Cum pot trata flatulența câinelui meu?

Posteriorul unui câine afectat de flatulență excesivă

Când câinele prezint flatulență, de obicei ești ultimul care află. Dar când afecțiunea își face resimțită prezența, o face în cel mai dezagreabil mod cu putință. Dacă apare în mod obișnuit, deja devine destul de obositoare, daca nu chiar descurajantă. Așadar, ce poți face?

Natura flatulenței la câini

Flatulența câinelui poate fi un fenomen natural. În cele mai multe cazuri, flatulența câinelui este cauzată de înghițirea aerului în exces.  Totuși, mirosul care poate însoți gazul poate proveni dintr-un proces al sistemului digestiv numit fermentație bacteriană.

În esență, fermentația bacteriană este cauzată de alimente dificil de digerat de stomacul unui câine. Aceasta se combină cu gazul dezvoltat de câine și orice exces de gaz va găsi o cale de evadare prin spatele câinelui tău. Mirosul neplăcut care însoțește acest gaz emanat este cauzat de bacterii.

În unele cazuri, flatulența la câini poate indica o afecțiune majoră și gravă. Unele dintre aceste afecțiuni ar putea avea legătură cu probleme gastro-intestinale, cum ar fi paraziți interni, boli inflamatorii intestinale sau chiar cancer. Frecvent, aceste afecțiuni sunt însoțite și de alte semne, cum ar fi diaree, vărsături și refuzul de a mânca.

Dacă bănuiești că problemele legate de eliminarea gazelor la câinele tău sunt simptomatice și nu sunt cauzate de ceea ce a mâncat, du-l imediat la veterinar. Dacă tot te-ai decis în această privință, este potrivit să duci și o mică probă de scaun pentru a fi examinată de medicul veterinar. O probă vizuală va ajuta la stabilirea unui diagnostic cât mai specific posibil.

Cum pot opri flatulența?

În cazul în care consideri că flatulența câinelui tău este pur și simplu un produs al dietei sau obiceiurilor sale alimentare, există mai multe metode pe care le poți implementa pentru a reduce mirosul. Unele dintre aceste tactici par destul de evidente, deoarece implică hrană. Altele sunt mai subtile, în sensul că schimbarea ar putea trece neobservată de câinele tău.

Cea mai evidentă schimbare pe care o poți face este să evaluezi dieta câinelui și să aplici modificările necesare. Este recomandat ca dieta câinelui tău să fie compusă din alimente extrem de digerabile, cu conținut scăzut de fibre și grăsimi. Poți găsi o gamă largă de alimente pentru câini, bogate în carbohidrați și proteine – ingrediente care sunt arme eficiente în reducerea flatulenței.

O altă parte esențială a schimbării alimentației o reprezintă eliminarea resturilor de la masă. Sistemul digestiv al unui câine efectiv nu poate digera unele dintre alimentele pe care ai putea fi tentat să i le dai și asta ar duce la eliminarea gazelor urât mirositoare. Așadar, evită să îi dai ceea ce vrea, indiferent cât de insistent devine.

Unele din schimbările pe care le poți implementa au ca scop diminuarea obiceiurilor de a mânca. Reține că flatulența poate fi cauzată de înghițirea aerului în exces. Acest exces se poate traduce și prin înfulecarea rapidă a mâncării.

Unele dintre modalitățile prin care îl poți tempera este adăugarea de pietre mari în bolul de hrană. Prezența pietrelor îl va face mai selectiv și mai atent în timpul mesei, cea ce va reduce inhalarea de aer în timp ce mănâncă. Dacă vei proceda astfel, trebuie să te asiguri că pietrele pe care le utilizezi sunt prea mari pentru a fi înghițite de câinele tău.

În concluzie, nu subestima puterea mișcării și activității pentru a reduce cantitatea de gaz urât mirositor eliminat de câinele tău. Poți îmbunătăți eficiența funcțională a tractului digestiv al câinelui tău printr-o simplă rutină de exerciții cu impact redus, cum ar fi o plimbare plăcută, vioaie în vecinătate.

Nu uita: este ceva natural

Chiar și când ai de-a face cu gazele urât mirositoare eliminate de câinele tău, reține că flatulența este în natura animalului. Nu-l pedepsi și nu drastic pentru ceva ce se întâmplă în mod natural; nu vei face decât să strici legătura pe care o ai cu amicul tău patruped. Este întotdeauna important să îți accepți câinele pentru cine este el, chiar dacă, din când în când, trebuie să-ți acoperi nasul pentru a face asta.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top