Patru sfaturi esențiale pentru siguranța câinelui pe timp de vară

Doi câini de talie mică se bucură pe șezlong de o zi caldă de vară

Perioadă de vară este grozavă pentru câinii de toate vârstele. Fie că ești acasă ori în concediu, acesta este cu siguranță cel mai bun timp al anului pentru a te bucura de natură și de tot ce îți oferă aceasta. De la picnicuri în parc la zile pe plajă sau plimbări lungi la țară, tu și câinele tău vă veți distra de minune.

Cu toate acestea, deși noi, oamenii, suntem conștienți de pericolul pe care îl reprezintă expunerea la soare, animalele noastre de companie nu au acest simț preventiv și precaut. Câinii, de exemplu, nu transpiră mult, așa că nu se pot răcori în felul acesta. În schimb, ei gâfâie pentru a se răcori. Totuși, atunci când respiră doar aer fierbinte și uscat, nici acest lucru nu este deosebit de eficient.

Ca proprietar de animale de companie responsabil, siguranța și confortul câinelui pe vreme caniculară este în mâinile tale. Învață să recunoști pericolele și citește aceste sfaturi importante pentru siguranța animalelor de companie pe timp de vară.

#1 Nu-ți lăsa câinele într-o mașină încinsă

S-a spus de multe ori înainte, dar mesajul este atât de critic, încât nu poate fi repetat suficient de des. Ți-ai dat seama că în doar câteva minute un câine poate suferi un șoc caloric și se poate sufoca într-o mașină încinsă?

Majoritatea oamenilor probabil că nu au idee cât de fierbinte poate deveni aerul într-o mașină parcată – până la o temperatură de 30 °C la umbră și o temperatură uluitoare de 70 °C în lumina directă a soarelui, chiar și cu geamurile lăsate deschise!

Semnele de deshidratare ale animalului tău de companie includ letargie, dificultăți de respirație și ochi înfundați în orbite. Măsurile de prim ajutor includ hidratarea și mutarea într-un loc mai răcoros, dar dacă acestea nu ajută, este posibil să ai nevoie de ajutorul unui specialist. Câinii cu o formă turtită a craniului, cum ar fi pugii (mopșii) sau buldogii sunt cei mai vulnerabili la supraîncălzire.

Dacă trebuie să-ți iei câinele într-o călătorie cu mașina într-o zi toridă și însorită, asigură-te că acesta va avea apă și un vas din care să bea și, pentru numele lui Dumnezeu, ia-l cu tine după ce parchezi.

#2 Asigură confortul câinelui pe vreme caldă

Oriunde te-ai afla într-o zi toridă, animalul tău de companie ar trebui să beneficieze întotdeauna de apă potabilă proaspătă și umbră. După cum am menționat anterior, pe vreme caldă, câinilor li se face sete mai des decât oamenilor.

Singurul mod în care știu să se răcorească este prin gâfâit și hidratare. Chiar dacă ai un câine care adoră să stea la soare, este recomandat să-l ții la umbră pe vreme caniculară pentru a evita șocul caloric.

Dacă ai un câine care iubește apa, de ce nu ai investi într-o piscină ieftină pentru copii pentru grădină? Câinele se va distra bălăcindu-se și răcorindu-se în același timp.

Dacă ești afară, gândește-te puțin și la posibile arsuri provocate de asfaltul fierbinte asupra lăbuțelor câinelui tău. Pielea de pe partea inferioară a labei se poate arde în contact cu asfaltul fierbinte, iar temperatura corpului animalului poate crește, ceea ce duce la supraîncălzire.

Știai că și câinii pot face insolație? Rasele cu blană scurtă sau de culoare deschisă prezintă un risc deosebit  de supraexpunere la soare, ceea ce, ca și în cazul oamenilor, poate duce la cancer de piele. Cere sfatul veterinarului cu privire la produsele specifice de protecție solară pentru câini.

#3 Menține siguranța oferindu-i apă câinelui

Beagle bea apă din bolul său

Înotul este un exercițiu minunat pentru câinele tău și mulți câini adoră să înoate. Cu toate acestea, contrar opiniei generale, nu toți câinii știu să înoate în mod natural. Doar pentru că, instinctiv, par să știe cum să se mențină la suprafață și se avântă cu entuziasm în cel mai apropiat iaz, lac sau mare, nu înseamnă că sunt buni înotători.

Nu-ți lăsa câinele nesupravegheat în preajma apei. S-ar putea să se zbată să iasă pe marginea unei piscine sau să urce pe o scară fără ajutor. Chiar și înotătorii buni riscă să se înece atunci când obosesc și nu pot găsi o cale de ieșire.

Dacă animalul tău a înotat în apă ce conține clor, este recomandat să-i faci un duș rapid pentru a îndepărta clorul. În caz contrar, substanța chimică îi poate usca blana și, dacă încearcă să se lingă, l-ar putea îmbolnăvi.

Verifică urechile animalului tău de companie după ce a înotat pentru a te asigura că nu există urme de apă. Câinii sunt sensibili la infecții ale urechii, această situație necesitând tratament sau o vizită la veterinar pentru a fi curățate.

#4 Protejează-l de alergiile de vară și alte boli

În cazul în care câinele tău prezintă semne de iritații ale pielii sau ale labelor, senzație de mâncărime la nivelul ochilor sau o infecție a urechii, este posibil să fi dezvoltat o reacție alergică. În acest caz, este recomandat să-l vadă un medic veterinar si să-i prescrie un antihistaminic pentru câini.

Apa stătătoare este un alt risc potențial pentru amicul tău patruped. Bacteriile care provoacă leptospiroza pot pătrunde prin leziunile pielii, gură, nas și ochi și pot fi transmise oamenilor și altor animale. Copiii sunt cei mai expuși la un astfel de risc.

Mai trebuie menționat că vara este perioada în care paraziți precum puricii, căpușele și țânțarii sunt cei mai activi, capabili să răspândească boli potențial grave, inclusiv boala Lyme, boala viermilor cardiaci și alte boli periculoase, multe dintre ele putând fi transmise și la oameni.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top