Noi dovezi confirmă ajutorul câinilor în prevenirea astmului

Câine ce suferă de astm privind spre cer

Noi rezultate ale cercetării contribuie la dovezi și mai concludente asupra faptului că un contact timpuriu cu câinii poate ajuta la prevenirea astmului, potrivit unui studiu realizat de JAMA Pediatrics.

Înainte de JAMA Pediatrics, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un copil crescut la fermă are șanse semnificativ mai reduse de a dezvolta astm, astfel că mulți oameni de știință au bănuit că prezența unui câine ar putea avea un impact similar.

Într-un comunicat de presă de la începutul acestei săptămâni, Tove Fall, liderul proiectului, a declarat: „Studiile anterioare au arătat că riscul de astm se reduce la aproximativ jumătate în cazul în care un copil este crescut la o fermă. Am vrut să vedem dacă această conexiune este valabilă și pentru copiii care cresc în preajma câinilor din casă.”

Studiul a fost mult mai amplu în raport cu multe studii similare. Acesta a analizat peste 1.000.000 de copii, încercând să găsească o corelație între cazurile de astm și prezența sau absența unui câine în casă.

Cercetătorii JAMA Pediatrics au ajuns la concluzia: copiii crescuți în preajma unui câine aveau o șansă de 15% de a dezvolta astm, față de cei care nu au avut un câine.

JAMA Pediatrics subliniază că 15% poate să nu pară un procentaj mare și, într-adevăr, nu este, dar că studiul demonstrează că viața alături de animale poate avea influențe comensurabile asupra sănătății umane.

Și mai important este că aceasta discreditează mitul soțiilor despre faptul că traiul în preajma animalelor cauzează efectiv astmul.

Deci, care este contribuția câinilor la combaterea astmului la copii?

Conform studiului JAMA Pedistrics, aceasta are legătură cu microbii care trăiesc în stomac. Această comunitate de microbi, numită microbiom gastrointestinal, poate fi redimensionată prin contactul repetat cu animalele. Acesta este cunoscut sub numele de „efectul agriculturii”.

Prin expunerea repetată la lucruri precum scuamele de câine, organismul devine mai tolerant la acest tip de alergen și nu reacționează la fel de puternic atunci când îl întâlnește (ceea ce reduce reacțiile alergice).

Desigur, astmul poate avea mai multe cauze, pe care experimentul le-a luat în considerare. Fall explică: „Deoarece am avut acces la un set de date atât de cuprinzător și detaliat, am putea lua în considerare factori confuzi, cum ar fi astmul la părinți, zona de reședință și statutul socio-economic.”

Fall a mai subliniat că fi ocazional în preajma câinilor nu are același beneficiu ca a fi în permanență în preajma lor.

În recenzia acestui studiu, Jennifer Viegas, jurnalistă la Discovery News, subliniază că este „… important să ne amintim că expunerea la câini trebuie să fie constantă și să aibă loc devreme în viața unei persoane. Odată ce persoana dezvoltă astm sau o anumită alergie, este mai bine să încerce să evite declanșatorii.”

În afara de înlocuirea filtrelor cuptorului cu filtre speciale pentru reducerea alergenului și înlocuirea mochetei cu parchet din lemn tare, stratificat etc., nu se pot face multe pentru a învinge alergia.

Și, desigur, este important să ne amintim că expunerea la câini ajută doar la prevenirea astmului; nu-l vindecă.

Catarina Almqvist Malmros, scriitor senior la Institutul Karolinska din Stockholm, explică: „Știm că copiii cu alergie la pisici sau câini ar trebui să evite aceste animale, dar rezultatele noastre indică și faptul că prezența câinilor în preajma copiilor reduce riscul acestora de a dezvolta astm mai târziu în viață.“

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top