Cainele meu trage de lesă – Sfaturi de dresaj pentru plimbarea în lesă

Pui de Bull Terrier trage în lesă în timpul unei plimbări

Plimbarea câinelui este o parte importantă a deținerii unui câine. Dar simți de multe ori că tu ești cel plimbat în loc să fie invers? Să nu-ți pară rău dacă așa stau lucrurile – nu este o problemă neobișnuită. Este, de asemenea, una care poate fi rezolvată cu ceva răbdare.

În primul rând, de ce trage câinele?

Câinii sunt animale curioase. Ei sunt atrași în mod natural spre anumite priveliști și mirosuri care le stârnesc curiozitatea. Deoarece legarea într-o lesă este un element nefiresc conceput în esență pentru a le limita tendințele naturale, ei vor simți că aceasta este pur și simplu o piedică pentru ceea ce ar face instinctiv.

Instinctul lor natural de a hoinări ar putea fi problematic dacă ai un câine de talie mare deoarece, din cauza greutății sale, ar însemna că va trebui să-l urmezi. Dacă ai un câine mic, trasul lui constant în lesă nu va duce neapărat la o situație de „câine care te plimbă”, dar se va enerva foarte repede. Indiferent de situația câinelui, tragerea constantăa lesei poate transforma ceea ce ar trebui să fie o plimbare plăcută într-o sarcină anevoioasă.

Puterea dresajului cu lesa

Soluția pentru a opri câinele să tragă de lesă – și, eventual să te tragă și pe tine în același timp – este să aplici un dresaj complex. Poți găsi un video sau două care îți vor lăsa impresia că acesta este un proces relativ simplu. Cu toate acestea, adevărul este că necesită o perioadă considerabilă de timp pentru a fi implementat dacă dorești să-l faci corect.

Există două aspecte pentru antrenarea mersului în lesă pe care câinele tău trebuie să le învețe. Primul aspect este să-ți înveți câinele să meargă fără a trage. Al doilea aspect este să-ți înveți câinele cum să meargă alături de tine sau pe lângă călcâiul tău.

Acestea sunt câteva dintre metodele pe care le poți aplica pentru a-ți învăța câinele să nu tragă. De exemplu, ai putea să-i lași lesa suficient de slabă pentru a-ți permite să mergi în direcția opusă drumului.   Poți aștepta și până când câinele permite slăbirea lesei și apoi să-l recompensezi și să-l lauzi în mod corespunzător.

După ce a aflat că tragerea la lesă nu este acceptată, vei dori să-i păstrezi lesa suficient de scurtă pentru fi aproape de tine. În mod ideal, vei dori să atingi acel punct situat între a-i oferi o mică libertate și a-i slăbi lesa pentru a ține pasul cu tine. Și din nou, este important să-i oferi recompense și să-l lauzi atunci când învață să meargă alături de tine.

Evită cu orice preț zgarda de forță

Un lucru pe care nu ar trebui să-l faci vreodată câinelui tău este să folosești un lanț de sufocare pentru dresaj. Așa cum sugerează îi numele, acest lanț este conceput să se strângă în jurul gâtului câinelui în caz că trage. Totuși, această metodă nu numai că îi provoacă un mare disconfort câinelui, dar i-ar putea afecta traheea, gâtul, vasele sanguine și nervii.

Există o mulțime de alte lese pe care le poți utiliza și care sunt mult mai blânde și mai ușor de acceptat pentru câinele tău. De exemplu, un ham cu fixare frontală se înfășoară confortabil în jurul pieptului câinelui și astfel presiunea este înlăturată din zona de pe gâtului atunci când câinele va trage. Pe de altă parte, o zgardă de cap poate acționa ca un fel de botniță și va oferi proprietarilor mai mici de statură ce dețin câini mari un sentiment control superior.

Câinele nu acționează din dorința de a-ți face rău

Probabil că vei fi puțin frustrat în încercarea de a-ți învăța câinele să nu tragă de lesă. Acest instinct face parte pur și simplu din natura animalului din pricina firii sale sălbatice. Amintește-ți, câinele tău nu vrea să-ți facă rău – face asta doar pentru că acest comportament vine de la sine.

Totuși, dacă îți tratezi amicul cu respect, laudă și bunătate – așa cum ar trebui să procedezi în toate celelalte aspecte ale dresajului – câinele își va reveni în cele din urmă. Probabil că nu va deprinde acest dresaj atât de ușor precum alte forme de învățare, dar este în regulă. Dacă îi arăți suficientă răbdare și dragoste, trasul de lesă va fi, în cele din urmă, de domeniul trecutului.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top