Cum să oprești scărpinatul câinelui

Acest Cocker Spaniel se scarpină folosindu-și picioarele din spate

Câinii zgârie și este cel mai natural lucru din lume. Toți știm asta. Cu toate acestea, nu te împiedică să-ți faci griji cu privire la cât de mult zgârie câinele tău, există întotdeauna ceva care ar putea fi greșit în ochii unui proprietar de câine.

Mai mult, câinii nu numai că se scarpină – ei zgârie orice, așa cum poate confirma orice proprietar de câine. Chiar și cel mai ascultător cățel poate fi sâcâitor din când în când. Ai un câine care-și face rău singur și face dezastru în casă și nu știi cum să-l oprești? Citește mai departe!

Mai întâi, câteva cuvinte de la un expert…

De ce zgârie câinii?

Câinii pot zgâria din mai multe motive – au anxietate de separare, vor să-și apere teritoriul sau e vorba de o mâncărime – deci poate fi greu să identifici cu precizie de ce se scarpină câinele tău.

Când câinii se scarpină în mod specific, acest lucru poate ajunge să fie un motiv de îngrijorare. Mâncărimea excesivă este cunoscută sub numele de prurit, iar câinii cu prurit ar putea avea de-a face cu orice număr de probleme.

Să fim sinceri, ar putea fi cel mai inofensiv lucru din lume; de exemplu, pielea câinelui tău ar putea fi doar uscată și deshidratată. De asemenea, ar putea dori să se scarpine în urma unei  mușcături de insectă sau ceva care îi irită ușor pe piele.

Ar putea fi ceva rău?

În timp ce mâncărimea pielii s-ar putea să nu fie o problemă mare la majoritatea câinilor, există câteva cazuri în care dorești să duci câinele la un consult.

Dacă câinele tău se scarpină până când se rănește și îi sângerează pielea, poate vrei să investighezi mai mult.

Câinele ar putea suferi de un fel de parazit, cum ar fi căpușele sau puricii, ceea ce îi pot cauza iritare constantă și anxietate.

Câinele tău ar putea avea, de asemenea, alergie la ceva cu care a intrat în contact, indiferent că este un material pe care l-a atins sau ceva ce a mâncat.

Unele dintre cele mai mari amenințări sunt, totuși, sursele infecțioase de dermatită, cum ar fi pecinginea și infecțiile cu levuri. Aceste cauze (și altele) ale scărpinării continue a câinelui tău trebuie rezolvate cât mai rapid.

Soluții pentru scărpinarea câinelui tău

Așadar, ai un câine care se scarpină și care zgârie tot și nimic nu poare sa poată rezolva această situație. Ce e de făcut? În primul rând, este foarte recomandat să-ți duci câinele la medicul veterinar local – dacă are alte probleme, medicul veterinar va putea să le descopere destul de repede și să-ți ofere sfaturi de îngrijire.

Acestea fiind spuse, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta câinele și a-i ușura situația. De exemplu, câinii cu pielea uscată ar trebui să se hrănească cu alimente care le stimulează blana, hidratând-o și conferindu-i strălucire.

Dacă îți hrănești câinele doar cu hrană uscată, oferă-i enzime digestive care previn deshidratarea, cum ar fi probioticele. (Dacă este posibil, încearcă să introduci în dieta acestuia mai multă hrană umedă.)

Încearcă să faci schimbări ușoare în mediul și dietă pentru a vedea dacă câinele tău este sau nu alergic la ceva.

Dacă este vorba de o problemă strict comportamentală, poți să o elimini în mai multe moduri.

Câinii pot zgâria în mod obsesiv; de aceea, ai putea folosi o formulă amară pe care să o pulverizezi pe lucruri pe care nu dorești să le zgârie, acestea devenind respingătoare sau i-ai putea pune o zgardă specială, pentru a-l împiedica să ajungă în locuri în care nu ai dori.

Ca în orice altă situație, consultă medicul veterinar înainte de a încerca oricare dintre aceste metode – nu are rost să faci acest lucru, decât dacă sunt eliminate mai multe cauze majore.

Indiferent de motivul pentru care câinele tău se scarpină, există soluții. Câinele tău ar putea fi pur și simplu plictisit sau neliniștit, sâcâit de o invazie de căpușe sau chiar alergic la ceva ce a mâncat. Cu ajutorul unui medic veterinar, ar trebui să poți identifici problema și să vii cu o soluție elegantă și eficientă cât ai clipi din ochi.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top