Ce dezvăluie studiile! Câinii gândesc precum copiii

Pui de câine doarme alături de un bebeluș

“El se comportă ca un om!” Am auzit (sau am spus) aceste cuvinte de multe ori în viața noastră referindu-ne la câinii noștri, mai ales atunci când ei fac ceva ce noi credem că ne este rezervat în mod normal doar nouă, oamenilor. Însă descoperiri recente oferă o înțelegere profundă și  interesantă asupra modului în care câinii gândesc și se comportă.

Profesorul de neuroeconomie, Gregory Berns, scriind într-un articol independent publicat în New York Times, crede că a înțeles un pic mai mult despre abilitățile cognitive ale cățelușului decât știam înainte. Realizând un RMN pe câinele său Callie și alți câini care s-au oferit voluntari, Berns a observat că scanările creierului au arătat referitor la capacitatea emoțională a unui câine că este echivalentă cu cea a unui copil mic.

În aceste descoperiri, câinii au fost încurajați să intre într-un simulator RMN în camera de zi a lui  Berns, care a observat că a crescut activitătea în nucleul lor caudat (parte a creierului care leagă cortexul și trunchiul cerebral), în momentul în care au recunoscut mirosul unui om sau mirosul mâncării. Acestea sunt reacții similare cu reacțiile oamenilor atunci când mâncarea, banii sau iubirea ne trec prin cap.

Berns crede că aceste descoperiri au implicații extraordinare pentru modul în care ar trebui să ne tratăm câinii. „Capacitatea de a experimenta emoții pozitive, precum dragostea și atașamentul,  înseamnă faptul că câinii au un nivel de simțire comparabil cu cel al unui copil. Și această capacitate a lor ne îndeamnă la o regândire a modului în care noi ne tratăm câinii.”

Berns nu este singura persoană care lucrează la acest aspect – Reuters a prezentat recent un alt studiu care a observat faptul că câinii sunt capabili de gelozie, exact la fel ca oamenii. Într-un experiment în care câinii au fost nevoiți să se uite la proprietarii lor jucându-se cu un câine de pluș electro-mecanic, acești câini i-au împins pe stăpânii lor de langă cățeii de jucărie, iar unii chiar au lătrat la cățelul de jucărie.

În timp ce aceste studii sunt în cel mai bun caz într-un stadiu preliminar și nimic nu este dovedit, rezultatele acestor experimente specifice indică faptul că pot exista mai multe lucruri ascunse în prietenii nostri cei mai buni decât observăm la prima vedere.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top