Țopăitul unui câine și cum poți opri acest comportament deranjant

Bulldog Francez sare pe genunchii stăpânei sale

Să ai un câine care sare pe musafiri este jenant. Să ai un câine ce repetă comportamentul toată seara este de-a dreptul exasperant. Din fericire, ca și în cazul altor obiceiuri canine neplăcute, îți poți dresa câinele pentru a se opri din sărit dacă ești dispus să depui ceva efort.

De ce sar câinii

Săritul este una dintre cele mai agile abilități pe care le are un câine. Și în contextul potrivit, este o abilitate destul de fermecătoare. Cu toate acestea, acest context deservește cel mai bine în circuitul competiției și nu în casa ta.

După cele afirmate de unele tabere, câinii sar este pentru că încearcă să-și afirme poziția dominantă asupra unui om; o reamintire a faptului că ei sunt câinele alfa. Alte tabere consideră că este pur și simplu felul lor de a vă saluta și de a atrage atenția asupra lor. În unele cazuri, săriturile lor vor fi însoțite de atingeri de limbă, care se pot simți puțin neigienice dacă stați să vă gândiți pe unde s-a plimbat limba câinelui în timpul zilei.

Într-un fel, noi, ca proprietari ai câinelui, ne vom învinui pentru aceste trăsnăi, în special dacă avem câinele de când era cățeluș.  La urma urmei, este destul de adorabil să-ți vezi cățelul sărind și cerând atenție și asta nu de deranjează așa mult când sunt în anii de formare. Aceasta se schimbă când cresc, în special când devin câini mari, pentru că atunci încep necazurile.

Așadar, cum îl opresc de la sărit?

Din fericire, obiceiul de a sări poate fi atenuat prin încorporarea câtorva tehnici de dresaj de bază. Cu toate acestea, să-ți educi câinele să nu mai sară nu îți solicită o stare de spirit diferită de alte proceduri de dresaj, cum ar fi să-l înveți cum să dea laba sau să se așeze. În cazul dresării câinelui pentru a nu mai sări, ignorarea este cheia.

De exemplu, să zicem că micul tău câine enervant se năpustește asupra ta de câte ori te întorci de undeva. Cel mai probabil și ție ți-a fost dor de el și vei fi tentat să-i răspunzi în același mod.  Cu toate acestea, dacă îi încurajezi nivelul de emoție atunci când îl vezi, comportamentul lui de a sări va fi încurajat.

În schimb, trebuie să reziști să-i răspunzi până când se calmează și are toate labele pe podea. Aceasta include vorbirea cu el, deoarece vorbindu-i cu o voce fericită, stridentă, îi va accentua emoția. Odată ce câinele s-a calmat și s-a supus, te poți implica și-i vei putea arăta afecțiune.

În unele cazuri, poți observa cum câinele se îndreaptă spre o jucărie din pur entuziasm. În acest caz, este o idee bună să păstrezi o jucărie lângă ușă atunci când ajungi acasă. Astfel, îi poți da jucăria când ajungi acasă ca mijloc de reorientare a energiei sale.

Abordarea unei atitudini indiferente față de câinele tău este la fel de eficientă și în alte perioade în care încearcă să sară asupra ta. Tot ce trebuie să faci când începe să-și facă de cap este să-ți întorci spatele spre el și să te uiți în altă parte. Poate dura ceva timp până când se oprește, dar în cele din urmă, va primi mesajul.

Cum controlezi săritul pe alte persoane?

Este puțin mai dificil să-ți oprești câinele din a sări pe musafiri. Unul dintre motive este că această metodă specifică de dresaj implică două persoane. Acest lucru este foarte logic; la urma urmei, câinele tău va dori să sară pe altcineva în afară de tine.

Acest antrenament începe prin a-i da câinelui comanda ‘șezi”. Apoi, asistentul tău – care trebuie să fie cineva pe care câinele tău îl place și în care are încredere, se va apropia de câine și îi va întoarce spatele în momentul în care câinele începe să sară. Repetă acest exercițiu până când câinele încetează a mai sări, apoi recompensează-l cu o delicatesă după ce termină exercițiul.

Câinele tău nu va înceta să te iubească!

Pe măsură ce efectuezi acest exercițiu de antrenament, te pot încerca sentimente de vinovăție, ca și cum indiferența ta i-ar fi rupt inima. Nu este cazul – câinele tău va fi în continuare prietenul tău fidel chiar și după acest tip de antrenament. Și într-un fel, a ști acest lucru este cea mai bună parte a acestei specifice corecții comportamentale.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top