Câinele meu miroase urat! Ce să fac?

Câine ce face baie pentru a elimina mirosul neplăcut

Nu se poate nega faptul că îți iubești câinele. Cu toate acestea, pe cât de drăguț și fermecător este să-ți petreci timpul cu prietenul tău cu patru picioare, există totuși momente în care el vine însoțit de un miros neplăcut care poate să afecteze orice spațiu. Astfel de situații trebuie să aparțină de domeniul trecutului. Deci, ce poți face?

În primul rând, nu vă lăsați. Ar putea fi multe motive pentru care cățelușul tău să aibă aceasta problema, iar unele dintre ele sunt destul de ușor de remediat. Acestea fiind spuse, există câteva probleme de sănătate de care ar trebui să fiți conștienți și, bineînțeles, dacă mirosul este prea puternic, să vă dați seama care este cauza și să o eliminați. Nu trebuie să vă obișnuiți cu un miros permanent neplăcut.

De ce tocmai câinele meu miroase urât?

Câinii pot avea această problemă din mai multe motive. Iată câteva dintre cele mai comune motive ale mirosurilor neplăcute emanate de câini.

Respirație urât mirositoare

Uneori, pur și simplu respirația câinilor este urât mirositoare. În unele ocazii, sursa acestui miros are de-a face cu ceea câinele mănâncă, respectiv de la lucruri aparent inofensive, precum iarbă, pământ, resturi alimentare, până la chestii mult mai ciudate precum excrementele.

Acest lucru ar putea fi valabil mai ales dacă aveți de-a face cu un cățeluș deoarece curiozitatea care provine din lipsa de experiență de viață s-ar putea traduce în explorarea neobosită a împrejurimilor sale. Dacă doriți să combateți respirația urat mirositoare, încercați să-i oferiți puiului dumneavoastră o gumă de mestecat dentară pentru cățeluși sau o curățare a dinților. Dacă acest lucru nu funcționează, o vizită la veterinar poate fi de folos deoarece respirația urât mirositoare poate fi cauzată uneori de o boală, cum ar fi diabetul.

Respirația neplăcută ar putea fi, de asemenea, un indicator principal al unuia dintre mai multe aspecte diferite legate de unele probleme gastrointestinale ale unui câine – și, pe bună dreptate, având în vedere că gura câinelui este poarta de către întregul sistem digestiv.

Câteva sfaturi pentru îmbunătățirea mirosului respirației câinelui:

Glandele perianale infectate sau blocate

În cazul în care câinele tău are un miros urat de o vreme și mirosul persista, aceasta s-ar putea datora glandelor perianale blocate sau infectate. Aceste mici glande de „marcare” din zona anală a unui câine eliberează o secreție uleioasă și urât mirositoare la fiecare mișcare intestinală.

Dacă glandele perianale nu se golesc în mod corect în timpul defecării sau sunt infectate, acestea pot elibera secreția urât mirositoare pe blana din jur ori de câte ori puiul tău este excesiv foarte entuziasmat sau speriat. Într-o asemenea situație veți ști cu siguranță despre ce este vorba.

Vestea bună este că cei mai mulți îngrijitori vor goli sacul perianal contra unei mici taxe, cu condiția ca acest lucru să fie agreat de medicul veterinar. Acestea fiind spuse, există unii veterinari care consideră că golirea sacului perianal al unui câine atunci când glandele par sănătoase este o idee proastă. Dacă te încadrezi în această categorie, totuși insistă să duci puiul la îngrijitor și spune-i acestuia dacă vrei sau nu această procedură de curățare a glandelor perianale pentru câinele tău.

Curățarea naturală a câinelui prin golirea sacului perianal poate provoca ocazional respirația urât mirositoare. În timp ce acest act ne poate face să fim nemulțumiți din cauza sensibilităților noastre umane. Mușcându-și dosul pentru a elibera glandele, acest obicei este de fapt o parte a instinctului său natural de îngrijire. El doar face ceea ce intuiția lui îi spune ce ar trebui făcut.

Gingii bolnave și dinți nesănătoși

Un alt motiv pentru care poate apărea un miros neplăcut din gura cățelușului tău poate fi o boală dentară și/sau gingiile infectate. Dacă observi la cățelușul tău un comportament neobișnuit, probabil din cauza unor dureri la nivelul gurii, mirosul neplăcut al acestuia apare deoarece câinele își acoperă blana cu salivă mirositoare.

Iată câteva sfaturi pentru menținerea sănătății dentare:

Puii de câine și creșterea dinților

Dacă deții un câine nou-născut, ar trebui să te pregătești și tu pentru respirația urât mirositoare, odată ce micuțul tău începe să crească. Acest miros particular se datorează prezenței bacteriilor care se colectează de-a lungul liniei gingivale pe măsură ce dinții cățelușului se rup și, în cele din urmă, sunt înlocuiți cu dantura permanentă. Semnul prevestitor al acestei probleme este respirația care tinde să miroasă puțin a pește.

Vă puteți aștepta ca procesul înlocuirii dentiției să dureze aproximativ patru săptămâni. Deoarece acesta este un proces natural care, în esență își urmează cursul, poți scăpa făcând un pas înapoi, ținându-ți nasul și lăsând natura să își urmeze drumul evoluției. Dacă insistați să spălați dinții puiului în acest timp, faceți-o cu precauție – dinții de cățeluș nou formați pot fi surprinzător de ascuțiți.

Infecții ale urechii

Dacă simți un miros neplăcut la intrarea în camera câinelui și observi că puiul tău se scarpină sau scutură capul, ar putea suferi de o infecție a urechii.

Infecțiile bacteriene ale urechilor pot fi extrem de urât mirositoare. Veterinarii diagnostichează adesea acest tip de infecție prin mirosul simțit la intrarea în sala de examinare. Câinele dumneavoastră își va scărpina sau își va scutura capul, dar nu întotdeauna. O baie poate agrava suferința urechilor dacă apa se blochează pe canalul urechii, așadar discutați acest aspect cu medicul veterinar.

Iată o explicație foarte bună a acestui lucru:

Flatulența

Flatulența este o altă definiție a „eliminării de gaze” – sau o modalitate drăguță de a spune „pârț”. Acest miros urât de multe ori ne ia prin surprindere, pentru că „gazele” câinilor intră în categoria „tăcut, dar mortal”.

Acest lucru se datorează în mare parte fiziologiei cățelușului tău deoarece poziționarea orizontală a rectului acestuia are tendința de a face ca sfincterul lui să fie mai slab decât cel uman, iar gazul tinde să iasă cu mult mai multă ușurință și cu mult mai puțin sunet.

Acest lucru nu este adesea grav, cu excepția cazurilor în care puiul tău emană un miros cu adevărat urât. Unii câini doar elimina gaze. Acestea fiind spuse, dacă mirosul emanat de cățelușul tău este cu adevărat urât și puternic încât crezi că este o problemă, discut[ cu un veterinar – s-ar putea să se datoreze unei probleme alimentare sau intestinale.

Ce ar trebui să fac în cazul în care cățelușul meu miroase urat?

Faceți o baie câinelui

Atunci când tău nu a făcut baie de ceva vreme, pare murdar sau s-a rostogolit în acel ceva urât mirositor, s-ar putea să poți scăpa de miros pur și simplu făcându-i-i o baie. Udă-l complet folosind apă caldă și folosește un șampon special pentru câini.

După ce ați tamponat puiul, spălați și limpeziți șamponul din blana lui. Puteți utiliza, de asemenea, balsamul, repetând procesul. Folosiți un uscător de păr sau un prosop de cățel imediat după baie și spuneți adio mirosului!

Oferă-i îngrijirea de bază

Dacă urechile cățelușului tău par murdare în interior, curățarea acestora cu ajutorul unui curățător de urechi, ulei mineral sau șervețele poate elimina mirosul neplăcut.

S-ar putea să reușiți sa împiedicați apariția unui miros neplăcut al câinelui . dacă îi periați sau pieptănați zilnic blănița pentru a îndepărta resturile și murdăria. În mod similar, puteți menține mirosul respirației sub control, curățându-i dinții folosind o periuță de dinți și o pastă de dinți pentru câini.

Iată totuși lucrul important: nu aplicați niciodată un dezodorizant, un parfum sau vreo esență de parfum asupra câinelui. Acestea pot fi dăunătoare pentru pielea nasul acestuia.

Încercați să reduceți nivelul gazelor eliminate de puiul de câini

Dacă micuțul tău nu mănâncă o dietă sănătoasă și naturală, atunci flatulența ar putea fi motivul din spatele mirosului neplăcut. Pentru a combate acest lucru, asigurați-vă că mâncarea cu care îl hrăniți nu conține elemente care provoacă respirație urâtă, blana încurcată sau mirosuri neplăcute. Acestea fiind spuse, cauza flatulentei câinelui tău se poate datora in final unui tip specific de sensibilitate alimentară.

De exemplu, câinele dumneavoastră poate suferi de intoleranță la lactoză sau la gluten, într-o manieră care nu este prea diferită de manifestarea în cazul oamenilor.

În această categorie se încadrează legumele și leguminoasele care sunt cunoscute pentru producerea de gaze la oameni pentru că același efect asupra prietenilor noștri cu patru picioare. Putem menționa sparanghelul, varza și, bineînțeles, fasolea. Făina de ovăz are, de asemenea, are o reputație destul de notorie pentru faptul că provoacă gaze și dezvoltă un miros urât.

Alte modalități prin care poți reduce flatulența puilor de câine

Aveți grijă de cățelul dumneavoastră și asigurați-vă că nu mănâncă din coșul de gunoi deoarece acest fapt ar fi o cauză sigură a problemelor digestive. Amintiți-vă, cățelul dumneavoastră este curios și va avea tendința de a-și satisface curiozitatea gustând tot felul de lucruri. Aceasta ar putea include gunoiul și, chiar dacă poate fi comestibil acesta va genera probleme gastrointestinale.

Dacă credeți că sursa mirosului câinelui dumneavoastră provine de la glandele perianale, ați putea aborda problema din acest punct de vedere pentru a rezolva. Adresați-vă medicului veterinar pentru ai examina puiul, iar acesta va prescrie medicamente care să contribuie la ameliorarea problemei, dacă este necesar. De asemenea, medicul veterinar vă poate învăța cum să faceți golirea sacului perianal acasă, dacă decideți că acest fapt este o rezolvare pentru mirosul neplăcut.

Medicamentele puse în vânzare fără rețetă pot ajuta la reducerea mirosului urât al unui câine?

În timp ce medicul veterinar poate scrie o rețetă pentru un medicament pentru reducerea gazelor pentru animăluțul tău de companie există, de asemenea, mai multe medicamente pentru care nu este nevoie de prescripție medicală, care pot atenua problema.

Multe dintre aceste articole pot fi găsite cu ușurință într-un magazin local petshop, așa că nu va trebui neapărat să vă faceți griji cu privire la nevoia de a face un drum la medicul veterinar. Este, însă, posibil ca unele dintre aceste medicamente să nu fie cu adevărat de ajutor in minimizarea problemei flatulenței.

Există medicamente cu eliberare fără rețetă special create pentru a diminua nivelul gazelor intestinale și al elementelor digestive care determină apariția gazelor! Alte substanțe concepute pentru a promova sănătatea sistemului digestiv, cum ar fi zincul sau diverse probiotice, ar putea fi aliați eficienți în lupta împotriva gazelor. Există unele substanțe naturale, cum ar fi iaurtul, despre care se știe că reduc gazele si balonarea.

Importanța exercițiilor fizice

În sfârșit, dacă micuțul lasă în urmă un miros neplăcut, fiți atenți si la programul de mișcare al acestuia, indiferent dacă se joacă, aleargă sau merge. Câinii trebuie să se miște, iar câinii leneși tind să fie mai predispuși la probleme gastro-intestinale. Nu trebuie practicat un program rigid de exerciții fizice – dar un set de exerciții de rutină cu dificultate moderată, cu impact redus, este necesar.

Menținerea exercițiilor la un nivel optim este destul de importantă. În special nu doriți să împingeți setul de exerciții la un nivel prea ridicat chiar după ce micul vostru amic tocmai a avut o masă copioasă. Dacă vă întrebați de ce, gândiți-va la cât de incomod poate fi să încercați să faceți exerciții atunci când de fapt preferați să mai slăbiți cureaua cu un ochi în urma unui ospăț pe cinste.

Gazele câinelui sunt (uneori) amuzante

Un cățeluș care emană mirosuri neplăcute poate fi o problemă care distruge atmosfera din casa ta și te poate înnebuni. Dacă mirosul provine din „spatele” câinelui tău din cauza vânturilor, însă, poate fi destul amuzant dacă ne păstram intact simțul umorului.

Acest videoclip nu vă va ajuta deloc să reduceți mirosul cățelușului, dar cu siguranță vă va face să râdeți copios!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top