Pot sa îi dau câinelui sare? Lucruri care trebuie să le știi despre sare

Câine privindu-și stăpânul

Există momente în viața stăpânilor când sunt tentați să ofere câinilor mici resturi de la propria masa, cum ar fi câțiva cartofi prăjiți. Majoritatea se întreabă: „Poate câinele meu să mănânce sare?”

Personal, recunosc că nu mi-am făcut prea multe griji pentru sănătatea câinelui înainte de a începe să mă documentez asupra efectelor secundare ale consumului de sare și înainte de a-mi da tot interesul pentru nutriția canină sau cât de important este echilibrul de vitamine pentru câine.

Câinii pot mânca sare. De fapt, chiar au nevoie de ceva sare. Dar trebuie mâncată moderat. Dacă nu vei avea grija ca animalul să nu mănânce prea multă sare, îl poți intoxica prin acest condiment.

Binele și răul adus de sare țin de cât de multă sare consumă animalul, câtă apă bea acesta și multe altele. Hai să aflăm exact ce înseamnă sarea în alimentația canină.

Este sarea rea pentru câine?

Sarea nu este neapărat rea pentru câine. Câinele tău, precum majoritatea ființelor, are nevoie un anumit nivel de sare pentru a duce o viață sănătoasă. Sarea menține echilibrul de fluide în corp, în special la nivel celular, iar asta se aplică și pentru câinele tău. Sarea ajută și nervii să funcționeze la parametri optimi și să transmită semnalele nervoase așa cum trebuie.

Asta se întâmplă pentru că, așa cum am menționat, câinii au nevoie de sodiu! Nu te îngrijora dacă vei observa că sarea sau sodiul fac parte deja din dieta câinelui atât timp cât acesta nu face exces.

Consumul moderat de sare nu este nociv pentru câine.  Dar, în exces, poate dezvolta probleme serioase de sănătate sau poate provoca și moartea animalului.

Așadar, câinii pot mânca sare?

Câinii pot mânca sare? Cred ca nu am fost îndeajuns de explicit. Da, ei pot mânca sare! Este perfect normal ca sarea să facă parte din dieta câinelui tău. Doar în cazul în care câinele va consuma în exces acest ingredient ar putea dezvolta probleme grave de sănătate despre care vom vorbi în rândurile ce urmează.

Sarea nu trebuie folosită pentru a forța câinele să regurgiteze atunci când stăpânul știe că a consumat ceva rău. Pe vremuri însă, această metodă era recomandată. Ea nu se mai utilizează. Află mai multe despre cum îți poți face câinele să regurgiteze controlat în filmulețul de mai jos:

Care este cantitatea optima de sare pe care câinele o poate consuma?

În general, un câine nu poate supraviețui în urma unui consum de 3 grame de sare/1 kilogram din masa sa corporală. Aceasta ar fi doză letală. Dacă vei face un calcul ți s-ar părea o cantitate fantastică, însă câinele o poate consuma dacă pune laba pe vreo pungă sau o cutie de sare. Fiecare câine are un metabolism diferit. Nu trebuie să atingă niciunul acel consum.

Raportul de mai sus este o doză maximă, LETALĂ! Un câine are nevoie de mult mai puțină sare pentru a duce o viață normal. Un adult are nevoie de 0.06 sodiu și 0.09 clorură în alimentația sa. Cățeii au nevoie de cantități de 4 ori mai mari. Nu le oferiți sare în exces.

Cum se manifestă intoxicarea cu sare la câini?

Considerăm sarea nocivă pentru câini din alte motive pentru care o considerăm nocivă pentru oameni. Sarea are un efect mult mai puternic asupra câinilor și, dacă vă faceți griji că cantitatea de sare pe care câinele tău a consumat-o este prea mare, rămâneți cu ochii pe el.

La ce trebuie să fii atent atunci când îți faci griji pentru câinele tău din cauza unui consum exagerat de sare?

Dacă prietenul tău a mânca prea multă sare, vei observa că va începe să bea foarte multă apă. El va simți oboseală și va păși greoi. Va prezenta un stomac umflat și, mai rău, poate suferi o criză sau alte reacții înspăimântătoare.

Trebuie să cunoști simptomele intoxicației cu sare pentru a putea să-ți tratezi câinele în timp util:

! Regurgitare
! Diaree
! Letargie
! Mers dezechilibrat
! Acumulare anormală de lichide în organism
! Sete și urinare excesivă
! Frisoane
! Convulsii

Când câinele ingerează prea multă sare, mușchii devin moi și își pierd tonusul. Acest lucru duce la pierderea echilibrului și poate cauza chiar și afecțiuni ale creierului. Dacă va fi ignorată, intoxicația cu sare poate provoca moartea câinelui.

Cum se tratează intoxicația cu sare?

Când consideri că prietenul tău a consumat o doză prea mare de sare fă bine și anunță-ți de urgență veterinarul. Spune-i mărimea câinelui, dieta obișnuită și cam câtă sare a consumat. Pentru o cantitate mică, apă și lichide care conțin electroliți ar fi îndeajuns.

Dacă otrăvirea cu sare e severă, câinele are nevoie de supraveghere. Se vor administra fluidele, iar electroliții vor fi monitorizați. De asemenea, i se vor oferi tratament împotriva deshidratării și a inflamării creierului. El va rămâne sub tratament și supraveghere între 1 și 3 zile în funcție de severitatea afecțiunii. Tratamentul nu va fi ieftin, însă e obligatoriu dacă dorești ca prietenul tău să fie din nou pe picioare.

Cum pot preveni o intoxicație cu sare a câinelui?

Cel mai pun mod pentru a preveni o intoxicație cu sare a câinelui tău este să-l ții departe de un astfel de eveniment!

  • Citește eticheta produsului: Înțelege cât sodiu și ce procent de clorură conține hrana pe care câinele o consumă zilnic. Astfel vei evita supradozajul.
  • Oferă-i apă curată mereu: câinii pot uneori consuma puțin mai multă sare decât e cazul, dar asta nu le va afecta starea de sănătate dacă vor avea destulă apă potabilă. Sarea provoacă sete, iar câinele se va trata de unul singur dând fuga la castronul cu apă. Însă, dacă nu va avea apă la îndemână, chiar și o cantitate mică în plus de sare poate deveni o problemă.
  • Nu-i oferi sare de masă. Nu-i da câinelui covrigei, cartofi prăjiți, chipsuri, cârnați sau orice fel de aliment care conține sare de consum pentru oameni. Corpul lor nu este îndeajuns de rezistent, deși poate vor adora gustul!

Este indicat să eviți sarea integral în alimentația câinelui tău?

Atunci când corpul câinelui nu dispune de suficiente minerale, organele si organismul își suspendă funcționarea. Veterinarul îi va reoferi lichide câinelui și electroliți treptat pentru a-i „reporni” funcțiile organismului treptat.

Nu! Așa cum am menționat, câinele are nevoie de puțină sare. Organele și organismul său funcționează echilibrat datorită celulelor, iar sarea păstrează ajută la menținerea bunei funcționări. Dacă un câine își ia doza de sare necesară din alimentația zilnică el va începe să se simtă rău.

Unde mai există surse de sare sub acoperișul tău

Există câteva lucruri în casa ta care conțin sare și trebuie ținute departe de câinele tău pentru a nu se înfrupta din ele:

! Blocuri de sare
! Apă sărată
! Clisme
! Aluat de casă
! Orice altceva ce conține sare

Dacă patrupedul va începe să mănânce din acestea, se va simți rău din cauza sării sau alte altor ingrediente componente, așa că mai bine nu-l lăsa în preajma acestora.

Ține câinele departe de prea multă sare

Adu-ți aminte: Prea multă sare îi va face rău câinelui tău! Menține starea de bine între voi asigurându-te că el nu va consuma niciodată prea multă sare. În caz contrar, vei plăti tratamente foarte scumpe la veterinar, în timp ce câinele tău se va chinui să se refacă după o intoxicație cu sare, deloc plăcută pentru niciunul din voi.

Lasă lucrurile așa cum sunt și nu-i oferi prietenului tău recompense sărate sau gustări sărate preferate de tine!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top