Acest cățeluș tocmai a distrus o pernă

De ce câinele meu rupe covorul și ce ar trebui să fac?

Ai un câine și un covor și probabil că știi deja foarte bine că ultimul nu va ține mult. De câte ori nu ai venit acasă și ți-ai văzut covorul ferfeniță, sfâșiat în jurul câinelui tău inocent care te privește cu o figură curioasă? Ce s-a întâmplat, prietene? Nu-ți place ce am făcut aici?

Să ai un câine care îți rupe covorul este cu siguranță o experiență agravantă și vrei să îi pui capăt.  Cu toate acestea, pentru a face asta, trebuie să înțelegi ce încearcă să facă, de fapt, câinele tău și dacă în primul rând este sau nu un lucru bun sau rău. După ce știi acest lucru, vei fi mai bine pregătit pentru a face față acestei probleme dăunătoare.

Înțelege de ce câinele tău sfâșie covorul

Este cu siguranță tentant să motivezi zgârierea și râcâirea câinelui tău ca fiind ceva specific câinilor și că sigur există o explicație pentru asta.

Câinele tău, ca toată lumea, vrea să se simtă confortabil, iar zgârierea este un lucru foarte reconfortant pentru el sau ea. Dacă acesta încearcă să tragă un pui de somn pe covor, o ușoară râcâire cu labele ar putea să-l facă mai pufos și mai confortabil pentru el.

În aer liber, câini de obicei zgârie murdăria și solul pentru a-și regla temperatura și pentru a-și revendica teritoriul. Aceasta este, așadar, o altă explicație pentru care câinele îți rupe covorul – vrea să se asigure că celălalt câine (sau chiar pisica ta) știe cine este șeful în casă.

Ar putea fi ceva greșit?

În timp ce aceste motive perfect inofensive ar putea foarte bine să explice de ce câinele îți rupe acel covor frumos, există și alte lucruri la care ar fi bine să fii atent.

Cel mai important lucru ce trebuie exclus este anxietatea de separare – câinii sunt adesea îmbufnați când nu ești acolo și vor rupe covorul pentru a face față acelei anxietăți pe care o simt pentru că nu te au în preajmă.

În cazul în care vrei să afli dacă anxietatea de separare este problema câinelui tău, sunt alte simptome la care să fii atent.

În cazul în care câinele tău încearcă întotdeauna să meargă cu tine atunci când încerci să ieși pe ușă sau jelește ori de câte ori nu îl iei cu tine, acestea sunt semne că nu se poate descurca fără tine. Suntem siguri că este măgulitor, dar este ceva cu care ar trebui să îți obișnuiești câinele, dacă nu dorești să rămâi în casă.

Cum să opresc câinele de la a rupe covorul

Din fericire, indiferent de motivul pentru care câinele tău îți tratează covorul ca și cum i-a aruncat o privire urâtă, există modalități de a-ți opri câinele și de a-i corecta comportamentul supărător.

În cazul în care câinele încearcă să se simtă mai confortabil pe covor, asigură-te că îi oferi un pat drăguț și comod pe care să tragă un pui de somn. În acest fel, poate dormi în pace, fără a fi nevoie să-și creeze propriul spațiu sigur.

Pentru a face față anxietății de separare a câinelui tău, poate dorești să-l menții ocupat în mod corespunzător în timp ce ești plecat.

Ar putea fi o idee bună să-i oferi ceva jucării și alte lucruri cu care să se joace în timp ce ești plecat. În cazul în care consideri că vei fi plecat pentru o perioadă mai îndelungată, angajează o bonă pentru câini sau roagă un prieten să vină și să îl/o verifice.

Există numeroase alte metode pentru a-ți opri câinele de la a rupe covorul din casă, dar acestea sunt cele mai eficiente pentru cele mai frecvente cauze de zgâriere provocată de câine.

Ține cont de asta data viitoare când câinele tău te va lăsa cu o stare post-apocaliptică gen Thunderdome a covorului, la întoarcerea ta. Între timp, consideră-l un compliment: câinele te iubește atât de mult, o ia razna când nu te are în preajmă!

Iată un alt videoclip bun care se adresează comportamentului de a roade, în general:

Scroll to Top