Îi pot da câinelui meu cartofi prăjiți?

Mops sau Pug înconjurat de cartofi prăjiți

Imaginează-ți asta. Să presupunem că ai luat ceva fast-food pe drumul spre casă azi. Câinele tău este în spatele tău, sperând că-i dai și lui din masa ta delicioasă. Sigur, este ușor să-i dai câțiva cartofi prăjiți, deoarece sunt atât de drăguți, dar ar trebui să faci asta?

Răspunsul este nu; nu ar trebui. Indiferent dacă prietenul tău, poate (și va vrea!) să mănânce cartofi prăjiți, nu ar trebui din cauza efectelor negative pe care le poate avea asupra corpului lor. Deși ingredientele din cartofi prăjiți sunt destul de simple, nu sunt bune pentru câinele tău.

Să înțelegem mai bine motivul pentru care câinele dvs. nu ar trebui să mănânce cartofi prăjiți, răspunzând la câteva întrebări frecvente.

Pot câinii să mănânce cartofi prăjiți?

Poate un câine să mănânce cartofi prăjiți? Da.

Ar trebui? Nu!

S-ar putea să spui: „Dar câinele meu a mâncat cartofi prăjiți și chiar i-au plăcut!” Doar pentru că îi place o mâncare nu înseamnă că e bine să o și mănânce.

Sunt multe lucruri pe care câinii le pot mânca și nu ar trebui să le mănânce în mod obișnuit, iar cartofii prăjiți se află pe lista asta:

! Avocado
! Ceapă
! Alcool
! Cafea
! Bomboane
! Gumă
! …și multe altele!

Sigur, unele alimente pot fi ok pentru el să le mănânce moderat, dar nu trebuie să le mănânce frecvent și nici unul din aceste alimente (incluzând cartofii prăjiți!) să facă parte din dieta lui obișnuită.

De ce nu ar trebui câinii să mănânce cartofi prăjiți?

Tot repet că pot consuma cartofi prăjiți, dar nu ar trebui. De ce fac această distincție? Deși, în teorie, sistemul digestiv al câinelui poate procesa toate substanțele care se găsesc în cartofi,  în timp, consumul cartofilor prăjiți va aduce cu sine efecte adverse asupra sănătății lor generale.

Cartofii prăjiți sunt preparați în principal din cartofi, sare, ulei de prăjit și conservanți, mai ales dacă îi cumperi de la un restaurant fast-food. Fiecare dintre aceste ingrediente luat separat nu este ok pentru câini.

Ce este în neregula cu cartofii?

Cartofii gătiți nu sunt chiar dăunători pentru câini, dar au carbohidrați care nu sunt ușor de digerat. Ai putea să-i dai câteva bucăți de cartofi fierți sau copți (fără nimic adăugat) și să nu sesisezi nicio problemă.

Astea fiind spuse, câinii nu sunt hrăniți des cu cartofi din cauză că nu sunt o sursă bună de carbohidrați pentru ei. Pot lua o cantitate limitată de energie, dar nu suficientă.

Dar uleiul? Am crezut că uleiul este bun pentru câini?

Când vine vorba de ulei și de câinele tău, chiar contează ce fel de ulei îi dai. Unii proprietari dau câinelui lor o lingură de ulei bogat în acizi grași sănătoși (cum ar fi uleiul de somon) în fiecare zi, cu bobițe.

Dar uleiul din cartofii prăjiți – ulei de prăjit, de obicei ulei vegetal sau de rapiță – nu este bun pentru câini, mai ales în forma și cantitatea în care se găsesc cartofii prăjiți. Uleiul de prăjit poate deranja sistemul digestiv și poate duce la acumularea de grăsimi nesănătoase.

În plus, grăsimea rămasă pe cartofii prăjiți după prăjire poate cauza diaree.

De ce sarea este o problema?

Când mănânci prea multă sare, corpul tău are nevoie de mai multe lichide, tensiunea arterială poate crește și alte efecte adverse pot avea loc. În general, totuși, vei fi bine.

Câinii au o reacție similară la sare ca și oamenii, dar pot tolera mult mai puțină. Asta înseamnă că, în timp ce o porție de cartofi prăjiți te poate face să fii însetat, ar putea cauza deshidratarea severă a câinelui.

Dacă un câine primește prea multă sare dintr-o dată, sau prea multă sare de-a lungul timpului, ei ar putea suferi de otrăvire cu sare. Acest lucru poate duce la convulsii, la dureri de rinichi și vor avea nevoie de tratament în spital. Câinii cu intoxicație cu sare pot muri dacă nu sunt tratați cu perfuzii pentru a restabili echilibrul sângelui lor și pentru a le da electroliți buni.

Sarea în cantități mari îi face rău câinelui tău, așa că trebuie să ții cont atunci când te gândești dacă îi dai câinelui tău ceva sărat sau daca îi gătești ceva acasă.

Pot câinii să mănânce cartofi prăjiți fără sare?

În teorie, da, deoarece sarea este ingredientul cel mai dăunător din cartofii prăjiți. Dar, totuși, celelalte probleme cu ingredientele enumerate mai sus ar trebui să te împiedice să-l hrănești cu cartofi.

Când a venit vorba de ulei, am menționat că grăsimea nu este bună pentru câini. Au aceștia nevoie de grăsime?

Este adevărat că au nevoie de grăsimi sănătoase de tip omega, dar grăsimile saturate nu sunt bune pentru câini. În general, dieta unui câine nu trebuie să conțină mai mult de 15 procente de grăsime doar dacă se află într-o dietă specială.

Hrana câinelui tău conține, probabil, cantitatea potrivită de grăsimi de care are nevoie. Dacă îi dai în mod regulat o porție de cartofi prăjiți, ei vor primi prea multe grăsimi nesănătoase.

Sunt cartofii prăjiți buni pentru câini?

Nu există absolut nimic sănătos în ceea ce privește hrănirea cu cartofi prăjiți.

Ar trebui să intru în panică dacă a consumat cartofi prăjiți?

Depinde! Amintește-ti când am întrebat: „Pot câinii să mănânce cartofi prăjiți?”. Răspunsul nu a fost “NU”, așa că nu îți face griji încă.

Dacă a mâncat doar câțiva cartofi prăjiți, ar trebui să fie ok, în funcție de mărimea lor, de toleranța la sare și de conținutul de sodiu al cartofilor înșiși. Dacă ai un câine mic și a mâncat o porție mare de cartofi sărați, ar trebui să suni veterinarul.

Dacă ești îngrijorat, sună medicul veterinar și spune-i dimensiunea câinelui pentru a fi sigur dacă trebuie sa-l duci la cabinet sau nu. Dacă tu crezi că e ok, supraveghează-l în următoarele 12 ore și asigură-te că e în regulă și că nu prezintă semne de deshidratare.

Există cartofi prăjiți pentru câini?

Nu, nu chiar, dar există recompense naturale din cartofi dulci pe care îi poți cumpăra sau poți să îi faci în casă.

Cartofii dulci sunt mai ok pentru câini decât cei obișnuiți și conțin mai multe vitamine benefice. Cartofii dulci deshidratați sau recompensele din cartofi dulci au un conținut scăzut de sare și beneficii nutritive.

Amintește-ti că totul este bun cu moderație. Cartofii dulci sunt bogați în carbohidrați, așa că nu îi da prea multe recompense de acest fel față de dieta lui obișnuită.

Alege ceva mai bun

Câinii pot să consume cartofi prăjiți deoarece corpurile lor pot procesa ingredientele până la un punct. Unii chiar arată satisfăcuți și bucuroși după o porție zdravănă.

Dar sunt cartofi prăjiți buni pentru câini? Nu. Nu îi hrăniți cu cartofi prăjiți. Trebuie doar să alegi atent grăsimile din dieta câinelui, alături de atenția sporită la cantitatea de sare aferentă alimentelor pe care acesta le consumă.

Oferă-i prietenului tău mâncarea de câini creată de cele mai bune branduri de hrană și lasă cartofii prăjiți în grija ta!

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top