Cele mai frecvente 5 probleme de sănătate ale câinilor

Labrador îngrijit de doctorul veterinar

Prietenia dintre tine și câinele tău îți oferă o viață plină de dragoste necondiționată, loialitate și armonie. Însă, pentru a fi un stăpân excelent, nu este nevoie doar de hrană, dresaj, siguranța oferită de o zgardă de calitate, găzduire sau monitorizarea sănătății patrupedului.

Când oamenii ajung la medic, în 30% din situații nici măcar nu primesc o rețetă. Și dacă o primesc, în jumătate din cazuri nici nu vor termina medicația. Când vine vorba de sănătatea câinilor, suntem mult mai vigilenți.

Când vizităm doctorul veterinar, întotdeauna vom oferi tratamentul câinelui, asigurându-ne că medicația este administrată corect. Pur și simplu, aceasta este conduita. Dar oare de ce ne pasă de sănătatea animalelor noastre de companie mai mult decât ne pasă de propria noastră sănătate? Ei bine, asta este o întrebare dificilă.

Un lucru este sigur: fiecare proprietar se va simți foarte trist atunci când câinele său suferă. În momentul în care observăm că prietenul nostru patruped nu este bine, aceasta se poate confrunta cu una dintre cele cinci probleme de sănătate comune din viața câinilor.

Recunoașterea acestor simptome te va ajuta să găsești un diagnostic corect. Vei fi mult mai fericit știind că poți oferi tratamentul adecvat câinelui tău!

Diaree

Întrucât nu este o boală în sine, diareea trebuie înțeleasă mai degrabă ca un posibil simptom al altor probleme de sănătate care afectează animalul tău de companie.

Această afecțiune poate fi acută, o problemă pe termen scurt datorată ingerării aliment. Starea poate trece rapid. Ai grijă la orice alte simptome, cum ar fi vărsăturile, lipsa apetitului, letargia sau agitația.

Acestea ar putea fi semne ale unei boli mai grave. Menține o dietă ușoară, dă-i apă și ține câinele sub observație. Dacă problema nu trece rapid iar simptomele persistă sau apar altele, câinele poate avea o boală mai gravă. Există multe posibile cauze.

Du-ți câinele la un spital veterinar pentru teste suplimentare. Problema de bază ar putea fi o infecție virală, otrăvire din alimentație sau alte afecțiuni grave. Nu lăsa ca această stare să continue pentru perioade lungi de timp.

Infecții ale urechii

În cazul în care câinele tău își apleacă sau își clătină capul, aceasta ar putea fi un semn al unei infecții la nivelul urechii. Scărpinatul excesiv sau frecarea urechii este un alt simptom clar.

Uită-te mai atent la scurgeri, umflături sau roșeață la nivelul urechii. Verifică și mirosurile din urechile câinelui. Dacă observi o combinație între oricare dintre aceste simptome, atunci trebuie să vă duceți imediat la veterinar.

Infecțiile la nivelul urechii sunt frecvente la câini, mai ales la rasele cunoscute pentru urechile lungi. Canalele urechii unui câine se pot infecta mai ușor deoarece sunt verticale. Acest lucru face ca apa murdară, obiectele străine sau microorganismele să rămână stocate în interiorul canalului. Aceasta reprezintă sursa infecției.

Personalul cabinetului
veterinar va folosi un tampon și va curăța urechea interioară a câinelui. Veterinarul poate prescrie fungicide, antibiotice sau chiar un plan de tratament pentru deparazitare. Tratamentul furnizat va depinde de diagnosticul principal.

Puricii

Simptomele puricilor sunt ușor de identificat. Scărpinatul excesiv, linsul, mușcarea pielii sau a blănii sunt primele simptome pe care câinele tău le are din cauza mușcăturilor de purici. Dacă animalul prezintă o infestare serioasă, poți observa pierderea blănii, zone abrazive și semne de iritație ale pielii.

Verifică atent blana câinelui tău. Caută ouă sau mici excremente (ambele închise la culoare), lăsate purici în urma lor. La baza cozii sau în jurul urechilor și gâtului sunt zonele în care ar trebui să te uiți mai întâi.

Veterinarul va administra un tratament oral în cazul în care există o infestare majoră, dar altfel tratamentul, dacă este detectat din timp, va fi unul simplu. Un tratament cu soluție împotriva puricilor poate fi aplicat pe pielea câinelui. Lichidul va alunga puricii adulți și va ajuta la oprirea infestării.

De asemenea, pot fi necesare anumite măsuri cu privire la locurile în care câinele își petrece majoritatea timpului. Înlocuiește așternutul și aspiră acele zone, eliminând cu grijă praful acumulat.

La fiecare 4 până la 8 săptămâni se aplică soluția pentru tratamentul local al puricilor sau poți opta pentru o zgardă anti-purici, ca măsură preventivă.

Puricii depun ouă și, odată ce ajung la maturitate, ciclul poate începe din nou. Este important să întrerupi reproducerea acestora și să împiedici reapariția infestării.

Iritațiile pielii

De obicei, iritația inițială poate fi mică. Poate fi o zgârietură sau o înțepătură de insectă. Această mică problemă este agravată și mai mult prin scărpinat sau zgârierea zonei.

Acest lucru se poate transformă, în cele din urmă, într-o iritație a pielii, uneori cunoscută sub numele de dermatită umedă acută. Pielea umedă, iritată, uneori îngroșată conduce la pierderea blănii.

Alte cauze pot fi reacții adverse sau alergii, apariția puricilor sau igiena precară. Câinele tău va acuza mâncărimi și se va zgâria în mod repetat în acea zonă, agravând problema care, netratată, produce iritații. Iritațiile respective pot conduce la probleme grave ale pielii.

Tratamentul iritațiilor implică, de obicei, tăierea părului mat, curățarea și uscarea zonei cu probleme și aplicarea unui dezinfectant ușor. În cazurile severe, ar trebui aplicate alifii calmante, cum ar fi cortizonul. Doctorul veterinar poate să-ți recomande tratamentul adecvat. Reducând iritațiile, vei contribui la combaterea unei înrăutățiri cauzate scărpinat.

Vărsături

În cazul în care câinele tău vomită ocazional, nu ar trebui să fii prea preocupat de asta. Totuși, regula aceasta este valabilă doar dacă o este reacție normală a unui câine sănătos. Cu toate acestea, dacă bănuiești că vărsăturile se întâmplă mai frecvent, caută și alte semne evidente. Vomitatul este cauzat adesea de probleme ale dietei.

Verifică dacă există urme de sânge în vărsături sau scaun, dacă apare diareea sau modificări ale comportamentului câinelui. Acestea pot fi semne ale unei probleme mai mari. Există foarte multe cauze posibile ale vărsăturilor, printre care toxinele, infecțiile sau îmbolnăvirile. Dacă problema persistă, este momentul să apelezi la doctorul veterinar.

Rezumat

Cele mai frecvente probleme de sănătate ale câinilor sunt ușor de identificat și, în cele mai multe cazuri, ușor de tratat. Întotdeauna, dacă ai dubii și dacă simptomele persistă, este mai sigur să duci câinele la un consult la medicul veterinar.

Observarea atentă a comportamentului animalului tău de companie poate ajuta medicul veterinar să determine cele mai probabile cauze, iar asta te va ajuta să obții un diagnostic precis și un tratament cât mai adecvat pentru prietenul tău necuvântător.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top