Cea mai bună hrană pentru Bichonii havanezi: Câine mic, responsabilități mari

Mamă Bichon maltez alături de puii săi

Atunci când vine vorba despre câini mici și pufoși este clar că nu poți da greș cu un Bichon havanez. Acești micuți „norișori” ce pot lătra vor fi companionul tău la fiecare pas sau pur și simplu vor trage un pui de somn în poala ta. 

Pentru că îți iubești amicul va trebui să te asiguri că îi oferi hrana potrivită. La urma urmei, un Bichon havanez sănătos este un Bichon havanez fericit.

Sugestiile noastre te vor face să iei decizia corectă cu privire la tipul de hrană pe care i-l vei oferi micuțului tău patruped, indiferent de dimensiunile acestuia. De asemenea, te vor îndruma către o dietă corectă și echilibrată!

4 tipuri de hrană ideale pentru Bichonul tău havanez!

Cât trebuie să îți hrănești Bichonul havanez?

Bichon havanez senior

Bichon havanez adult comun

Bichon havanez activ sau de lucru

calorii
0
calorii
0
calorii
0

 

Majoritatea havanezilor sunt destul de micuți, cântărind între 3 și 6.3 kilograme – nu-i putem compara cu Mastifful englez cu siguranță! Așadar, va trebui să îi hrănești mai puțin față de rasele de talie mare. Însă, între necesarul de hrană și înfometarea involuntară a micuțului există o linie subțire.

Un Bichon havanez de un gabarit mediu (4.5 kilograme) ce susțin un nivel comun de activitate are nevoie de 342 kcal/zi. 

Sunt câini mici, deci nu vor avea nevoie de un aport caloric covârșitor. Un havanez cu un ritm de viață mai sportiv are nevoie de 54 kcal/zi pentru a putea păstra cadența activităților sale zilnice.

Cauți mai multe informații despre Bichonul havanez? Urmărește videoclipul!

Videoclipurile ce au ca temă nutriția canină sunt destul de greu de găsit în mediul online, așadar acordă atenție acestui material. 

Este scurt și plăcut, iar acest nutriționist veterinar punctează importanța hranei uscate ce satisface nevoile nutriționale și oferă igienă orală micuțului tău havanez.

Acordă mai puțin de un minut din timpul tău prețios acestui filmuleț și nu vei regreta!

Informații despre macronutrienți

Precum majoritatea câinilor, Bichonii havanezi au nevoie de proteină de origine animală de calitate deoarece aceasta dezvoltă musculatura câinelui și îl menține pe acesta într-o formă fizică excelentă. Asigură-te că această sursă naturală de proteină animală este principalul ingredient al dietei Bichonului tău havanez.

De asemenea, acesta are nevoie de un aport suficient de grăsimi sănătoase pentru organismul canin ce vor menține aspectul sănătos și strălucitor al blănii. În orice caz, grăsimea nu trebuie privită drept un ingredient prioritar din componența dietei câinelui  tău, însă nu uita că și grăsimile pot fi foarte sănătoase.

Grăsimile de proveniență animală, cum ar fi uleiul de pește, sunt esențiale pentru Bichonul tău havanez. Ele asigură buna funcționare a inimii ușurează acțiunea ficatului și a întregului metabolism canin. Dacă aceste grăsimi sunt oferite în cantități reduse menținând aportul caloric optim , ele vor face minuni asupra organismului câinelui tău.

Arma secretă de care Bichonii havanezi trebuie să beneficieze constă în carbohidrați. Câinele tău va avea nevoie de mai mulți carbohidrați decât ți-ai fi imaginat deoarece aceste substanțe nutritive vor degaja energia necesară pentru ca micuțul să poată zburda de colo colo de dimineață până seara.

Carbohidrații sănătoși au o importanță mai ridicată pentru Bichonii havanezi față de alte rase. Ei deja au un aport proteic impresionant în dietă (prin urmare, primesc și mult fier), iar asta poate provoca afecțiuni ale ficatului.

În concluzie, este bine  ca Bichonii havanezi să beneficieze de mai mulți carbohidrați față de alte rase deoarece ce aceștia au nevoie de energie, iar sursa acesteia nu poate fi doar carnea.

Probleme comune de sănătate ale Bichonilor havanezi

 • Luxația patelei. Este important de evitat; în timp ce Bichonii havanezi nu întâmpină la fel de multe probleme de sănătate precum alte rase, aceste afecțiuni osteopatice se pot produce cu ușurință. Menține echilibrul în dieta câinelui tău, fără a-i oferi prea mult calciul ce poate implica supradezvoltarea.
 • Afecțiuni ale ficatului. Acestea pot fi evitate prin consumul unei cantități adecvate de apă și controlând indicele proteic aferent dietei.
 • Afecțiuni ale inimii. Acizii grași de tip omega-3 și 6 sunt principalii voștri aliați în lupta cu problemele cardiace.
 • Infecții urinare. Oferă Bichonului havanez apă la discreție, mereu la îndemâna acestuia.
 • Afecțiuni ale vederii (displazie de retină). Alege o hrană care să conțină beta-caroten, substanță ce promovează sănătatea ochilor câinelui.

Cum să hrănești un Bichon havanez

Bichon havanez stând liniștit pe o pajiște

Din moment ce Bichonii havanezi sunt mult mai dependenți de oameni și foarte devotați, ei se vor aștepta ca tu să fii cel ce le oferă hrană de fiecare dată. Să nu te mire faptul că ei sunt niște „cerșetori” excelenți. Se pot plimba după tine o zi întreagă, cerând mâncare de zor.

Așadar, nu-ți face griji! Când unui Bichon havanez i se face foame, acesta știe să se facă sesizat. Curios este faptul că, uneori, Bichonul havanez va lua o gură-două din hrana primită, va continua să cerșească atenție apoi întorcându-se la recompensa primită anterior. 

Acest comportament este normal și nu trebuie descurajat (până nu devine agasant), dar fii sigur că nu această manifestare nu este efectul unei acțiuni greșite din partea stăpânului.

Aplicând ghidul de hrănire pentru Bichonii havanezi, un pui va avea nevoie de hrană de 3 ori pe zi. Este ideal ca tinere exemplare să primească un sfert de cupă la o masă. 

După 15-20 de minute, le poți lua bolul de mâncare. Această acțiune îi va face să mănânce mai repede (asta în cazul în care vrei să eviți ritualul lor agasant menționat anterior).

După ce puiul împlinește vârsta de 4-5 luni, îi poți oferi acestuia doar două mese pe zi. Dacă vei continua în acest ritm, urmărind necesitățile calorice ale câinelui, el va fi pe drumul cel bun către o dietă sănătoasă și echilibrată. 

De asemenea, el va fi mult mai disciplinat atunci când ora mesei se apropie.

Recomandarea noastră?

Wellness Core, Talie Mică


Hrana uscată Wellness Core Talie Mică este, în opinia noastră, cel mai produs de pe piață pentru nevoile unui Bichon havanez. 

Are un conținut redus de grăsimi, iar proteinele sunt obținute din carne ușor de procesat. Principala sursă de proteină a acestei rețete se concretizează în carnea de curcan care, la rândul ei, are un conținut minim de grăsimi. Hrana are un conținut puțin mai ridicat de carbohidrați obținuți din legume proaspete. 

Astfel, carbohidrații vor proteja ficatul de afecțiuni ce pot fi declanșate de proteinele de origine animală. După cum spuneam, Bichonii havanezi sunt mult mai predispuși la probleme ale ficatului față de alte rase.

Principalele beneficii oferite de Wellness Core, Talie Mică:

Conține 33% proteine, nutrienți esențiali ce susțin buna funcționare a organismului. Acestea regenerează țesuturile, creează anticorpi pentru sistemul imunitar, fiind sursa principală de energie
Brocolli, mazărea, cartoful și roșiile aduc cu sine bagaje esențiale de vitamine și minerale (calciu, magneziu, fosfor, vitamina K), astfel încât Bichonul tău havanez să se bucure de un sistem osos puternic
Licopenul din roșii, luteina din mazăre, morcovi și brocolli, acizii grași de tip Omega 3 și 6 reduc nivelul de colesterol din sânge, echilibrează tensiunea arterială și previn diferite afecțiuni ale inimii.

 • curcan 29% (curcan proaspat 17%, faina de curcan 12%)
 • faina de pui 16%
 • cartofi deshidratati
 • mazare
 • naut
 • pulpa de sfecla 3%
 • grasime de pui 2%
 • celuloza
 • proteina din cartof
 • ulei de somon 1%
 • radacina deshidratata de cicoare 0.5%
 • morcovi
 • mere
 • broccoli
 • spanac
 • afine
 • merisoare
 • rosii
 • Yucca Schidigera
 • extract de drojdie (sursa de manan-oligozaharide)
 • clorhidrat de glucosamine 200 mg/kg
 • sulfat de condroitina 200 mg/kg
Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top