Am un câine plictisit – cum poți elimina plictiseala din viața câinelui tău

Pitbull cască de plictiseală

Cu toții avem tendința de a ne plictisi când rămânem prinși în aceeași rutină zile întregi la rând. Câinele vostru poate dezvolta sentimente similare; dacă nu sunteți atent, v-ar putea anunța despre plictiseala lui în moduri mai puțin savuroase. Deci cum îl stimulați mental?

De ce un câine plictisit ar putea fi să nu-ți fie pe plac?

Dacă un câine nu are ceva de făcut care să-l stimuleze mental, va găsi în cele din urmă o modalitate de a se implica în ceva din proprie inițiativă. La prima vedere, acest lucru nu pare prea groaznic. Acest sentiment de implicare ar putea însemna o canapea roasă, o gaură proaspăt săpată în mijlocul gazonului și alte comportamente c-are v-ar putea deranja.

Cum pot să îmi dau seama dacă dețin sau nu un câine plictisit?

Evident, câinele nu poate veni să vă spună că se plictisește. Asta nu înseamnă că el nu vă va lăsa indicii asupra stării sale mentale de plictiseală. Din fericire, unii dintre acești indicatori nu implică distrugerea totală a sufrageriei.

De exemplu, un câine plictisit vă va atinge constant cu laba în momentul în care intrați pe ușă. În același timp, plictiseala s-ar putea manifesta sub forma unui câine devenind atât de indiferent la ceea ce se întâmplă în jurul lui, că nu se va agita atât de mult dacă îl strigați sau îi aruncați una dintre jucăriile sale preferate. În unele cazuri, își vor folosi vocea pentru a vă atrage atenția, fie lătrând, fie tânguindu-se.

Desigur, inițial puteți considera că acești indicatori sunt obiceiuri oarecum enervante pe care le-a putut dezvolta câinele vostru. Cu toate acestea, este esențial să le recunoașteți drept cereri de stimulare mentală. Amintiți-vă, câinii vor găsi în cele din urmă diferite moduri de a se distra, iar aceste moduri ar putea ajunge să fie destul de creative – mult spre dezamăgirea voastră.

Modalități de a stimula mintea câinelui

Una dintre cele mai bune metode prin care vă puteți vindeca câinele de plictiseală este să-i oferiți ocazia de a face mișcare. Ați putea, pur și simplu, să vă jucați cu el „Aport!” când ajungeți acasă de la serviciu sau să-l scoateți la o plimbare plăcută și relaxantă, atunci când amândoi vă începeți ziua. Angajându-l într-o activitate de modă veche, va crea probleme unui câine prea obosit.

Ați mai putea să-i oferiți o jucărie de puzzle care să-l stimuleze mental. Există tot felul de jucării sau obiecte distractive care sunt concepute special pentru a stimula inteligența câinelui, inclusiv câteva care implică recompensarea acestuia cu hrană sau delicatese la sfârșitul jocului. Și cui nu îi place să primească o recompensă după încheierea unei sarcini?

Ați mai putea lua în calcul o unitate de îngrijire a câinilor pe timpul zilei pentru a ajuta la evitarea plictiselii acestuia. Evident, această tactică va funcționa numai în care câinele vostru este sociabil și prietenos. Dacă este, acesta ar putea fi un avantaj pentru el, întrucât va fi răsfățat de atenția pe care i-o vor acorda îngrijitorii și alți câini.

Asigurați-vă că nu este o stare de anxietate din cauza separării

Dacă după aplicarea acestor tactici, atunci când ajungeți acasă, încă vă găsiți sufrageria făcută praf sau o altă formă de distrugere canină, nu plictiseala este aceea cu care se confruntă câinele. Mai degrabă, comportamentul neastâmpărat al câinelui vostru ar putea fi un simptom al anxietății de separare. În acest caz, ar trebui să luați legătura cu veterinarul sau cu un expert în terapia comportamentală canină pentru a găsi moduri de a vă ajuta câinele să fie mai puțin agitat.

Un câine stimulat mental este un animal de companie excelent

Un câine implicat în activități care îi mențin trează atenția va manifesta mai mult ca sigur lipsa de plictiseală prin faptul că nu va manifesta comportamente care altfel v-ar putea înnebuni. Aceste comportamente variază de la „lozul câștigător”, cum ar fi mobilierul distrus sau peluzele rupte, până la lucrurile mici, cum ar fi atingerea continuă cu laba pe picior atunci când pur și simplu încercați să vă destindeți după o zi aglomerată la serviciu. Veți aprecia foarte mult absența acestor comportamente iar faptul că prietenul vostru nu va trebui să apeleze la aceste tipuri comportamentale canine ar trebui să fie considerat drept un semn că apreciază stimularea mentală.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top