente și nici măcar o sursă principală de energie.

Este alarmant faptul că acest ingredient este folosit în foarte multe rețete de mâncare pentru câini produse industrial. Nu recomandăm aceste produse. În orice caz, în cantități mici, el nu va afectata sănătatea câinelui tău, însă nici nu va aduce vreun beneficiu în alimentația acestuia.

Pot câinii mânca crenvurști? Moderat!

Câinii iubesc carnea, iar carnea este recomandată pentru aceștia. De fapt, când analizăm diferite alimente sau când încercăm produse noi de pe piață, observăm dacă acestea conțin sau nu carne. Așadar, în majoritatea cazurilor, consumul de carne este benefic pentru patruped.

Majoritatea crenvurștilor sunt produși din carne, însă cu toții știm prin ce procese trece carnea respectivă precum și calitatea scăzută a acesteia. Uneori crenvurștii conțin chimicale și conservanți. Evitați-i pe cât posibil pe aceștia.

Cu alte cuvinte, câteva mușcături dintr-un crenvurști nu vor afecta sănătatea câinelui, însă nu-i oferiți prea des și nici nu-l obișnuiți cu acest aliment.

Pot câinii mânca rodie? Nu!

Rodia este un subiect delicat deoarece pentru noi, oamenii, consumul acestui fruct aduce cu sine o sumedenie de beneficii. Dar asta nu se aplică și în cazul câinilor. De fapt, majoritatea câinilor se vor simți rău dacă vor mânca din fructul-minune. Principala cauză este textura rodiei. Câinii vor întâmpina probleme pe parcursul procesului de digestie al acestui fruct din cauza semințelor.

La fel se întâmplă și în cazul coacăzelor.

Dacă un câine va mânca accidental rodie, va acuza dureri în zona abdominală și va regurgita. În majoritatea cazurilor, rodia nu va afecta violent sănătatea animalului, mai ales dacă acesta va da afară.

Dacă totuși ai anumite dubii cu privire la starea de sănătate a câinelui tău în urma consumului de rodie, contactează veterinarul.

Pot câinii mânca pepene galben? Sigur!

Precum majoritatea fructelor despre care am vorbit până acum, pepenele galben este plin de nutrimente, vitamine și minerale. În mod special, se evidențiază aportul masiv de vitamina A, B și C. De altfel, pepenele galben este o sursă ideală de potasiu.

Nici aici nu se recomandă consumul excesiv. Nu uita că fructele conțin zahăr și că ingredientul principal al dietei câinelui tău trebuie să fie carnea.

Câteva gânduri de încheiere…

Pe parcursul acestui articol am dorit să vă convingem că, ori de câte ori nu sunteți sigur că un aliment este bun pentru prietenul vostru, este mai bine să nu i-l oferiți. Dacă totuși a consumat un aliment asupra căruia sunteți sceptic, consultați-vă cu încredere doctorul veterinar!

Ne pasă de câinele tău și ne dorim ca toată populația regatului canin să conviețuiască alături de stăpânii de pretutindeni departe de problemele de sănătate!

Scroll to Top