De ce vomită câinele meu? (Cunoașteți regulile de bază)

Acest pui de câine nu se simte bine din cauza faptului că a vomitat

Poate fi tulburător să vă vedeți pentru prima dată câinele vomitând.

La urma urmei, micuțul este de obicei jucăuș și activ; văzându-l fără energie și vomitând, vă poate face să vă gândiți la ce este mai rău. Cât de alarmantă este această situație și cum ați putea fi de ajutor?

O scurtă prezentare video despre vărsăturile la câini și cățeluși

Vărsăturile la câini și cățeluși pot fi o problemă surprinzător de complexă, de la origini la tratarea ei. Videoclipul este foarte util, acoperind elementele de bază ale unui episod de vomă de la început la sfârșit. Cel puțin, acest video vă va ajuta să țineți în frâu panica ce v-ar putea cuprinde la vederea câinelui vomitând pentru prima dată.

Natura comună a vărsăturilor la câini

Dacă sunteți nou în breasla proprietarilor de câini, primul lucru de care trebuie să fiți conștient este că vă veți vedea cățelușul vomitând pe măsură ce crește. De fapt, s-ar putea să-l vedeți făcând asta destul de des. Aceasta se datorează faptului că așa sunt construiți câinii.

Predispoziția câinilor spre starea de vomă este bine dezvoltată la nivelul creierului, în condițiile în care aceasta este menită a juca un rol similar unui mecanism de apărare. Acest mecanism își are originea în vremurile când câinii nu erau animale de companie și cutreierau pământul după pradă.

Pe atunci, dacă un câine dădea peste ceva ce i se părea comestibil, îl încerca. Dacă nu era comestibil, centrul vărsăturilor de la nivelul creierului se activa și câinele îl vărsa imediat. Această predispoziție pentru vânat este încă în ADN-ul lor, de aceea trebuie să supravegheați atent cu ce poate intra în contact un cățeluș, mai ales dacă dă peste ceva într-adevăr nociv.

Care este cauza vărsăturilor la câini?

Evident, cea mai frecventă cauză a vărsăturilor are legătură cu ceva ce a mâncat respectivul cățeluș. Aceasta ar putea fi pentru că a ingerat ceva nociv pentru stomacul său. Voma poate fi cauzată și de consumul prea rapid de alimente, ceva ce poate fi remediat prin controlul strict al alimentației acestuia.

Deși acestea sunt cauze ușoare pentru vărsături, multe alte motive ale apariției acestora indică ceva mult mai grav.

De exemplu, rădăcinile lor de prădători îi pot face să devoreze substanțe toxice. Îi pot face să înghită un obiect străin pe care stomacul lor nu îl poate digera, cum ar fi o jucărie.

Voma poate fi și un indicator al unor afecțiuni grave, cum sunt bolile sistemice sau tulburările gastrointestinale. Aceste probleme ar putea varia de la paraziți intestinali, cum ar fi viermii, până la afecțiuni medicale grave ale tractului gastrointestinal, cum ar fi balonarea. În multe dintre aceste cazuri, vărsăturile vor fi însoțite de diaree.

Vărsăturile pot indica și o problemă medicală extremă care există în afara tractului gastrointestinal. Insuficiența hepatică acută, insuficiența renală, pancreatita și cancerul sunt doar câteva dintre problemele care pot fi legate direct de voma la câini.

În mod ciudat, un cățeluș poate vomita pentru că are stomacul gol. Pare puțin ciudat, dar este unul dintre cele mai obișnuite motive pentru care ar face asta. Vă puteți da seama că aceasta este cauza dacă atunci când se trezește dimineața varsă un lichid alb, spumos, cu nuanță gălbuie.

Cele trei tipuri de vărsături

Înainte de a trage vreo concluzie cu privire la cauza vomei la cățelușul dvs., ar trebui să știți că există trei tipuri diferite de vărsături pe care le veți observa. Cunoscând diferența dintre cele trei, v-ar putea ajuta să eliminați presupunerile și să obțineți o imagine mai clară asupra a ceea ce se întâmplă cu stomacul cățelușului dvs.

Cea mai frecventă metodă de elimina mâncarea este voma, un indicator al unei boli rudimentare, cum ar fi tulburarea gastrică sau probleme mai serioase până la și incluzând afecțiuni ale tractului gastrointestinal. Atunci când cățelușul dvs. are o stare de vomă, este posibil să-l vedeți salivând, mai întâi. Apoi veți vedea contracțiile abdominale și, în cele din urmă, veți vedea o murdărie pe podea.

Al doilea tip de vărsături, regurgitarea, apare atunci când ori a mâncat în exces, ori a înghițit prea repede.

Contracțiile corpului câinelui dvs. nu vor fi la fel de intense ca atunci când vomită – este doar un fel de vărsătură fără efort. Câinele dvs. ar putea chiar să înceapă să mănânce din lichidul vărsat.

Al treilea tip de vărsături este înecarea sau râgâitul. Acesta este cel mai grav tip de vărsătură, deoarece indică faptul că vrea să elimine ceva ce i-a rămas blocat în stomac sau în gât. Ar putea fi și un indicator al unor probleme cardiace, pulmonare sau esofagiene.

Dacă un cățeluș se îneacă, nu va putea ține mâncarea sau apa în gură – pur și simplu îi va cădea dacă încearcă. Indiferent de vârstă, veți observa mult mai multe contracții musculare la nivelul pieptului decât la nivelul stomacului, deoarece acești mușchi vor depune mai mult efort pentru a scoate orice s-ar fi putut bloca.

Cum știu cât de serioase sunt lucrurile?

Există mai mulți factori care cauzează vărsăturile la cățeluși și care pot indica gravitatea situației. Unii dintre aceștia sunt destul de evidenți, în timp ce alții au o natură foarte subtilă. Totuși, de cele mai multe ori, severitatea poate fi determinată prin observație.

Dacă aveți norocul să vă găsiți câinele mâncând ceva care în cele din urmă îl face să vomite, ar trebui să puteți deduce gravitatea situației în funcție de cauză.

De exemplu, dacă s-a îndopat dintr-o farfurie cu burrito la microunde pe care ați lăsat-o la vedere, nu va trebui să vă panicați. Dacă l-ați văzut înhățând un baton de ciocolată, este cu totul altceva.

Dacă nu ați văzut ce a mâncat cățelul dvs., verificând dacă există sânge în vomă veți putea avea o imagine clară asupra a ceea ce se va întâmpla. Da, pare dezgustător, dar ar putea însemna diferența dintre viață și moarte pentru câinele tău. Dacă vedeți sânge, programați un consult la veterinar cât mai curând posibil.

Voma repetitivă este, de asemenea, un semn cheie al faptului că se întâmplă ceva mai grav cu cățelușul dvs. Dacă vărsăturile persistă, ar fi înțelept să căutați simptome suplimentare care ar indica alte probleme grave. Diareea și letargia extremă sunt semne ale faptului că se întâmplă ceva mai apăsător.

O călătorie la medicul veterinar – La ce să vă așteptați

De îndată ce ați ajuns la concluzia că voma este ceva repetitiv la cățelușul dvs., trebuie să-l duceți la veterinar cât ai curând posibil. În cazuri grave, cum ar fi ingerarea unor substanțe ceva otrăvitoare, nu așteptați până când medicul veterinar este disponibil – duceți-vă imediat câinele la o clinică de urgență pentru animale.

Odată cu ce v-ați hotărât să vă duceți câinele la veterinar, este bine să colectați o probă de vomă și să o aduceți împreună cu dvs. dacă este posibil.  Medicul veterinar va putea examina voma pentru indicii pe care dvs. nu le-ați putea detecta, cum ar fi bila. În cazul în care proba de vomă conține sânge, medicul veterinar poate privi culoarea acestuia pentru a izola cauza problemei.

De asemenea, vă puteți aștepta ca veterinarul să efectueze un examinare fizică destul de amănunțită la sosire. Aceasta va include măsurarea temperaturii sau verificarea existenței unor obiecte străine în gură. În unele cazuri, pot fi efectuate radiografii și alte tratamente intense dacă problema este considerată potențial severă.

Tratarea vărsăturilor la cățeluși

Prevenirea vărsăturilor cățelușului depinde în mare măsură de cauza de fond a acestora. În cazul afecțiunilor ușoare până la moderate, poate fi în regulă o modificare a alimentației sau a medicamentelor pentru controlul vomei. Unele dintre aceste medicamente pot include antibiotice sau alte medicamente pentru combaterea problemelor în care voma este simptomatică.

În cazuri severe de vărsături, veterinarul dvs. poate recomanda intervenția chirurgicală. Această recomandare este de obicei rezervată cazurilor care implică ingestia de obiecte străine sau vărsături legate de cancer sau tratamente pentru cancer. Acest din urmă scenariu nu este la fel de frecvent la cățeluși precum este la câinii mai în vârstă.

După vizita la medicul veterinar, este important să urmați strict orice plan de tratament pe care acesta îl dispune. Nu-i schimbați dieta și nu vă abateți de la medicamentele prescrise, decât dacă medicul veterinar v-a recomandat în mod expres acest lucru.

De asemenea, acordați o atenție deosebită comportamentului cățelușului dvs. în urma vizitei. Dacă nu prezintă semne de îmbunătățire, aduceți-l înapoi la veterinar cât mai curând posibil pentru o evaluare ulterioară. Nu presupuneți pur și simplu că vindecarea durează mai mult decât de obicei.

Nu intrați în panică, dar nici nu amânați

Când vă vedeți cățelușul vomitând, este important să rămâneți calm și să-l îngrijiți  cu blândețe și atenție. Cățelușul dvs. ar putea fi deja un pic agitat dacă se întâmplă ceva grav. Faptul că vă vede panicat poate duce doar la exacerbarea lucrurilor.

Acestea fiind spuse, nu ar trebui să fiți nepăsător și să nu acordați importanță problemei. Dacă vărsăturile cățelușului dvs. indică o problemă mai mare, chiar și în cea mai mică măsură, nu vă încurcați – duceți-l la veterinar imediat. Poate fi diferența dintre viață și moarte.

P.S. Eu nu am încercat, dar câțiva cititori mi-au spus că uleiurile esențiale pot fi utile, de asemenea.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top