Vitaminele noastre sunt sănătoase și pentru câini?

Câine înconjurat de flacoane cu vitamine

Oameni fiind, știm că vitaminele și suplimentele ne pot ajuta să ne stimulăm organismul în multe feluri. În calitate de proprietari de animale de companie, este posibil să ne fi întrebat din când în când dacă prietenii noștri patrupezi se pot bucura de aceleași beneficii pe care ni le aduc nouă aceste vitamine? Strică să încercăm?

Nevoia de vitamine a câinelui tău

Vitaminele sunt esențiale pentru menținerea sănătății canine. În mod colectiv, joacă roluri vitale în menținerea și reglarea diferitelor procese ale corpului care sunt esențiale unui stil de viață sănătos. Protejarea corpului de toxine, ușurarea digestiei, construirea mușchilor și menținerea sănătății blănii sunt doar câteva dintre beneficiile vitaminelor.

La fel ca în cazul omului, anumite vitamine vizează funcții diferite, specifice din corpul unui câine. Mai mult, funcționalitatea acestor vitamine este similară la câini, la fel ca la oameni. De exemplu, Vitamina D este importantă pentru sănătatea dinților, în timp ce Vitamina A este vitală pentru pielea și blana câinelui.

Similar, dar diferit

Din cauza asemănărilor modului de funcționare a vitaminelor la câini și la oameni, ar putea fi ușor să presupunem că sunt, de asemenea, oarecum interschimbabile între specii. Cu toate acestea, gândind astfel și urmărind această mentalitate, poate fi, din păcate, o propunere periculoasă.

Principalul motiv al acestui lucru se rezumă la nevoile unui câine, care sunt în mare parte dictate de dimensiune. Vitaminele de uz uman sunt atât de benefice pentru noi deoarece sunt concentrate în special pe structura corporală a unei persoane adulte. Nici măcar cele mai mari rase de câini nu sunt de dimensiunea umană obișnuită. Oferindu-i câinelui vitamine de uz uman, îi oferiți prea mul din ceva bun.

În cazul vitaminelor, o supraabundență ar putea cauza diverse probleme câinelui. Dacă administrați o cantitate prea mare de vitamine specifice, excesul sever ar putea avea un efect toxic, în special dacă vitaminele în cauză sunt vitaminele A și D. Ceea ce ați considerat a fi un beneficiu poate să-i cauzeze ciocuri osoase, letargie, slăbiciune musculară, și alte lucruri neplăcute.

Gândiți-vă astfel: Probabil că nu i-ați oferi copilului vostru preadolescent un supliment de vitamine pentru adulți. Mai degrabă, ați alege să-i administrați vitamine special formulate pentru copii. De ce ați proceda altfel când este vorba de câinele vostru? Dar înainte de a vă grăbi să faceți asta, ar trebui să examinați situația câinelui pentru a avea confirmarea că are sau nu nevoie de un supliment de vitamine.

Sunt necesare vitaminele?

Odată ce ați rezistat tentației de a-i administra câinelui propriile voastre suplimente, sunteți gata să explorați lumea largă a vitaminelor canine.

Aceasta poate fi o enigmă confuză. Pe de o parte, unii experți avertizează împotriva recurgerii la utilizarea vitaminelor pe bază zilnică. Alții consideră că nu e nimic rău în a-i administra câinelui vitamine specifice uzului canin, cu condiția ca instrucțiunile de utilizare să fie respectate ad litteram.

Pentru a încuraja enigma, răspunsul cu privire la cine are dreptate pare să fie undeva la mijloc între cele două tabere. Există într-adevăr scenarii care pot apărea acolo unde vitaminele sau suplimentele minerale sunt decizia corectă. Există, de asemenea, situații în care o vitamină în plus este complet nejustificată.

Când merită să-i oferiți câinelui vitamine

Există câteva situații care ar putea să apară în viața unui câine în care chiar și scepticii vor confirma că un supliment de vitamină este justificat. Aceste scenarii tind să fie foarte specifice și sunt construite în jurul necesității de a corecta o deficiență semnalată.

Dacă patrupedul vostru este diagnosticat în mod special cu deficiență de vitamine, medicul veterinar vă va prescrie vitamine specific referitoare la vitamina deficitară. Nu trebuie să vă așteptați ca patrupedul să primească multivitamine în acest caz. Principala voastră preocupare aici este să aduceți vitamina vizată la o valoare normală.

Dimpotrivă, dacă câinele dumneavoastră are o boală care răspunde pozitiv la suplimentarea cu vitamine, ar trebui să administrați câinelui vitamina care declanșează reacția. De exemplu, dacă animalul vostru suferă de artroză, îi poate fi prescris cu un supliment de vitamina E. Acest lucru se datorează faptului că vitamina E s-a dovedit a avea mari proprietăți antiinflamatorii.

De asemenea, este pe deplin acceptabil să-i administrați câinelui supliment de vitamine dacă îi oferiți hrană preparată în casă. În timp ce o masă „gătită în casă” poate veni cu multă dragoste, este posibil să nu vină cu cantitatea suficientă de vitamine de care are nevoie. Dacă procedați astfel, trebuie să consultați un medic veterinar pentru a verifica ce vitamine îi sunt deficitare ca urmare a alimentației sale.

Există unele teorii care sugerează că este excelent să-i administrați vitamine câinelui, deoarece are o alimentație de slabă, iar un supliment va contracara lipsa de calitate. Cu toate acestea, majoritatea experților vă vor spune că suplimentele de vitamine reprezintă un substituent slab al unei alimentații îmbogățite. Mai bine analizați problema, decât să o acoperiți cu un bandaj.

Alimentația canină de înaltă calitate elimină varianta unui supliment de vitamine?

Experții care descurajează utilizarea unui supliment zilnic de vitamine vor indica alimentația câinelui drept principalul motiv. Argumentul aici este că, în cazul în care câinele vostru  are o alimentație bine echilibrată, complet nutritivă, plină cu ingrediente de înaltă calitate, atunci suplimentul de vitamine este inutil.

Explicația este că o hrană pentru câini de înaltă calitate ar trebui să conțină deja nivelul adecvat de vitamine și minerale necesare pentru a menține un echilibru adecvat. Din contră, specialiștii avertizează că introducerea unui supliment de vitamine pe lângă hrana de înaltă calitate ar putea duce la supraîncărcarea câinelui cu vitamine. Din nou, acesta ar putea fi un lucru rău.

Nu presupuneți! Discutați cu medicul veterinar!

Deoarece răspunsul la administrarea de vitamine câinelui este atât de amplu, este important să lucrați cu medicul veterinar pentru a elabora un plan de vitamine specific câinelui vostru, dacă chiar are nevoie de unul, în primul rând. Urmând acest pas este esențial nu doar pentru sănătatea câinelui vostru, ci și pentru liniștea voastră sufletească în calitate de proprietar al câinelui. Și de ce nu ați vrea asta?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top