Câinii pot mânca înghețată? (recompensă sau un chin)

Acest stăpân oferă înghețată la cornet câinelui său

Nu este un secret că hrana umană prezintă interes pentru câini. De aceea aceștia au tendința de a se așeza lângă masa la cină, în timp ce mâncați. Teoretic, această dragoste se prelungește până la desert. În timp ce știm că ciocolata este un pericol pentru câine, n-am avea probleme dacă le oferim înghețată. Așa să fie?

Nu este o idee bună

Ar putea fi tentant să permiteți câinelui să se bucure de câteva lipăituri de înghețată într-o zi înăbușitoare. Totuși, probabil că este o idee bună să evitați cu orice preț această tentație. Ca o regulă generală, este imprudent să-i oferiți câinelui înghețată sau orice alt produs lactat.

Cu toate acestea logica din spatele acestei decizii nu este atât de alb și negru pe cât ați crede. Spre deosebire de alte alimente care sunt considerate toxice sau otrăvitoare pentru câinele vostru, există o zonă gri masivă în jurul discuției despre înghețată, ceea ce face ca avertizarea împotriva consumului ei să fie mai mult preventivă decât reală.

Câinii și intoleranța la lactoză

Marea problema referitoare la faptul că un câine mănâncă înghețată sau orice alt produs pe bază de lapte are legătură cu bine-cunoscuta afecțiune și anume intoleranța la lactoză. Aceasta, desigur, este afecțiunea care face practic imposibilă descompunerea zaharurilor din produsele lactate. Aceasta duce la diverse probleme intestinale, cum ar fi diareea sau flatulența. Aceasta are ca urmări probleme intestinale, cum ar fi diareea sau flatulența.

Intoleranța la lactoză este cauzată în principal de lipsa a ceea ce este cunoscut sub numele de lactază. Aceasta este enzima care este capabilă să descompună lactoza, astfel încât sistemul digestiv să o poată absorbi cu ușurință. Majoritatea câinilor nu pot produce această enzimă, de unde începe și problema.

Majoritatea, dar nu toți

De aici începe să se formeze și zona gri. În timp ce majoritatea câinilor sunt intoleranți la lactoză, nu toți au această afecțiune. Acești câini norocoși pot produce lactaza necesară pentru a se bucura de înghețată – un deliciu care uneori este întâmpinat cu niveluri variate de entuziasm.

Există vreo modalitate pentru a afla ce câini pot tolera lactoza?

Din păcate, nu există un parametru concret pe care îl puteți utiliza pentru a determina dacă patrupedul este sau nu intolerant la lactoză, în afară de a-l vedea cum reacționează la produsele lactate. Starea nu este legată în special de rasă, vârstă sau sex. Este un joc de ghicit, la propriu.

De aceea se recomandă ca în general să vă abțineți de la a oferi înghețată produse lactate unui câine. A adopta abordarea „paza bună trece primejdia rea” poate părea un pic nedrept când vă răsfățați cu un bol de înghețată în timp ce amicul vostru nu poate face același lucru, dar, ca regulă, poate fi spre binele lui.

Dacă insistați să încercați, urmați aceste instrucțiuni

Să spunem că v-a acaparat curiozitatea și trebuie pur și simplu să aflați dacă animalul suportă sau nu înghețata. Dacă așa stau lucrurile, trebuie procedați cu atenție, astfel încât câinele să nu aibă de suferit.

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru câine în această situație este să-i oferiți înghețată (sau alte produse lactate) în doze mici. Dacă un câine are intoleranță la lactoză, va răspunde la „doza” de lactoză pe care o primește. Cu cât este mai mare cantitatea de lactoză ingerată, cu atât este mai mare probabilitatea răspunsului dacă are afecțiune.

Înghețata prezintă cea mai mare cantitate de lactoză din produsele lactate deoarece conține 6 grame de substanță într-o porție de ½ de cană. Făcând o comparație, o uncie de brânză Cheddar nu conține lactoză. Pe de altă parte, laptele conține 11 grame de lactoză într-o porție de o cană.

De fapt, aproape toate brânzeturile au un conținut de lactoză între zero și minimum. Ca atare, brânza poate fi, de fapt, un deliciu natural destul de grozav pentru câinele vostru. Acesta ar putea fi ceva de reținut  pentru data viitoare când veți căuta ceva „exotic” de introdus în jucăria lui de mestecat sau în puzzle.

În cazul în care câinele pare să tolereze înghețata, considerați-vă un proprietar de câine norocos. Doar să aveți grijă să nu întreceți măsura. Doar pentru că tolerează înghețata fără a-și perturba sistemul digestiv, nu înseamnă că aceasta trebuie să fie un deliciu permis.

Cu toate acestea, dacă animalul răspunde la ingestia de înghețată cu scaune incontrolabile, lichide sau chiar vărsături, faceți din aceasta o lecție dură și ușor de reținut și nu o mai încercați. Câinele nu va crea o toleranță la lactoză și nici lactaza necesară pentru a descompune enzima nu va deveni brusc prezentă. Treceți peste asta, pentru sănătatea câinelui.

Există alternative delicioase pentru înghețată?

Dacă ați ajuns la concluzia că înghețata nu este pentru câinele vostru, puteți fi ușor dezamăgiți – în mod sigur mai dezamăgiți decât câinele, luând în considerare toate lucrurile. Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că trebuie să tăiați cu totul acest deliciu ocazional din viața lui.

Într-adevăr, există destul de multe delicii pe care le puteți oferi câinelui și de care se poate bucura, mai ales când temperaturile cresc. Acestea includ o mulțime de gustări fără lactoză, sub formă de acadea, care pot avea arome dulci și sărate. Poți crede că o gustare pe bază de ton este mai puțin delicioasă, dar câinele poate crede că a fost trimisă direct din cer.

Puteți, de asemenea, să preparați delicatese cu gheață pentru câinele vostru acasă. De fapt, ați putea găsi acest lucru puțin avantajos, deoarece veți avea control complet asupra tipului de substanță nutritivă ce intră în componența delicateselor pentru patruped. Și nu vă îngrijorați dacă delicatesele conțin gheață – mitul despre câini și cuburile de gheață a fost în întregime demontat.

Câinele vostru nu este un experiment științific!

Ca să cităm mari filozofi, „curiozitatea a ucis pisica”. Deși propria curiozitate în ceea ce privește câinele și înghețata nu vă va ucide câinele, aceasta poate provoca un adevărat blestem digestiv care inevitabil provoacă o experiență neplăcută pentru toți cei implicați. Deși este recomandat să nu mergem pe acest drum al experimentării, aveți grijă dacă o faceți.

Amintiți-vă că, la sfârșitul zilei, câinele este și va rămâne câinele vostru și ar trebui să faceți ceea ce este bine pentru el. Continuând să îi oferiți înghețată deși nu o poate mânca, în mod sigur nu îi faceți un bine.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top