Pot câinii gusta oțet? Lucru interesant: O linguriță este inofensivă!

Câine lângă o sticlă plină cu oțet de mere

De secole, oamenii folosesc oțetul în tot felul de moduri: gătesc cu el, curăță cu el sau profită de proprietățile sale curative (știu un prieten care își picura oțet în apa de baie). Dar, în același timp, este la fel de bun și pentru câini?

Da, după cum spuneam, oțetul este la fel de bun și pentru prietenul tău patruped. Inspirat de toate calitățile consumului de oțet pentru om, am dorit să îți expun cât de mult poate aduce includerea oțetului în dieta câinelui tău.

Pot câinii consuma oțet?

Dacă ai pe buze această întrebare, răspunsul este DA! În timp ce majoritatea alimentelor noastre preferate sunt de obicei periculoase pentru consumul canin, oțetul de mare nu face parte din această categorie. De sine stătător, este deranjant.

Pur, poate fi neplăcut pentru câine, dar, în combinație cu apa sau cu alte produse alimentare canine, în condiții de siguranță, este chiar plăcut. De altfel, oțetul de mere este considerat chiar un remediu naturist pentru reprezentanții regatului canin.

Înainte de a-i da oțet câinelui tău, fii sigur că ai cumpărat ce trebuie. Trebuie să cauți oțet de mere pur, nefiltrat, de un maro tulbure. Prezența depunerilor pe fundul sticlei arată calitatea produsului. Acesta este cel mai recomandat în vederea consumului la câini deoarece are un aport de nutrimente cu totul și cu totul special: minerale și vitamine, printre care magneziul, potasiul și fierul.

Aportul nutritiv al oțetului

Adăugând oțet de mere în dieta câinelui, fie în apa sa sau în mâncare, îi va crește apetitul și îi va facilita procesul de digestie. Acesta stimulează bacteriile din stomac care favorizează descompunerea proteinelor și a grăsimilor.

Ca plus în dieta câinelui, consumul de oțet contribuie la absorbția rapidă a nutrimentelor. Acidul acetic ajută la extragerea mai multor minerale și vitamine importante de care câinele are nevoie și de la obține de alimente.

Oțetul de mere este benefic și pentru sistemul imunitar, echilibrând nivelul PH-ului din organism. Un PH echilibrat e important, iar acesta se asociază cu starea generală de sănătate a câinelui. De asemenea, reglează nivelul zahărului din sânge, PH-ul urinei și ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor.

Ca un agent în procesor de detoxifiere, oțetul curăță organele interne, printre care ficatul, rinichii, vezica urinară, iar acestea vor funcționa în cei mai buni parametri.

Ca rezultat, organismul câinelui tău va fi mult mai pregătit să elimine toxinele pe care câinele le poate ingera din mediul înconjurător, pe parcursul activităților zilnice. Pe lângă sarea folosită împotriva zăpezilor, îngrășământul pentru plante sau chimicalele degajate în aer de produsele de curățat există

Oțetul poate ataca organismul câinelui?

Precum orice aliment controversat, nici oțetul nu este recomandat ca supliment de către toți iubitorii de câini. Pat McKay, un celebru nutriționist canin, a considerat oțetul o așa-zisă otravă. Mai exact, oțetul limpede sau alb, procesat, nu are proprietăți nutritive, așadar este ineficient.

Adevăratul semnal de alarmă este ridicat de efectele adverse potențiale în urma consumului de oțet. Ele pot apărea mai ales la câini bolnavi de diabet, cu probleme gastrointestinale sau în rândul celor ce consumă medicamente, mai ales cele diuretice.

Alții pot dezvolta alergii în urma consumului de oțet. Cel mai mic pericol aferent consumului de oțet de mere constă în deranjarea la stomac a câinelui. El poate elimina gaze, poate vomita sau poate avea scaunul moale.

În concluzie, poate fi oțetul dăunător pentru câini? Prin urmare, vă sfătuiesc să vă consultați veterinarul înainte să le oferiți câinilor oțet. Fii sigur că orice îi oferi să mănâncă nu îi va face rău și că nu va accentua alte probleme de sănătate de care câinele poate suferi sau că nu va intra în combinație cu alte medicamente pentru a produce reacții adverse.

Cât oțet poate consuma câinele tău?

Dacă dorești să îi dai oțet câinelui tău, adaugă o linguriță până la două (în funcție de dimensiunea câinelui) în bolul său cu apă. Această concentrație de oțet va aduce un plus pentru sistemul său imunitar și va ține la distanță puricii, căpușele și țânțarii.

Amintește-ți să-i lași totuși un bol cu apă separat în cazul în care nu vrea să se apropie de cel cu oțet. O altă variantă ar fi să îi stropiți bobițele cu aceeași cantitate de oțet sau să i-l adăugați peste hrana umedă.

Se presupune ca hrana ar absorbi mirosul puternic al oțetului, însă nu garantez că el se va atinge de ea după ce a fost stropită.

Chiar dacă există câini care nu vor consuma oțet din cauza aromei neplăcute pentru ei, există și alte moduri prin care se pot bucura de beneficiile oțetului.

Avantajele oțetului făcut în casă

Nu numai că este bine pentru prietenul tău să consume oțet, dar amestecurile făcute în casă pot trata o varietate de afecțiuni, precum infecțiile cutanate și ale urechilor.

Iată câteva rețete de bază:

Iritații sau infecții ale pielii: Diluează oțetul cu de 3 ori mai multă cantitate de aplică pe pielea animalului. AI grijă la zonele iritate.

Pentru îngrijirea blănii – O blană strălucitoare și creșterea sănătoasă a firelor acesteia: Folosește un spray pulverizator și stropește blana animalului cu oțet nediluat. Pentru câinii cu blană deschisă folosește oțet alb pentru a evita pătarea.

Uz casnic și curățarea mizeriei lăsate de câine: Fă o soluție din 50% apă și 50% oțet de mere și folosește-o în uz casnic.  Este o variantă excelentă și ecologică față de produsele chimice de curățare, ce pot fi toxice pentru animal.

În funcție de problemă, aceste exemple, dar și alte formule vor avea nevoie de concentrații mai mari sau mai mici. Dacă vei căuta pe internet, vei mai găsi și alte rețete pe bază de oțet, unele mai complexe, care conțin mai multe ingrediente.

Oțetul nu poate fi considerat o cură

Așadar, câinii pot consuma oțet? Unii da! Poate chiar și câinele tău o poate face, profitând de beneficiile sale atât de variate.  Eu sunt de acord cu oțetul și cred în potențialul și eficacitatea acestui aliment. Îl folosesc pentru câinele meu, dar nu este soluția magică pentru o stare bună de sănătate sau o dietă perfectă.

Este un supliment naturist, holistic și dietetic. Dacă simți că prietenul tău nu primește toate substanțele nutritive de care are nevoie, atunci ar fi bine să îi reexaminezi dieta. Există o mulțime de produse alimentare pentru câini de o calitate incontestabilă ce îi pot oferi câinelui tău echilibrul și bunăstarea zi de zi!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top