Tineri părinți alături de cei doi copii și câinele familiei

Câini și părinți: 13 motive pentru care fiecare copil are nevoie de un câine

Toată lumea a auzit că un câine este „cel mai bun prieten al omului”, dar adevărul este că este cu mult mai mult decât atât.

Câinii sunt tovarăși atât ai bărbaților, cât și ai femeilor. Sunt membri apreciați ai unei familii complete.

Sunt loiali și, în multe cazuri, aduc un nivel de bucurie care rivalizează cu majoritatea celorlalte momente fericite din viață.

Când vine vorba de a crește câinii împreună cu copiii, unii părinți sunt sceptici.

Ce se întâmplă dacă câinele îmi rănește copilul? Voi putea să am grijă atât de copil, cât și de câine? Îngrijorările sunt îndreptățite, dar ele trec cu vederea unele aspecte pozitive foarte importante ale creșterii unui copil cu un câine în casă.

13 motive pentru care orice copil are nevoie de un caine

Câinii îi pot învăța pe copii despre responsabilitate

Există o mulțime de lucruri pe care părinții le pot face pentru a-i învăța pe copii responsabilitatea de la o vârstă fragedă. Este normal ca acești copii să-și facă curat în cameră, să ducă gunoiul și să facă alte treburi în jurul casei.

Dar ce modalitate mai bună de a învăța copiii să fie responsabili există decât să aibă grijă de o altă ființă vie?

Cu siguranță este mai dificil.

Ce sarcini puteți da copilului atunci când vine vorba de îngrijirea câinelui familiei?

  • Hrănirea câinelui conform unui program stabilit
  • Reumplerea vasului de apă al câinelui atunci când este gol
  • Scoaterea câinelui la plimbare periodic
  • Curățenia după câine

Toate aceste sarcini necesită disciplină pentru un copil și dacă ei le pot îndeplini bine, este evident că au parcurs un drum lung spre învățarea responsabilității. Credeți sau nu … sunt mulți adulți care încă nu au reușit să atingă acest nivel de responsabilitate!

Câinii îi pot ajuta pe copii să devină mai sociabili

Ca fiul și fiica ta să fie sociabili, nu înseamnă doar interacțiunea cu alte ființe umane. Câinii pot juca un rol important, de asemenea.

Această legătură între câini și socializarea copiilor este deosebit de clară cu copiii care au autism. Studiile au arătat că acei copii care cresc cu un animal de companie în casă arată o dezvoltare socială mai bună decât ceilalți.

Este și logic – la o vârstă mai fragedă, când abilitățile sociale ale unui copil încă se dezvoltă, copiii sunt adesea mult mai sensibili. Un câine este compania perfecta și prietenul perfect care nu judecă și vrea doar să fie iubit.

Acest tip de relație poate ajuta la consolidarea comportamentului social corect și la dezvoltarea de relații cu ceilalți copii și adulți.

Câinii sunt excelenți pentru încurajarea mișcării, a activității fizice (ceea ce reduce problemele de sănătate, precum bolile de inimă).

Timp de mulți ani, obezitatea la copii (un factor care contribuie la prevalența bolilor de inimă) a fost în creștere. Cea mai simplă rezolvare pentru aceasta, desigur, vine întotdeauna împreună cu o dietă mai sănătoasă și cu a face mișcare.

Potrivit American Heart Association (Asociația Americană a Inimii), deținerea unui câine poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Motivul din spatele acestui lucru este clar: Cei care dețin câini tind să petreacă mai mult timp afară, plimbându-se și alergând.

Copiilor le place să alerge și să se joace cu câinii, așa că, în mod natural, a avea câine este o modalitate excelentă de a încuraja exercițiul fizic.

Cainii pot ajuta la prevenirea depresiei

Studiile au arătat că animalele de companie și în special câinii pot ajuta oamenii să lupte împotriva depresiei.

Potrivit lui Ian Cook, MD (psihiatru și director al Programului Clinic de Cercetare a Depresiei de la UCLA), „Animalele de companie oferă o dragoste necondiționată care poate fi de mare ajutor persoanelor cu depresie”.

Deși depresia poate fi o boală foarte gravă la orice vârstă, ea poate fi deosebit de nocivă și înspăimântătoare la copiii care încă se dezvoltă.

Câinii sunt buni ascultători

Unul dintre motivele pentru care câinele este adesea denumit „cel mai bun prieten al omului” se datorează dragostei și sprijinului lor necondiționate. Chiar și când simți că ai o problemă despre care nu poți vorbi cu nimeni, câinii sunt mereu acolo pentru a asculta.

Nu te judecă. Nu te întrerup. Ei ascultă

Sigur, este posibil ca ei să nu înțeleagă ce spui, dar există un beneficiu psihologic când ai pe cineva sau ceva acolo lângă tine ca să te asculte. Și acest lucru este valabil în special pentru copii, care uneori nu se simt confortabil să vorbească despre ceea ce simt cu părinții lor sau cu alți adulți.

Copiii care cresc împreună cu câini nu se îmbolnăvesc la fel de des

Ceea ce s-a descoperit la copiii care cresc împreună cu câini și efectul acestui fapt asupra îmbolnăvirii este cu adevărat destul de uluitor:

Un studiu constată că sugarii care trăiau în aceeași casă cu un câine în primul lor an de viață aveau șanse mai mari cu o treime să fie sănătoși în primul an, comparativ cu bebelușii care nu aveau un animal de companie în casă.

O treime? Este semnificativ.

Mai mult decât atât, sugarii și copiii mici cu câini în casă aveau un procent de 44% mai puține șanse de a dezvolta o infecție la ureche și un procent de 29% mai puține șanse de a avea nevoie de antibiotic, comparativ cu cei care nu aveau câine.

Dacă a existat vreodată un motiv pentru a lua un câine pentru copilul tău, acesta este cu siguranță unul foarte convingător.

Copiii cu câini sunt mai puțin predispuși la alergii

Dacă să vă ajutați copiii să se îmbolnăvească mai rar nu este suficient, iată un alt beneficiu util legat de sănătate.

Un studiu prezentat în revista Clinical & Experimental Allergy (Alergiile Clinice & Experimentale) constată că sugarii care cresc cu câini sunt mai puțin susceptibili de a fi alergici la câini mai târziu în viață (același lucru este valabil și pentru pisici, dar nu ne concentrăm asupra lor în acest moment).

O observație importantă pe care o subliniază studiul este accea că câinele trebuie să fie în casă când copilul este încă sugar – după primul an de viață se pare că nu există nicio corelație între a avea câine și reducerea alergiilor.

Cercetătorii nu știu sigur, dar ei suspectează că, în timp ce copilul este sugar și sistemul imunitar este în dezvoltare, expunerea la alergenii câinelui și la alte bacterii legate de câine întărește de fapt sistemul imunitar și reduce șansele de alergii viitoare de la câini .

Câinii pot ajuta la reducerea stresului la copii, în special la cei diagnosticați cu autism

Dacă ai avut vreodată un câine, copil sau adult fiind, poți înțelege senzația liniștitoare de a mângâia un câine sau de a-l urmări cum se cuibărește în poala ta. Pentru o mulțime de oameni, există ceva terapeutic în aceste acțiuni.

Dar există suport sțiințific care să sprijine această idee?

Un studiu constată că aceste animale pot de fapt ajuta la reducerea stresului, în special la copiii care au fost diagnosticați cu autism. Potrivit lui Sonia Lupien, unul dintre cercetătorii care au efectuat studiul și profesor la Universitatea din Montréal, „Concluziile noastre au arătat că câinii au avut un impact clar asupra nivelului hormonilor de stres al copiilor … Nu am văzut un efect atât de dramatic înainte.”

#Câinii împreună cu copiii vă oferă vouă, părinților, o mulțime de situații în care să faceți fotografii drăguțe

Să fim sinceri – ca părinte există puține lucruri care îți aduc o așa mare bucurie ca acela de a face o fotografie drăguță copilului tău.

Și dacă puteți adăuga un câine (sau chiar mai bine, un pui de cățel) în ecuație, sunteți perfect pregătit pentru cea mai frumoasă fotografie posibilă.

Câinii pot proteja copiii și îi pot ține în siguranță

Aceia dintre voi care sunteți suficient de în vârstă pentru a vă aminti clasicul serial TV Lassie sunt probabil familiarizați cu acest schimb de replici:

“Ham! Ham-Ham! Ham!” (Câinele latră)

“- Ce este, Lassie?”

“Ham! Ham-Ham! Ham!” (Câinele latră)

“- Ce, Timmy a căzut în fântână?”

Lassie, un câine actor la TV, a fost întotdeauna înfățișat ca un câine extrem de inteligent, cu capacitatea de a sesiza pericolul și de a salva un băiat pe nume Timmy.

Deși acest lucru poate părea puțin plauzibil (în regulă, fără glumă acum), se bazează oarecum pe realitate.

Așa cum vă vor spune cei mai experimentați dresori de câini și cei care studiază și înțeleg socializarea câinilor, câinii înțeleg instinctiv conceptul de „familie” (sau mai adecvat, „haita” lor). Câinii învață cine este familia lor și nu vor ezita să îi protejeze pe membrii ei.

Nivelul de protecție pe care îl poate oferi un câine va varia în funcție de rasă și de dresaj, dar, cel puțin, în mod natural câinii vor lătra pentru a-și avertiza stăpânii cu privire la orice ei consideră a fi periculos sau la o potențială amenințare.

Odată ce câinele vostru a învățat să trăiască în jurul copilului și va recunoaște că acesta face parte din „haită”, câinele se va strădui să-l păstreze în siguranță.

Copiii care cresc cu câini au un risc mai mic de probleme respiratorii

Acesta este oarecum legat de numărul 6 de mai sus, dar se referă în mod specific la problemele respiratorii.

Cercetările din jurnalul Pediatrics (Pediatrie) au descoperit că copiii care au avut un câine în primul an de viață au avut cu 31% mai puține infecții ale tractului respirator decât copiii care nu au avut un câine în primul an de viață.

Similar cu cele menționate mai sus despre îmbolnăvirea mai rară sau reducerea riscului de alergii, motivul pentru care copiii care trăiesc cu câini au un risc mai mic de probleme respiratorii este datorat expunerii suplimentare la bacteriile pe care le poartă câinele.

Acest lucru nu sună ca un element pozitiv în favoarea unui cățel, însă tocmai această expunere la bacterii ajută la consolidarea sistemului imunitar al copilului în timp ce acesta se dezvoltă.

Câinii îi învață pe copii despre empatie si compasiune

O parte a maturizării pentru a deveni un adult prietenos și admirat implică să înveți să simți empatie și să-ți exprimi compasiunea.

Există o mulțime de lucruri pe care le puteți face ca părinți pentru a-i învăța pe copiii vostri empatia și compasiunea (iar cea mai mare parte implică pur și simplu să le dați exemplul vostru), dar copiii pot învăța multe și de la câini.

Un articol de pe Webvet.com subliniază câteva studii diferite care susțin această afirmație:

Cercetătorii din Polonia au studiat impactul de a avea câini în casă asupra dezvoltării sociale a 530 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani. Acei copii cu câini au avut scoruri mai ridicate în comportamentul pro-social și încredere în sine decât cei fără câini.

Un studiu realizat în Germania a constatat că copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani cu diagnostice de anorexie, bulimie, tulburare anxioasă și autism au avut un comportament îmbunătățit dacă au avut un câine (terapia cu câini) decât dacă nu au avut unul.

Un studiu realizat în Australia a concluzionat că eforturile de prevenție asistate de animale sunt un mijloc optim pentru promovarea grijii (încurajare, suport) și empatiei.

Câinii și copiii formează adesea o legătură care se întărește permanent – copiii fac câinii fericiți și, la rândul lor, câinii îi fac fericiți pe copii. Iar când unul dintre ei se simte rănit sau trist, celălalt poate ajuta.

Această relație este chiar temelia empatiei și a compasiunii.

Câinii înseamnă … multă distracție!

Da, am păstrat ce e mai bun pentru la sfârșit. În calitate de proprietar de câine, încă de când eram mic, pot atesta faptul că crescând cu un câine a fost cu siguranță una dintre cele mai fericite și memorabile părți ale copilăriei mele.

Aceasta este o experiență de care nu aș vrea să-l privez pe copilul meu sau pe nici un alt copil.

Câinii oferă divertisment și distracție nesfârșită, iar așa cum arată lista de mai sus, există o mulțime de beneficii grozave care vin împreună cu toată distracția.

Mai mult, distrându-vă împreună cu un câine este o activitate care vă poate ajuta să creați o legătură strânsă cu copilul vostru, deoarece puteți juca jocuri împreună, îngriji câinele împreună și, în general, să vă bucurați de timpul petrecut împreună.

Ce mai astepti? Du-te și ia-ți un câine!

Adevărul este că, în ciuda numeroaselor motive ca să-ți iei câine (și de beneficiile pe care câinii le pot oferi unui copil), decizia de a avea un câine este încă una dificil de luat.

Câinii necesită multă responsabilitate și, dacă copilul vostru nu s-a născut încă, veți dori să vă asigurați că ați luat măsurile adecvate pentru a pregăti câinele pentru bebeluș.

Dar dacă familia voastră a luat deja decizia și sunteți gata să vă luați un câine – faceți asta. Veți fi foarte fericiți că ați făcut-o.

Scroll to Top