Pregătirea animalelor de companie pentru dezastre naturale și alte situații critice: ce trebuie să faci când te confrunți cu acestea

Nimanui nu-i place să se gândească la faptul că trebuie să-și evacueze brusc casa. Dar pentru unii oameni poate fi un fapt nefericit al vieții. Dacă ai un câine, această experiență dură are potențialul de a fi și mai dureroasă dacă nu ești pregătit să-ți ajuți câinele. Iată cum poți face acest lucru.

Importanța pregătirii animalelor de companie în caz de dezastre

Pentru cei mai mulți dintre noi, câinii nu sunt doar animale de companie, ci sunt membri ai familiei, motiv pentru care este important ca ei să nu fie priviți ca o chestiune la care să ne gândim mai târziu, în cazul în care se produce un dezastru.

Cu toții am auzit povești despre familiile care își pierd câinele în urma unui incendiu sau a unui alt dezastru legat de casă. Aceste povești ne înduioșează pentru că ne fac să ne gândim la prietenii noștri cu patru picioare.

Iubirea pe care o simțim pentru câinii noștri și sentimentele care ne copleșesc la gândul că li s-ar putea întâmpla ceva groaznic reprezintă motivul principal pentru care este imperativ necesar să avem pregătit un plan de dezastru pentru animalele noastre de companie.

Dacă nu, este posibil să ne trezim complet descoperiți față de durerea pierderii lor și, mai mult, să ne simțim vinovați la gândul că ar fi trebuit să facem ceva, că am fi putut face ceva.

O imagine de ansamblu a pregătirii în caz de dezastre pentru animale de companie

Există ceva muncă pe care trebuie să o depui dacă dorești să asiguri siguranța și protecția în caz de dezastru a câinelui tău. Acest filmuleț face o treabă bună pentru a-ți oferi o imagine generală asupra unora dintre modalitățile prin care îți poți ajuta câinele în cazul în care apar lucruri îngrozitoare. Sperăm că nu va fi cazul, dar e mai bine să ne luăm măsuri din timp și să fim pregătiți.

Primii pași pentru realizarea unui plan în caz de dezastre pentru animalele de companie

Există o mulțime de aspecte care trebuie să fie organizate atunci când începi să concepi un plan în caz de dezastre pentru animalele de companie. Cu toate acestea, etapele inițiale care constituie un plan solid implică lucruri pe care ar fi trebuit să le faci deja sau pe care le-ai și făcut până la momentul intrării planului în vigoare. Gândește-te la acele prime măsuri care să-i dea câinelui tău un avantaj la start pentru ca el să fie cât mai repede posibil din nou împreună cu tine.

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci întotdeauna este ca câinele tău să poarte un medalion de identitate. Tot ce trebuie să faci aici este să achiziționezi o zgardă de care să prinzi un medalion de identitate personalizat. Este un pas simplu, ieftin, de care, surprinzător, nu beneficiază toți câinii – studiile arată că doar o treime din proprietarii de animale de companie folosesc medalioane de identificare.

Sincer, numărul câinilor care beneficiază de medallion de identificare este extrem de scăzut și acest lucru nu are nicio scuză. Un medalion de identitate nu numai că te va ajuta să fii împreună cu câinele tău în urma unui dezastru, dar te-ar putea ajuta să-l găsești în cazul în care câinele tău decide că vrea să fie liber și să fugă din curtea ta. Aceasta se poate întâmpla în special dacă ai un câine mascul necastrat sau un cățel căruia nu îi este îndeplinită nevoia de exercițiu fizic.

Ca să iei o zgardă și să faci un medalion pe care să îl prinzi de zgardă necesită doar o vizită la magazinul local pentru animalele de companie. Majoritatea acestor magazine au aparate care inscripționează bucata subțire de metal a medalionului cu informațiile necesare. În ceea ce privește informațiile, tot ce este nevoie să apară pe medalion sunt numele câinelui și numărul tău de telefon.

Un alt pas mai elaborat, dar totuși simplu, pe care îl poți face ca să te pregătești pentru un dezastru este microciparea câinelui tău. După cum sugerează și numele, acest proces implică introducerea unui cip mic sub pielea câinelui tău, de obicei între omoplați. Aceste microcipuri sunt citite de un scaner, care la rândul său dezvăluie informații despre proprietarul câinelui.

În timp ce procesul de microcipare nu trebuie să fie efectuat de către un medic veterinar, este recomandat ca un medic veterinar să se ocupe de procedură. În mod obișnuit, procesul de microcipare costă aproximativ între 50 și 150 de lei, dar această sumă ar putea scădea dacă efectuezi procedura la vizita anuală a câinelui.

Aceasta nu este o procedură în legătură cu care ar trebui să îți faci griji. Unele adăposturi și crescători cu reputație își microcipează câinii înainte de a le oferi noilor lor familii. Poate dorești să consulți medicul veterinar pentru a vedea dacă câinele este deja microcipat; deci, înregistrează-ți corect câinele.

Microciparea unui câine pas cu pas

Noțiunea de introducere a unui cip sub pielea câinelui tău poate suna puțin ciudat dacă nu ai făcut-o niciodată înainte. Cu toate acestea, este o procedură ușoară pentru câine, care nu diferă de un vaccin. După cum arată acest videoclip, nu există nimic complicat – ceea ce face microciparea o componentă esențială pentru protejarea cățelului tău.

Planificarea unui loc în care câinele tău poate să stea

Dacă se întâmplă ceva brusc, urgent și devastator casei tale, sunt șanse ca familia ta să fie nevoită să se mute pentru o perioadă. Aceasta este, evident, o problemă, dar în general nu este o problemă uriașă dacă este vorba doar despre oameni. Cu toate acestea, acest lucru poate fi un pic complicat dacă este implicat un câine.

Ca atare, ar trebui să ai întotdeauna o evidență a hotelurilor care acceptă animalele de companie, a facilităților de cazare și masă pe termen lung, a rudelor sau prietenilor care ar fi dispuși să te găzduiască pe tine, dar și pe câinele tău. Pregătirea în avans a acestor detalii va face tranziția către locul de cazare temporar mult mai eficientă. Nu te vei afla într-un context mental potrivit pentru a te ocupa de o asemenea situație imediat după un dezastru.

Importanța acestui pas este esențială, deoarece poate fi utilă și pentru alte situații legate de casa ta care nu se referă la cele mai dramatice scenarii. Temerile universale precum incendiile și uraganele sunt suficient de înfricoșătoare ca să te ocupi pe moment de ceea ce este prioritar sau cel mai important, și pe bună dreptate. Dar acestea nu sunt singurele urgențe care ți-ar putea solicita atenția.

Unele dezastre de la domiciliu, cum ar fi inundațiile, infestarea cu diferiți paraziți sau nevoia bruscă de reparații masive în casă nu vă pun neapărat viața în pericol ție și câinelui tău. Cu toate acestea, acest lucru nu face ca pregătirea pentru aceste tipuri de scenarii să fie mai puțin importantă. A avea o listă de locuri temporare de locuit pentru tine și câinele tău va ajuta mult la reducerea stresului pe care aceste situații le implică.

Orice ai face, nu îți lăsa niciodată câinele în urmă, în nicio situație, chiar dacă înainte ca dezastrul să se producă te gândeai să renunți la el dar nu erai hotărât. Nu uita, câinele tău nu este doar un animal de companie – este un membru al familiei tale. Lăsându-l în urmă în timp ce tu te protejezi de un dezastru este extrem de crud și inuman în orice context.

Pregătirea vizitelor veterinare atunci când ești nevoit să pleci din zona ta

Să sperăm că nu va trebui să experimentezi niciodată un dezastru care să necesite evacuare. Dacă totuși se întâmplă, să sperăm că nu vei fi strămutat dincolo de granițele orașului tău. Cu toate acestea, pot exista momente în care un dezastru este atât de răspândit, încât nu ai de ales decât să fii strămutat în afara comunității tale.

Din cauza acestei situații, este important să ai o evidență a spitalelor/cabinetelor veterinare de urgență situate în afara zonei sau a comunității tale. Dacă întregul tău cartier este strămutat, ar trebui să presupui că și clinica veterinară de urgență de peste drum este, de asemenea, strămutată.

Este înțelept să nu presupui că totul este în regulă fără să verifici acest lucru. La urma urmei, doar pentru că ai reușit să-ți duci câinele într-un loc sigur nu înseamnă neapărat că el este bine 100%. El poate începe să prezinte semne de boală sau accidentare din cauza dezastrului, lucruri care ar putea avea nevoie de atenție mai devreme decât mai târziu.

Cel mai bun pariu pe care îl poți face în legătură cu asta este să consulți în prealabil medicul veterinar local pentru a vedea dacă îți poate recomanda un spital veterinar unde să mergi în cazul unui dezastru pe scară largă. Poți verifica, de asemenea, dacă medicul veterinar are un plan de urgență, care să includă posibilitatea de a da consultații la distanță, în cazul în care neprevăzutul totuși se produce.Pregătirea unei truse de prim ajuor în caz de dezastre pentru cîine

Pregătirea unei truse de prim ajutor în caz de dezastre sau a unei truse medicale de prim ajutor pentru situații de urgență în cazul oamenilor este evident. Pe de altă parte pregătirea unei truse medicale în caz de urgență pentru câinele tău poate fi trecută foarte ușor cu vederea. Totuși, crearea unei asemenea truse medicale de prim ajutor în caz de urgență pentru prietenul tău cu patru picioare este o componentă esențială în încercarea de a-l ajuta să iasă nevătămat dintr-un dezastru.

Unele dintre componentele unei truse în caz de dezastre pentru câini nu sunt atât de diferite de ceea ce ai pregăti pentru oamenii din familia ta. De exemplu, ar trebui să te asiguri că micuțul tău amic are mâncare și apă pentru cel puțin cinci zile. Ar trebui, de asemenea, să conțină medicamente necesare câinelui precum și materialele de prim ajutor de bază.

Alte componente sunt în mod hotărât legate de nevoile câinelui și au dimensiuni mai mari, cum ar fi lesă, ham și cușcă de transport, pentru ca câinele tău să aibă un loc unde să doarmă. De asemenea, să te asiguri că respectiva cușcă de transport aleasă este cât se poate de confortabilă pentru câinele tău, deoarece este posibil să stea în ea pentru o lungă perioadă de timp.

Este necesar, de asemenea, să furnizezi mai multe elemente care pot fi instrumente de ajutor utile pentru a vă ajuta să fiți din nou împreună în cazul în care veți fi despărțiți. Mă refer la lucruri precum fotografii cu tine și câinele tău și descrieri scrise ale acestuia. Asemenea elemente îți vor servi drept dovadă că ești într-adevăr proprietarul său de drept.

În cele din urmă, asigură-te că oferi instrucțiuni de îngrijire în cazul în care trebuie să cazezi câinele undeva sau să-l lași cuiva pentru o perioadă lungă de timp. Dacă scrii programul de hrănire al câinelui, tendințele comportamentale, bolile și numele medicului veterinar, te vei asigura că amicul tău cu blană va continua să fie iubit și îngrijit chiar și în cele mai grave circumstanțe.

Alte articole pe care este indicat să le ai în trusă includ prosoape de hârtie, ziare și pungi de plastic, astfel încât câinele tău să iși poată face nevoile în mod igienic. S-ar putea, de asemenea, să fie nevoie ca trusa să conțină și unele articole de îngrijire (frizerie/cosmetică) dacă ai o rasă care are nevoie de o îngrijire atentă și susținută.

Cum să te comporți cu câinele tău în fața pericolului

Dacă dezastrul îți lovește casa, aproape că nu mai este nevoie să spun că lucrurile se vor desfășura sub o presiune uriașă. Ca atare, emoțiile provocate de stres vor fi puternic prezente. Cu toate acestea, după cum îți va spune orice profesionist referitor la măsurile și pregătirea de bază în caz de dezastru, este important să rămâi calm – și acest lucru este important în special în timp ce te ocupi de câinele tău.

Nu uita – este un moment stresant și pentru câinele tău. Dacă nu acționezi calm ca să liniștești câinele, nu vei face decât să îi exacerbezi energia nervoasă. Acest lucru va face mai dificil să te ocupi de el în urma unui dezastru decât ar putea fi deja.

Ca atare, asigură-te că îi acorzi timp pentru a-i oferi confort și încredere, reasigurându-l că lucrurile vor fi în regulă. Acest lucru ar putea fi ceva simplu, ca de exemplu să te oprești un minut și să îi oferi o îmbrățișare caldă. Acestea fiind spuse, dacă câinele tău îți arată semne că nu vrea să fie mângâiat, nu forța lucrurile.

Chiar dacă câinele tău este la limită, nu este recomandat să-i dai niciun fel de substanță calmantă care să-l ajute să „depășească momentul”. Unul dintre motivele pentru care este încordat este acela că, la fel ca tine, se află pe modul de supraviețuire și se bazează pe instincte pentru a depăși momentul. Supunerea lui ar bloca instinctul de supraviețuire și, de fapt, i-ar fi mult mai greu să acționeze în fața pericolului.

 Cum să faci față diferitelor tipuri de dezastre

Nu există două dezastre identice, deși toate ar putea termina cu rezultate devastatoare. Din această cauză, este important să reții că acțiunile pe care le întreprinzi pentru nevoile câinelui tău diferă în funcție de tipul de dezastru. Chiar dacă rezultatul final în care căinele și proprietarul se reunesc în siguranță este același, este vital să fim atenți la felul diferit în care abordăm fiecare tip de dezastru în parte.

Dacă te afli într-o zonă supusă dezastrelor naturale precum tornadele sau uraganele, este important să îți „educi/dresezi” câinele pentru a-l determina să participe la exercițiile de simulare ale dezastrului. În acest fel, câinele va ști unde să meargă dacă dezastrul se întâmplă cu adevărat. De asemenea, vei dori să știi ascunzătorile lui preferate în cazul în care el nu reacționează ca în exercițiile de simulare, ca să știi de unde să îl recuperezi.

Zona în care dorești să îți conduci câinele depinde de natura potențialului dezastru. În caz de inundații, vei dori să te asiguri că a fost pus în lesă și dus pe cel mai înalt teren posibil. Vei dori să mergi într-o cameră fără ferestre în timpul unui uragan, desemnată să fie „camera sigură” pe perioada unei tornade.

În cazul unei tornade sau a unui uragan, este important să pui cât mai repede câinele în cușcă. Acest lucru îi va oferi cățelului tău un strat suplimentar de confort și protecție împotriva elementelor exterioare. O idee bună este să plasezi cușca sub un mobilier rezistent și greu pe perioada în care are loc tornada sau uraganul.

Dacă un incendiu se răspândește încet în cartierul tău, nu aștepta un eventual anunț de evacuare – ci pleacă imediat. Această manevră proactivă te va ajuta să atenuezi haosul care se poate produce dacă stai pe loc până când se dă ordinul oficial de evacuare. Acest lucru ar trebui făcut imediat, chiar dacă nu ești pregătit unde să mergi și unde să stai.

Revenirea la normalitate după dezastru

Acele câteva ore sau zile după un dezastru se pot simți la fel de suprarealist pe cât sunt de devastatoare. Dacă ai suferit daune în urma dezastrului, știi că ai un drum lung înaintea ta până să revii la normalitate. Dacă ești proprietar de câine, este important ca această perioadă de refacere să îl includă și pentru câinele tău.

După ce ești din nou împreună cu câinele tău – sau chiar dacă ai fost mereu împreună cu el în timpul dezastrului – este important ca tu să-l ajuți să se reobișnuiască cu casa voastră și cu cartierul. Elementele cheie pentru a crea familiaritate pentru un câine precum mirosurile e posibil să se fi schimbat din cauza dezastrului. Plimbându-l prin zonă îl vei ajuta să se reorienteze.

De asemenea este crucial să ții cont de personalitatea câinelui tău în timp ce amandoi treceți prin procesul de recuperare. Nu uita, el este un investigator curios care va încerca să descopere noua topografie a zonei, explorând singur. Aceasta ar putea însemna un nou dezastru după ce dezastrul în sine s-a încheiat.

Într-o zonă calamitată, se pot afla resturi periculoase, cum ar fi linii electrice căzute sau apă contaminată. În unele situații, cum ar fi inundațiile, câinele tău poate fi expus la întâlniri neobișnuite cu reptile sau cu alte animale dezrădăcinate din habitatul lor natural. Este imperativ necesar să te asiguri că îți îndepărtezi câinele de asemenea medii periculoase.

Este în interesul tău  să te asiguri că amicul tău canin evită asemenea probleme potențiale, de dragul propriei tale sănătăți. Există câteva boli canine care se transmit la om și care ar putea crește în propagare după ce lovește un dezastru, cum ar fi dermatofitoza, leptospiroza sau chiar rabia (turbarea) la câini. Desigur, unele dintre aceste boli pot fi neutralizate dacă vaccinurile câinelui tău au fost administrate la timp conform schemei de vaccinare și imunizarea este activă.

Din această cauză, este extrem de important să iei măsuri de precauție suplimentare atunci când manipulezi câinele până când lucrurile revin la starea lor normală. De exemplu, ar trebui să eviți să îți lași câinele să îți ofere „sărutări” (să te lingă) pe față sau pe mâini. De asemenea, ar trebui să fii atent să te speli pe mâini ori de câte ori atingi câinele, umbli cu mâncarea lui sau îi strângi nevoile.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că un dezastru și peisajul schimbat radical pe care dezastrul îl produce poate face ca câinele tău să fie neobișnuit de agresiv sau de defensiv. Acest lucru nu se datorează faptului că amicul tău canin a luat-o razna – ci se întâmplă datorită instinctelor de supraviețuire ale câinelui tău, care intră în alertă („supraviețuirea celor mai puternici/adaptați”).

Aceste tendințe ar trebui să se reducă odată ce lucrurile vor reveni la normal, iar el va fi integrat din nou într-un mediu familiar. Cu toate acestea, este înțelept să-i supraveghezi comportamentul până când revine în cele din urmă la o stare normală. Dacă comportamentul schimbat al câinelui continuă să persiste după ce lucrurile au revenit la ceea ce a fost înainte de dezastru, contactează imediat medicul veterinar.

Puteți trece prin asta împreună!

Nimeni nu vrea să aibă de-a face cu un dezastru. Dar dacă tu și câinele tău sunteți obligați să faceți acest lucru, tu poți să găsești consolare știind că câinele tău îți va rămâne fidel pe parcursul întregului proces. Da, s-ar putea ca el să fie despărțit de tine în timpul procesului, dar reține că aceasta nu este deloc intenția lui.

Câinele este cunoscut drept „cel mai bun prieten al omului” dintr-un motiv foarte clar: el are un potențial deosebit de a-ți ridica moralul în perioadele dificile. Ca atare, cel puțin atât poți face pentru el, și anume să te pregătești din timp pentru protecția și siguranța lui, în cazul în care inevitabilul se întâmplă.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top