Cum să-ți îngrijești câinele! Ajută-l să fie în cea mai bună formă a sa

Cocker Spaniel pieptănat de stăpâna sa
Probabil că tindem să ne îngrijim câinii pentru ca ei să obțină un look de invidiat. Însă nu totul se rezumă la aspect – îngrijirea este foarte importantă pentru sănătatea câinelui. Așadar, câinele nu trebuie doar îngrijit, ci îngrijit corect.

Îngrijirea de calitate conduce la sănătatea câinelui

Potrivit medicilor veterinari, îngrijirea câinilor poate fi adesea un pas important către starea generală de sănătate a câinelui tău. Este mult mai ușor să descoperiți originea anumitor probleme de sănătate ale unui câine întreținut corespunzător, ceea ce vă poate ajuta să rezolvați problema de la rădăcină, înainte ca afecțiunea să ia amploare. În plus, un câine îngrijit corespunzător se va simți mult mai confortabil, o componentă cheie a sănătății sale mentale generale.

Îngrijirea unui câine înseamnă mai mult decât aspectul blănii

Este ușor să vă concentrați pe aspectul blănii atunci când vine vorba de îngrijire. Însă și blana are nevoie de periere pentru ca mizeria și firele desprinse să dispară, iar uleiurile esențiale să regenereze firele de la rădăcină. Acestea fiind spuse, îngrijirea blănii implică mai mult decât spălarea acesteia. Igiena ochilor face parte la rândul ei din procesul de îngrijire. Asigură-te că ochii câinelui sunt curați, strălucitori și fără iritații. Pentru rasele cu blană albă, îngrijirea ochilor include ștergea zonei din jurul ochilor și menținerea uscată a acesteia pentru a preveni petele cauzate de lăcrimare. Există lichide special create pentru curățarea urechilor câinelui însă este bine să vizitați un doctor veterinar dacă problema persistă. De asemenea, este prudent să fii cu ochii pe unghiile câinelui tău, mai ales dacă deții un câine de interior sau nu mai puțin activ. Tăierea unghiilor unui câine poate fi o operațiune destul de delicată deoarece, dacă veți tăia unghia prea din scurt, puteți provoca sângerarea. Este bine să aveți la îndemână o substanță astringentă la îndemână în cazul în care „ciupiți” pielea câinelui. Îngrijirea dinților este, de asemenea, o parte esențială a procesului general de îngrijire. Periajul constant al dinților, o dietă sănătoasă și oferirea jucăriilor de ronțăit sunt modalități eficiente de a preveni apariția problemelor majore ale danturii și ale cavității bucale a câinelui, printre care pierderea dinților sau gingivita. De asemenea, veți dori să acordați atenție respirației sale deoarece respirația urât mirositoare poate fi un semn al unei afecțiuni grave.

Buna funcționare a glandelor anale face parte din îngrijire?

Asigurarea că glandele anale funcționează așa cum ar trebuie nu este cu siguranță cel mai plăcut subiect de discuție, însă este o acțiune foarte importantă a procesului de îngrijire canină. Dacă glandele anale nu lucrează la capacitate maximă, câinele va dezvolta probleme intestinale, ce pot varia de la crampe dureroase până la infecții. Poți depista apariția problemelor la nivelul glandelor anale dacă observi că patrupedul se mușcă de fund sau dacă își freacă fundul de pământ pentru a se scărpina. Dacă aceste semne își fac apariția în viața câinelui tău, acesta are nevoie de o vizită la veterinar. Acolo poți fi învățat și tu cum poți curăța glandele perianale ale câinelui acasă. Cu toate acestea, vă înștiințăm că poate fi un proces destul de neplăcut.

Cunoaște-ți câinele, iubește-ți câinele

Experții afirmă că este bine să îți educi câinele încă de când acesta este doar un pui pentru ca, la maturitate, acesta să fie ascultător pe parcursul diferitelor proceduri de îngrijire. Dacă vei reuși acest lucru, câinele va opune mult mai puțină rezistență și va aștepta cuminte ca tu să-i oferi toate etapele îngrijirii, cum ar fi tăierea unghiilor și curățarea urechilor. De asemenea, este important ca patrupedul să se familiarizare cu orice fel de îngrijire specială, necesară la momentul respectiv. Respectând acești pași, nu-i vei oferi câinelui tău doar un aspect de invidiat și o stare bună de sănătate. Datorită îngrijirii, vei crea o legătură și mai profundă între tine și prietenul tău patruped. Această legătură te va face un stăpân împlinit, mândru de câinele tău!
Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top