Doi câini sau unul singur? Sugestii și recomandări

Doi Pitbulli privind către camera de fotografiat

Una dintre lecțiile de viață pe care am învățat-o de la Winnie the Pooh când eram copii este că „lucrurile sunt mult mai frumoase cu doi”. Cu siguranță, unii oameni vă vor spune cu ușurință că această afirmație se aplică proprietății canine, când un câine nu este niciodată departe de propriul „amic” blănos. Dar este benefic acest lucru?

Răspunsul variază

Nu există un răspuns definitiv corect sau greșit cu privire la decizia potrivită de a avea unul sau doi câini în casă. Cu toate acestea, există mai multe variabile care pot fi cântărite pentru a face o presupunere logică. Unii dintre acești factori se leagă de potențialul proprietar, în timp ce alții sunt legați de natura câinelui.

Dacă plănuiești să-ți lași câinele acasă e perioada cât ești plecat toată ziua la serviciu, se recomandă să iei un al doilea câine în gospodărie. Deși câinele ar prefera compania ta – ceea ce este normal, din moment ce ești stăpânul lui, un al doilea câine l-ar ține ocupat în timp ce ești plecat.  De asemenea, ar putea fi o experiență educativă pentru prietenul tău patruped, deoarece un al doilea câine îi va permite să interacționeze social cu alte canine.

Partea canină a acestei ecuații este puțin mai complexă. Vârsta, sexul și rasa pot juca toate roluri esențiale pentru a stabili dacă o pereche de câini se va înțelege sau nu. Nu sunt neapărat reguli dure, rapide, dar respectarea lor va aloca un nivel mai mare de succes.

Spre exemplu, se recomandă să aduci ambii câini în același timp și în stadiul de cățeluș. Aceasta le va permite amândurora să crească împreună într-un mediu pe care-l vor considera “normal”. Dacă trebuie să aduci un al doilea câine mai târziu, este prudent să aștepți până primul tău cățeluș se acomodează complet cu familia ta; un proces care durează aproximativ un an.

De asemenea, este recomandat să alegi un câine din fiecare gen. Dacă ai doi masculi în casă, este posibil să vezi doi câini care se luptă permanent pe teritoriu. În schimb, două femele pot avea probleme în stabilirea unei ordini ierarhice corespunzătoare, ceea ce ar putea duce la o situație crescută de luptă.

Dacă ai câte un câine din fiecare gen, câinii tăi se vor comporta mai bine deoarece nu vor scoate la iveală caracteristicile animalice bazate pe gen. Singurul avertisment în acest sens este să te asiguri că îți sterilizezi sau castrezi câinii. Dacă nu, te poți trezi cu o neașteptată mulțime de cățeluși.

Rasa ar trebui luată în considerare, de asemenea. Să iei doi câini de aceeași rasă ar putea cauza mai degrabă numai probleme negative în funcție de tipul de câine, în special dacă te alegi cu doi câini de același gen. Dacă alegi două rase diferite, în general se consideră că masculii mai mari și femele mai mici se înțeleg bine, deoarece câinii mari își inhibă de obicei agresivitatea față de caninele de dimensiune mai mică.

Fericirea – cel mai mare avantaj de a avea doi câini

Este o bucurie să ai doi câini care sunt cei mai buni prieteni din casă. Din punct de vedere al proprietarului, să-ți vezi câinii bucurându-se unul în compania celuilalt poate fi cel mai mare beneficiu. Cu siguranță aceasta le permite câinilor tăi să treacă printr-un tip de interacțiune socială care poate fi experimentată doar cu un alt câine.

Fii conștient de dezavantaje

Faptul de a avea doi câini în casă nu este lipsit de repercusiuni. De exemplu, o pereche de câini crește șansele ca ceva rău să se întâmple în lipsa ta. Unele dintre aceste tertipuri pot fi îndrăznețe, dar și involuntar distructive.

Costul este un alt factor care trebuie luat în considerare în cazul în care ai doi câini. Fiecare aspect al îngrijirii se va dubla cel puțin din punct de vedere financiar, de la licențele pentru animale de companie și taxele veterinarului la alimente, materiale de îngrijire și facilități. Prețul ar putea fi chiar mai mult decât dublu dacă aduci două rase diferite în casă.

În cele din urmă, este decizia ta

Decizia de a aduce unul sau doi câini în casă îți aparține în totalitate, dar nu ar trebui să fie doar o alegere arbitrară. Înainte de a lua decizia finală, trebuie să acorzi o mare atenție factorilor care se referă la propria viață și la natura animalelor care necesită o cercetare amănunțită.

Cu toate acestea, dacă ești conștient că vei face față unei perechi de câini și dacă mediul pe care îl oferi este sănătos, atunci a avea doi câini în casă poate fi o decizie excelentă.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top