Cum să faceți un câine să nu mai sape în curte (Ce trebuie să știți)

Acest câine tocmai a săpat o groapă în parcul pentru câini

Este ora 7 dimineața și nu ați putea fi mai furios de atât – ați mers la culcare lăsând curtea din spate și grădina într-o stare impecabilă și vă treziți și vedeți că arată ca un câmp de luptă din Primul Război Mondial. Cratere uriașe de murdărie aruncate în curte, plantele sunt rupte în bucăți, sfâșiate, iar iarba frumos cosită la care ați muncit ore în șir ieri este pur și simplu distrusă.

Deși ați fi tentați să dați vina pe „câinii tot câini rămân”, este ceva mai complicat de atât.

Săpatul în sine poate avea o serie de factori – unii dintre aceștia sunt cât se poate de firești, în timp ce alții ar putea fi un simptom al unor probleme cu care se confruntă câinele dvs. și pe care ar trebui să le cercetați. Citiți mai departe pentru a afla cum să împiedicați un câine să sape sub gard!

Scurt film despre gestionarea comportamentului de a săpa al câinelui tău

De ce sapă câinii?

Pentru o întrebare atât de simplă, există o varietate surprinzătoare de răspunsuri. Cauza pasiunii câinilor pentru săpat pământul ar putea avea legătură pur și simplu cu încercarea de a hăitui vânatul mic, de a îngropa ceva ce au găsit sau doar cu încercarea de a căuta ceva ce au auzit sub pământ, cum ar fi o insectă sau o altă creatură mică.

În mare parte, săpatul poate fi de fapt foarte benefic pentru câini – un sondaj național observă că 83% dintre proprietarii de câini au câini care sapă des. Această activitate le permite să facă ceva efort și le distrage atenția pentru un timp; adesea, câinii vor săpa doar pentru că sunt plictisiți.

Câinii au o nevoie constantă de alerga în voie și de a-și consuma energia vibrantă; săpăturile pot fi doar modul lor preferat de a face asta.

Câinele meu sapă. Ar trebui să fiu îngrijorat?

În timp ce săpatul poate fi inofensiv pentru câini, uneori poate fi simptomul unei probleme mai mari.

Uneori, în funcție de perspectivă, aceștia ar putea suferi de anxietate de separare – datorită faptului că se află într-un mediu nou sau chiar departe de dvs. sau de proprietarii anteriori pentru o perioadă lungă de timp, aceștia pot dezvolta o anxietate care stă la baza acestui comportament.

Câinii o pot face și pentru a încerca să evadeze din împrejurimile lor, mai ales dacă se simt îngrădiți.

Indiferent de motivațiile din spatele comportamentului de a săpa al câinelui dvs., poate pur și simplu doriți să vă păstrați gazonul frumos. Este incredibil de greu să păstrezi o peluză întreținută și ar trebui să vă asigurați că acesta nu va distruge toată munca pe care o depuneți în curtea dvs. în fiecare an.

Cum să opriți un câine de la a săpa sub un gard (… sau oriunde altundeva)

Adesea, câinii sapă pentru a-și crește nivelul de confort sau pentru a simți răcoare în lunile mai calde. În acest caz, nevoia de a săpa poate fi atenuată asigurându-i câinelui dvs. o cușcă izolată termic, un ventilator sau un pat răcoros care permite o anumită circulație a aerului. Astfel, câinele va un loc răcoros și relaxant unde să doarmă sau să se întindă, ceea ce îi va reduce nevoia de a se răcori săpând.

Indiferent ce faceți, asigurați-vă că nu vă pedepsiți niciodată câinele pentru comportamentul de a săpa. În afară de faptul că pedepsirea nu este niciodată eficientă pentru a face câinele să renunțe la un anumit  comportament, fapta este extrem de nocivă (în special dacă câinele dvs. nu sapă cu intenția de a ataca). În schimb, găsiți modalități de a limita acest comportament al câinelui dvs. prin plasarea strategică a plaselor de sârmă sau prin stabilirea unei zone de săpat, astfel încât aceștia să aibă un singur loc în care pot săpa liber.

Aceasta îi va permite câinelui dvs. să își pună în practică obiceiul fără a vă distruge planurile legate de grădină.

Chiar dacă câinele dvs. sapă, amintiți-vă că îl înțelegeți

Pe termen lung, trebuie să acceptați realitatea – dacă aveți un câine, acesta poate săpa.

Indiferent dacă sapă pentru distracție, pentru a se răcori sau pentru a se ocupa de ceva ce le-a venit în minte, veți dori să vă asigurați că puteți gestiona problemele lor într-un mod cât se poate de atent și de util.

Dacă într-adevăr doriți să vă opriți câinele din săpat, trebuie să ajungeți la originea problemei și să vă ajutați prietenul să-și consume tot  acel exces de energie.

Aceasta ar putea presupune să vă jucați cu el ceva mai mult!

Iată o altă resursă video excelentă

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top