Cum să oprești un câine de la mâncatul excrementelor (coprofagia)

Jack Russell Terrier are prostul obicei de a mânca fecale

Nu este deloc distractiv să îți scoți câinele afară și să fie nevoie să-l reții din a lua o gustare mai puțin decât delicioasă: excremente. Pentru proprietarii de animale de companie este uluitor motivul pentru care câinele lor ar mânca ceva atât de dezgustător.

Adesea, există o explicație bună. Spre exemplu, știai că este normal ca un câine să mănânce excremente ca și comportament de curățire? Unele femele câine mănâncă fecale pentru a se asigura că puii lor au parte de curățenie.

Cu toate acestea, în cazul în care câinele tău nu are pui și totuși mănâncă excremente, nu-ți face griji. Există adesea un motiv bun și un remediu simplu. Primul pas este să înțelegi de ce se întâmplă ceva atât de dezgustător.

Iată o resursă bună de la un mare expert despre cum să-ți oprești câinele din a-și mânca excrementele (sau ale altcuiva).

Fii atent la alimentația câinelui tău

Vorbește cu veterinarul rău și asigură-te că motivul pentru care câinele tău mănâncă excremente nu este alimentația. Unii câini mănâncă excremente pentru a compensa anumite substanțe nutritive a căror lipsă din alimentație le cauzează foame. Dacă unui câine îi este foame, ar putea mânca excremente pentru a-și umple stomacul.

Citește pe spatele pungii cu hrană a câinelui tău pentru a vedea ce substanțe nutritive și minerale conține. Caută hrană care al cărei ingredient principal este carnea.

Excrementele câinelui poate avea un aspect și un miros foarte asemănător cu al alimentelor pe care le mănâncă. Mâncatul excrementelor ar putea părea un obicei scârbos, dar ar putea și un mod prin care câinele încearcă să-ți spună că are nevoie de mai multe substanțe nutritive. Dacă încă ai îndoieli, du-ți câinele la veterinar pentru a vedea dacă este hrănit corespunzător.

Dacă puiului tău este adesea flămând, este în regulă să-l hrănești mai mult. Doar să fii atent să nu-i oferi mai multe alimente decât are nevoie micul lui corp.

Asigură-te că nu se plictisește

Câinii legați în curte sau în cușcă pentru perioade lungi de timp au tendința de a mânca excremente mai des. Acesta ar putea fi modul câinelui tău de a încerca 1) să curețe spațiul mic în care îi este permis să stea și  2) să-și ocupe timpul.

Dacă ai o rasă care tinde să aibă lucruri în gură, asigură-te că excrementele nu fac parte din această categorie. Cumpără-i câteva dintre jucăriile lui preferate (sau unele noi și interesante). S-ar putea să fie nevoie de încercare și eroare pentru a găsi o jucărie care să-i placă, așa că nu-ți fie teamă să încerci câteva.

Fiind lăsat singur adesea fără un amic de joacă poate determina câinele să mănânce excremente. Dacă își lași câinele singur pentru o perioadă scurtă, în timp ce ești la muncă, pornește televizorul sau radioul, astfel încât să audă un zgomot de fond. Lasă-i și jucării cu care să se joace.

Dresează-l pentru a nu mânca excremente (și ia alte măsuri de precauție)

Elimină orice posibilitate ca acesta să mănânce excremente prin curățarea acestora imediat. În timpul plimbărilor, evită pe cât posibil să ia contact cu alte materii fecale și nu-i permite să le adulmece pentru mult timp.

Dacă începe să se apropie și să adulmece materiile fecale, spune-i „lăsă-le!” sau fă un zgomot strident pentru a-i atrage atenția. Fii consecvent în limbajul, iar câinele tău va alege mai repede obiceiurile sănătoase.

Distrage-ți câinele în timp ce este aproape de materii fecale, oferindu-i o gustare ori spunându-i să facă altceva. Astfel, acesta va crede că este mai puțin interesant să consume excremente. În timpul plimbărilor, asigură-te că ai mereu o gustare la îndemână pentru a răsplăti un comportament bun.

Nu-ți pedepsiți câinele prin împingându-l cu nasul în excremente. Va dezvolta o teamă și le va mânca pentru a le ascunde de tine. Fii înțelegător și fă-l să se simtă confortabil. Nu vrea să-și elimine materiile fecale în casă; nu vrea să te supere!

Iată un alt videoclip bun care include toate aceste recomandări:

Alte trucuri care ar putea ajuta

Discută cu medicul veterinar despre obținerea unor produse care să-ți ajute câinele sa nu mai mănânce excremente. De exemplu, For-bid este un preventiv pentru consumul de fecale care poate fi utilizat dacă alte metode au fost ineficiente.

Presară piper negru măcinat, ardei iute zdrobit sau suc de lămâie pe toate materiile fecale pe care câinele tău le întâlnește în mod normal. Nu-i permite să bea apă timp de 30 de minute după ce a mâncat, deoarece apa îi va răspândi gustul neplăcut în gură.

În cazul în care câinele tău mănâncă excrementele pisicilor, încearcă o litieră rezistentă la câini. Pune litiera într-o cameră separată în care câinele nu are voie să intre.

Urmărește-ți atent câinele. Atunci când începe să adulmece materiile fecale, scoate un zgomot puternic enervant, ca un claxon, pentru a îndepărta câinele de materiile fecale. Urmează acest antrenament și, în cele din urmă, va asocia mâncarea materiilor fecale cu acel zgomot.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top