Pot câinii să mănânce cuburi de gheață?

Câine alături de o bucată de gheață

Nu da cuburi de gheață câinelui sau va muri! S-ar putea să fi văzut online o glumă despre asta sau să fi primit un mesaj de la vreo ruda panicată care îți spune ca a văzut un video sau un articol în care câinii care înghițeau cuburi de gheață mureau. E oare adevărat?

Răspunsul scurt: Nu va păți nimic

Hai să vedem: E ok pentru un câine să consume cuburi de gheață. Nu i se va întâmpla nimic dacă îi puneți câteva cuburi în castronul de apă pe timpul verii pentru a-l răcori. De fapt, dându-i un cub de gheață s-ar putea transforma chiar în ceva amuzant.

De unde a venit noțiunea de cuburi de gheață mortale?

Ca o mulțime de povești senzaționale care implică moartea prin obiecte comune, noțiunea de cuburi de gheață care ucide câini a început ca o glumă virală online. A început să apară – și probabil în căsuța poștală ca “FW:” – în jurul anului 2007. În timp ce notorietatea glumei se duce în timp, a lăsat o impresie de neuitat în rândul proprietarilor de câini.

Elementele de bază ale poveștii implică faptul că un proprietar pune niște cuburi de gheață în vasul de apă al câinelui său, doar pentru a-și vedea cățelușul care prezintă semne de balonare la scurt timp după.

Un drum la medicul veterinar și o intervenție chirurgicală arată că i-au provocat spasme musculare violente, iar câinele este norocos să fie în viață. Totul se termină cu un avertisment.

Povestea a fost demontată de medicii veterinari și de site-urile dedicate în întregime. Au dezvăluit că aceste cuburi de gheață letale sunt doar legende urbane și a mituri pe internet. Motivul pentru care povestea se prăbușește este destul de evidentă – cea mai importantă este că nu este niciodată susținută de alte surse de încredere, cum ar fi o clinică veterinară.

În ciuda acestui fapt, povestea continuă să plutească în spațiul cibernetic.

Singura parte pozitivă a acestei povești, este că face cunoscută problema balonării câinilor. E o problemă destul de serioasa care merită să fie cunoscută.

Ce este balonarea

Balonarea, cunoscut și sub denumirea științifică dilatație gastrică, torsiune, sau GDV, este o afecțiune care este cauzată atunci când un stomac se umple cu aer și pune presiune în exces pe diafragma unui câine și pe alte organe. Se comprimă, de asemenea, unele vene abdominale mari, care taie fluxul de sânge înapoi în inimă.

Mai mult, stomacul umplut cu aer se poate răsuci singur. Dacă se întâmplă acest lucru, alimentarea cu sânge a burții este complet tăiată, ceea ce determină ca stomacul să se îndoaie și să moară. Sănătatea generală a câinelui ester afectată instantaneu.

Studiile indică faptul că această afecțiune este cel mai probabil să apară la câini de rasă mare, cu piepturi înguste, cum ar fi Dogul German sau St. Bernard. Se crede, de asemenea, că masculii sunt de două ori mai predispuși să dezvolte condiția decât femelele. Câinii care tind să mănânce rapid sau să se agite prea repede după masă pot, de asemenea, să prezinte un risc crescut.

Cauzele balonării: un alt motiv pentru care legenda urbană se destramă

Deși există câteva teorii cu privire la ce provoacă balonare, nu există o activitate specifică care să conducă în mod direct la dezvoltarea sa. Au fost studiate gazele din stomac care se formează în timpul procesului de dilatare încât starea poate fi cauzată de înghițirea aerului excesiv, iar câinii nu pot elimina în mod corespunzător acest aer.

Conceptul de balonare provocat de spasmele musculare ale stomacului, care este cauza principală a umflării cauzate de ingestia de gheață în legenda urbană, nu a fost luat în calcul. Faptul că nu este considerată o cauză probabilă printre oamenii de știință din domeniul cercetării este într-adevăr dovada de care trebuie să știți că povestea unui cub de gheață periculos este doar minciună.

Care sunt semnele balonării?

Cele mai evidente semne pe care le vei observa: câinele tău va avea burta umflată, va respira greu și va încerca să vomite. Aceste semne pot fi însoțite de diverse simptome secundare, cum ar fi durerea abdominală, respirația superficială și slăbirea severă cauzată de durere.

În ultimele etape ale afecțiunii, câinele tău poate intra în șoc și poate deveni palid. El va dezvolta, de asemenea, o rată rapidă a inimii și un puls slab înainte de a se prăbuși în cele din urmă. În calitate de proprietar de câine, este obligatoriu să recunoști semnele umflării, astfel încât să îl poți ajuta  la timp.

Cum se tratează?

Primul pas în tratarea acestei afecțiuni este drumul urgent la un veterinar. Nu așteptați să se deschidă clinica veterinară dacă observați ceva în neregulă – găsiți repede o clinică veterinară de urgență. Trebuie să sunați în prealabil la clinică pentru a le spune că veniți, pentru ca ei să se poată pregăti în mod adecvat pentru sosirea dumneavoastră.

Tratamentul depinde de cât de avansată este balonarea. Câinelui i se vor pune perfuzii pentru a i se administra lichide, mai ales dacă este în stare de șoc. De asemenea, pot fi administrate antibiotice și medicamente anti-durere.

De asemenea, medicul veterinar va aspira aerul din burta câinelui dvs. printr-un ac sau un tub de stomac. E posibil să i se facă o radiografie pentru a se putea stabili dacă suferă de dilatare gastrică; dacă da, câinele tău va trece printr-o intervenție chirurgicala pentru a i se „dezlipi” stomacul.

Concluzie: Dă-i cuburi de gheață – le va aprecia

În timp ce dilatarea gastrică este o problema cu adevărat înspăimântătoare, poți avea încredere în faptul ca un pic de gheață nu-i va provoca niciodată această problemă. Așa că, data viitoare când e cald afara și vrei sa-i faci viața mai ușoară, dă-i câteva cuburi de gheață. Singura reacție pe care o va avea este una de recunoștință.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top