De ce câinii mănâncă pământ?

Acest câine mănâncă pământ pe un câmp înverzit

Este ușor să-ți dai seama de ce oamenii sunt îngroziți la vederea unui câine care mănâncă pământ. La urma urmei, noi, oamenii, știm că nu trebuie să facem asta. Totuși, câinii noștri nu știu și există mai multe motive științifice pentru acest obicei.

Motivele care stau la baza consumului de pământ

Te poate dezgusta să-ți vezi câinele mâncând pământ. Totuși, este important să înțelegi că nu se va opri doar pentru că-ți provoacă dezgust. Mai degrabă, rădăcinile acestui comportament pot fi adesea instinctuale.

De exemplu, faptul câinele tău ar putea mânca pământ datorită unei deficiențe în anumite minerale esențiale pentru sănătatea și bunăstarea lui generală. Acest lucru este valabil pentru câinii energici sau câinii de lucru, deoarece aceștia au nevoie de un aport mai mare de minerale pentru a continua să funcționeze la un nivel optim. Uneori, câinii nu pot procesa eficient mineralele pe care le primesc din dieta zilnică, deși e adevărat că această afecțiune este una rară.

Unii câini pot mânca pământ și din cauza anumitor probleme de comportament. Consumul de pământ poate fi privit ca un mecanism de adaptare ce poate ajuta câinii să facă față experiențelor traumatice anterioare. De asemenea, poate fi privit ca un semn al tulburării obsesiv-compulsive sau ticurilor comportamentale în aceeași măsură.

Acestea fiind spuse, există momente în care deprinderile lor de a mânca pământ sunt mult mai puțin raționale. Unii câini vor devora pământ pentru că le place aroma. Alteori, îl vor mânca pur și simplu di plictiseală și pentru că simt că nu au nimic mai bun de făcut.

De ce este important să-ți oprești câinele din a mânca pământ

Avem tendința de a considera consumul de pământ al unui câine ca pe ceva dezgustător, deranjant. Cu toate acestea, în cazul în care comportamentul devine excesiv, ar putea fi riscant din mai multe motive.

În primul rând, câinii ar putea înghiți pietricele sau particule de pământ nedigerabile de-a lungul timpului. Dacă toate acestea se acumulează în timp, ar putea cauza unele probleme serioase intestinelor și stomacului cânelui. În unele cazuri, ar putea rămâne în tractul digestiv al câinelui și ar trebui îndepărtate doar prin intervenție chirurgicală.

În timp, câinele ar putea suferi și alte daune semnificative. Sfărâmarea particulelor de pământ și roaderea periodică a pietrelor i-ar putea uza treptat dinții sau chiar să provoace spargeri și fisuri. În cele din urmă, câinele ar putea suferi de dureri severe sau infecții ale gurii.

Mai trebuie menționat că solul poate fi uneori o sursă de otrăvuri care s-ar putea acumula în cantități periculoase în corpul câinelui tău. Lucruri precum pesticidele și alte astfel de substanțe chimice pot fi prezente în sol. Și chiar dacă aceste elemente pot fi prezente doar în cantități nesemnificative, pot deveni dăunătoare dacă sunt consumate în mod obișnuit.

Cum îmi pot opri câinele din a mânca pământ?

Cel mai bun mod prin care poți opri tendința câinelui tău de a mânca pământ este să afli în primul rând când și din ce cauză a început să facă asta. Odată ce ai aflat, te poți folosi de această informație pentru a implementa o strategie prin care să pui capăt acestui obicei.

Toate aceste metode pe care le poți pune în aplicare se reduc la simțul practic. De exemplu, dacă ți-ai dat seama că plictiseala este motivul pentru care câinele tău a început să înghită pământ, poți găsi diverse moduri prin care să-l ții ocupat. Dacă observi că mănâncă pământ doar într-o anumită zonă, fă tot posibilul să eviți acea zonă.

Uneori, cel mai bun mod de a elimina obiceiul de a mânca pământ al câinelui tău este să soliciți ajutorul unui profesionist. Consultă un medic veterinar pentru a te asigura că nu se întâmplă ceva ciudat cu patrupedul tău. Dacă în urma consultului câinele tău este declarat sănătos din punct de vedere fizic, consultă un specialist în comportamentul animalelor sau un dresor experimentat pentru a afla dacă este ceva de natură psihologică.

Nu uita: câinele nu știe că a mânca pământ este un obicei prost!

Deși tu cauți moduri prin care să elimini problema consumului de pământ la câinele tău, reține că el ar putea crede că este ceva normal. Astfel, nu ar trebui să-l pedepsești pentru ceva nedrept, din punctul lui de vedere. Mai degrabă, arată-i mereu dragoste și respect pe măsură ce îl ajuți să pună capăt acestui tipar comportamental.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top