Câinii au gaze? Un răspuns serios la o întrebare jenantă

Bulldogii sunt recunoscuți pentru cantiatea de gaze pe care aceștia le elimină

Ești acasă, alături de câinele tău. Dintr-o dată, un miros neobișnuit, dar distinct, neplăcut, se simte în aer. Este sigur un „vânt” și știi că nu a venit de la tine. 

Aproape sigur câinele tău este singurul care ar fi putut să producă mirosul. Dar oare îl poți învinui pentru asta?

Chiar poți să-l învinuiești, pe bună dreptate

Câinii pot avea gaze, iar unele rase tind să fie mai balonate decât altele. Este perfect normal să facă acest lucru și există mai multe motive pentru care pot să fie balonați, de la faptul că înghit prea mult aer până la dietele bogate în grăsimi.

 Deși gazele câinilor, de obicei, nu se aud, dacă cele sonore își fac apariția acestea pot fi chiar distractive, asta dacă nu devin repetitive:

De ce gazele câinilor miros atât de urât?

Fermentația bacteriană este principalul motiv al gazelor la câini; acest proces este cauzat, de obicei, de digestia alimentelor ce nu pot fi ușor descompuse de stomacul câinilor. Deloc surprinzător, fasolea este unul dintre alimentele care determină această balonare, însă aceasta din urmă poate să apară și după consumul altor alimente bogate în fibre, cum ar fi soia, mazărea sau ovăzul. 

Gazele produse de rasele mai mari sunt de obicei mai pregnante decât cele ale raselor mai mici deoarece au tracturi digestive mai mari și, prin urmare, o suprafață mai mare în care are loc fermentația bacteriană.

Pot fi controlat nivelul de flatulență la câini?

Poți face mai multe lucruri pentru a controla digestia câinelui. Un lucru important este să nu cumperi alimente pe bază de grâu, porumb sau soia pentru câini, întrucât sunt greu de digerat. În schimb, este recomandat să cumperi hrană pentru câini care să conțină proteine de înaltă calitate, ușor de digerat.

De asemenea, ar trebui să nu dai câinelui resturile de la cină, indiferent cât de mult cerșește sau cât de adorabil este atunci când face asta. Majoritatea alimentelor pe care noi le consumăm pur și simplu nu sunt ușor de digerat pentru câini. Dacă dai câinelui mâncare destinată consumului uman în mod regulat, atunci fermentația bacteriană va fi excesivă, ceea ce nu este deloc bine.

Există, de asemenea, câteva remedii naturiste ce pot diminua balonarea câinelui. Ierburi precum feniculul, ardeiul iute, cimbrul și menta acționează ca agenți pentru relaxarea mușchilor stomacului, ceea ce ar putea ajuta la diminuarea cantității de gaz intestinal ce se poate acumula. Adăugarea suplimentelor probiotice în dieta câinelui poate ajuta, de asemenea, la reglarea tractului digestiv al acestuia.

În cele din urmă, exercițiile fizice au, de asemenea, un rol vital în lupta cu flatulența câinelui. Nu trebuie să fie nimic prea solicitant. De exemplu, o simplă plimbare de voie va ajuta câinele să digere alimentele așa cum trebuie.

Balonarea câinilor este un semn al unei probleme mai mari?

Chiar dacă flatulența câinelui nu este o problemă care trebuie să te preocupe serios – în afară de miros – pot exista cazuri în care permanentizarea acesteia ar putea fi un indiciu al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi pancreatita sau boala hepatică. În aceste cazuri, balonarea excesivă este însoțită de alte simptome, cum ar fi lipsa apetitului sau alte probleme gastro-intestinale, precum vărsăturile sau diareea.

Dacă prietenul tău patruped prezintă unele simptome este recomandat să faci o programare la medicul veterinar pentru a te asigura că nu este vorba de ceva mai grav.

Flatulența excesivă poate fi, de asemenea, cauzată de un parazit din tractul digestiv al câinelui, cum ar fi o tenie. Pentru a scăpa de parazit ar trebui să administrezi câinelui, trimestrial, un tratament împotriva viermilor intestinali. 

Dacă faci asta, ar trebui să ști că un singur tratament îl va scăpa de toate tipurile de viermi; totuși, tratamentele care acționează împotriva teniilor sunt, de obicei, ineficiente în combaterea viermilor rotunzi.

Cu sau fără gaze intestinale, ne iubim câinii

Dacă prietenul tău este balonat, știi deja că asta poate fi jenant – ca să nu mai vorbim de un miros destul de urât. 

Dar, odată ce ai rezolvat problema, este important să-ți amintești că este vorba despre cățelul tău drag – unul care îți va fi fidel și credincios până în ultima zi. De ce să stricăm această legătură doar din cauza unor flatulențe?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top