Ce semnifică pozițiile de somn ale câinelui – informații interesante

Câine de talie mică doarme adânc pe o capanea de piele albă

Câinii adoră somnul și pot adormi aproape oriunde își pot potrivi corpul. De asemenea, vor moțăi în tot felul de poziții pe parcursul zilei. În timp ce un câine adormit poate părea confortabil, felul în care corpul său contorsionează  exprimă mai mult decât un simplu confort.

Câinii dorm… și chiar dorm mult

Vi se pare că prietenul vostru doarme întotdeauna? Dacă da, există un motiv pentru asta. În medie, un câine doarme între 12 și 14 ore pe zi, iar cățelușii vor dormi și mai mult.

Aceasta nu înseamnă neapărat că animalul este într-o continuă stare de somn adânc.

Ciclul de somn al unui câine este împărțit în două tipuri de somn: somn cu undă lentă (SWS) și mișcare rapidă a ochilor (REM). În mod obișnuit, atunci când vedeți că un câine adoarme în timpul zilei pentru o scurtă perioadă de timp, acesta se bucură de somn cu unde lente, care este marcat de o formă mai ușoară de somn și mai puțin de activitate cerebrală.

Motivul pentru care nu este chiar atât de neobișnuit să vezi un câine dormind în diverse momente pe parcursul zilei este că aceștia nu au un regim de somn obișnuit. Spre deosebire de oameni, al căror somn este parțial dictat de un „ceas biologic” cunoscut sub numele de ritm circadian, tiparul de somn al câinilor este dictat de faptul că dorm pe perioade mai scurte care pot apărea pe parcursul zilei. Aceste intervale de somn sunt necesare, de asemenea – câinii au mai puține perioade de somn REM în comparație cu oamenii și de aceea au nevoie de mai multă odihnă în general.

Câinii pot dormi oriunde!

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale somnului canin este că pot să adoarmă virtual oriunde. Uneori, felul în care își răsucesc și își întorc corpul nu pare atât de confortabil. Cu toate acestea, nu se poate nega faptul că un cățeluș adormit este cel mai adesea adorabil, indiferent de poziție.

Mesajul pe care-l transmite poziția de somn a câinelui vostru

Există patru poziții de bază pe care un câine le va manifesta în timpul somnului.  Aceste poziții nu sunt arbitrare. De fapt, unele poziții cu legături directe cu rădăcinile canine evolutive.

Cea mai inerentă poziție de somn pentru un câine este să se încolăcească în poziția de minge. Deși se crede că este cea mai puțin odihnitoare pentru ei, ei practică această poziție, deoarece le protejează corpul și îi ajută să rețină căldura. Câinele moștenește aceste funcții sunt de la strămoșii săi sălbatici pe care astfel de tactici i-au ajutat să se ferească de prădători și să-și păstreze căldura corporală atunci când nu sunt la adăpost.

Pe de altă parte, atunci când un câine doarme pe spate este clar că se simte în siguranță în mediul său. Veți vedea că această poziție este adoptată mai mult de câinii din interior decât de cei care trăiesc în natură deoarece confortul spațiului pe care l-ați creat pentru el îi permite să-și lase garda jos. De asemenea, este considerată cea mai confortabilă și odihnitoare poziție pentru un câine.

O altă poziție care transmite un mesaj similar de siguranță este poziția de decubit lateral (culcat pe o parte). Ca și culcatul pe spate, este considerată o poziție foarte odihnitoare. De asemenea, este o poziție care demonstrează încrederea de a ști că nu va trebui să se apere de vreun prădător sau să fie nevoiți să se deplaseze în orice moment.

Cealaltă poziție de somn pe care un câine o va ocupa este culcatul pe burtă. În timp ce un câine adormit se va odihni în această poziție, el se va așeza în așa fel încât să poată acționa foarte repede. În timp ce această manevră poate avea origini străvechi – în acest fel ar putea să se ridice și să se acționeze la primul sunet al unei amenințări – această poziție îi permite să nu rateze orice lucru interesant pe care l-ați face.

Poziția de somn a câinelui ar putea dicta relația dintre acesta și stăpân

Dacă este o practică obișnuită să vă vedeți câinele dormind pe o parte sau pe spate, aplaudați-vă. Ați creat cu succes un mediu extraordinar pentru câinele vostru; unul în care are deplină încredere că nu i se va întâmpla nimic rău în timp ce adoarme. Dacă vă vedeți câinele dormind încolăcit sau pe burtă, nu vă îngrijorați – este o chestiune de instinct din partea lor și unele obiceiuri vechi mor greu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top