Ciobănesc german negru în poziția culcat

Ciobănescul german negru – Cu un pas înainte

Probabil ştiţi că Ciobăneştii germani sunt consideraţi ca fiind unii dintre cei mai frumoşi câini din lume. Ce nu ştiaţi este că această rasă deosebit de inteligentă poate lua înfățișarea unui cavaler negru. Aspectul exemplarelor este inedit, iar modul în care s-a dezvoltat negrul pe blana Ciobăneştilor germani te va fascina.

Legenda Ciobăneştilor germani negri

Într-un fel, Ciobănescul german negru este precum o creatură mitică. Persoanele care nu ştiu de această variantă a Ciobănescului german, îl asociaă cu o corcitură cu gene de Ciobănesc. Alţii îi pot confunda cu exemplare care aparţin cu totul şi cu totul altei rase.

Însă cunoscătorii ştiu că aceşti indivizi inediţi aparţin rasei Ciobănesc german în proporţie de 100%. Nu formează o rasă separată, deşi genele lor au fost folosite pentru crearea altor rase care să beneficieze de calităţile native ale Ciobănescului german. De fapt, Ciobăneştii germani negri nu sunt singurii din familia Ciobăneştilor germani care beneficiază o culoare aparte. Ei pot fi integral albi, „albaştri” sau cafenii.

Povestea Ciobăneştilor germani negri

ciobanesc-german-negru-7

Precum şi alţi câini cu un colorit inedit, Ciobănescul german negru a beneficiat de această culoare datorită genelor genetice distinctive. Sunt două gene componente diferite care oferă acest negru intens – o genă specifică de culoare şi gena-model. Gena de culoare asigură nuanţa blănii, iar gena-model culorile secundare.

În cazul altor Ciobăneşti germani coloraţi aparte, cum ar fi cei „albaștri”, genele de culoare sunt recesive, ceea ce înseamnă că „albastrul” (în lumea animală, albastrul este de fapt o nuanţă de gri) va apărea doar dacă nu există genă dominantă prezentă. A nu se confunda obţinerea culorii negru! Un Ciobănesc german negru îşi va asigura nuanţa atunci când negrul este culoarea dominantă.

Mai degrabă, gena-model este recesivă. Când se întâlnește acest caz, gena-model aduce cu sine culoarea neagră pentru a contrasta nuanţe de bronz sau bej. Nuanţa-model practic este acolo; ea pur şi simplu se potriveşte cu restul blănii.

Acum, situaţia se complică puţin. Pentru că există o genă dominantă de culoare, componentă a blănii Ciobăneştilor germani negri, atunci când unul dintre aceştia se împerechează cu alt tip de Ciobănesc german cu o genă recesivă, puii vor fi alţi Ciobăneşti germani negri. Cu alte cuvinte, se pot naşte pui de Ciobănesc german negru dintr-un părinte Ciobănesc german negru şi unul alb, cu genă recesivă.

Cu siguranţă este un Ciobănesc german!

Blana Ciobăneştilor germani negri s-ar putea sa te deruteze puţin. Dar, privindu-l mai îndeaproape, veţi recunoaşte anumite trăsături în zona feţei şi pe corp. În mişcare, Ciobănescul german negru va da dovadă de acelaşi stil şi graţie ca orice alt exemplar al rasei Ciobănesc german.

Există şi alte diferenţe fizice între un Ciobănesc german negru şi unul standard?

Chiar dacă Ciobănescul german negru nu constituie o rasă separată faţă de Ciobănescul german, există unele diferenţe subtile între cele două. În orice caz, ele sunt aproape insesizabile, iar, dacă nu ar fi menţionate întâi, probabil ar fi fost trecute cu vederea.

O diferenţă o reprezintă mărimea, Ciobănescul german negru fiind ceva mai mare decât cel standard şi cu spatele mai drept. De fapt, se poate considera că diferenţele dintre Ciobănescul german comun şi cel negru ar întări caracteristicile rasei.

Cât costă acest Ciobănesc german cu un look unic?

De obicei, preţul unui astfel de exemplar pleacă de la 800$. Acesta nu este la fel de piperat faţă de exemplarele de culori unice alte altor rase (vezi Pitbullul cu nas albastru), însă va exista o sumă adiţională faţă de un Ciobănesc german standard. Pe parcursul căutării unui crescător renumit şi corect este bine să staţi departe de cei care etichetează Ciobănescul german negru drept altă rasă. Ar putea să fie primul semn că aceştia nu ar fi la fel de corecţi precum crescătorul pe care îl căutaţi.

Înainte de achiziţionarea unui astfel de exemplar exotic, va trebui să luaţi în calcul si costurile secundare ce vor apărea după ce intraţi în posesia câinelui. Cheltuieli de bază, cum ar fi vizitele la veterinar, vaccinurile, mâncarea sau jucăriile nu ar trebui neglijate. Dacă nu te vei pregăti din timp pentru acestea, portofelul tău va fi grav avariat.

Este posibil să plăteşti si pentru taxele de transport ale câinelui, dacă nu aveţi un crescător de renume în zone apropiate de dumneavoastră. Pentru transporturi din afara ţării, există firme speciale ce se vor ocupa de livrarea câinelui, bineînţeles, contra-cost. Crescătorul pentru care aţi optat vă va îndruma.

Ce urmează după ce Ciobănescul german negru soseşte acasă

Ciobănescul german negru va fi puţin mai mare şi mai robust decât versiunea standard a rasei, dar asta va fi singura diferenţă pe care o vei sesiza la noul tău prieten. Ei au acelaşi temperament, energie şi nevoi nutriționale precum oricare alt Ciobănesc german.

Ciobăneştii germani negri sunt câini de muncă, gata să ducă la bun sfârşit orice fel de slujbă pe care îl vei instrui să o facă. Această poftă de muncă este susţinută de inteligenţa sa legendară, făcând din Ciobăneştii germani una dintre cele mai performante rase din lumea canină. Calităţile lor le permit să fie nişte excelenţi câini-ghizi, poliţişti, de căutare şi de salvare.

În afara muncii, un Ciobănesc german negru este un companion extrem de loial stăpânului. Încrederea pe care o dezvoltă pentru oameni îl face uşor să lase garda jos în preajma celor dragi şi să fie un minunat câine de familie. Natura sa protectivă uşor de observat din comportamentul câinelui îi conferă acestuia aptitudini incredibile în a petrece timpul cu cei mai mici membri ai familiei.

De altfel, nu te aştepta ca un Ciobănesc german negru să lingă şi să sară pe orice persoană care îţi va trece pragul. Este prietenos şi supus cu familia, dar reticent şi rezervat cu străinii. Acest temperament îl recomandă în postura de câine de pază.

Inteligenţa debordată îl ajută să ducă la bun sfârşit sarcini importante, dar şi să fie foarte uşor de dresat. Este mereu receptiv la pregătiri constante. El nu va înţelege comanda dumneavoastră ca pe un ordin, ci ca pe o îndatorire care trebuie dusă la bun sfârşit.

Nevoia de muncă explică şi bagajul de energie de care Ciobănescul german negru dispune. Pentru a nu deveni agitat, va trebui să beneficieze de efort fizic constant. Prin pofta de activitate, câinele nu îşi doreşte să te epuizeze; este doar instinctul de a duce o sarcină la capăt şi a începe una nouă.

Exerciţiile fizice şi jocurile nu numai că vor păstra forma fizică bună a Ciobănescului negru, ci îi vor ţine şi creierul antrenat. Pentru că aceste activităţi îi hrănesc pofta de muncă, orice mod de joacă va fi un stimul pentru mintea sa. Acestea îl vor menţine sănătos şi echilibrat.

Dacă nu vei urma aceste activităţi esenţiale în dezvoltarea câinelui, sufrageria sau grădina vor avea de suferit. Un Ciobănesc german negru fără activitate îşi va vărsa frustrările pe locul înconjurător, adoptând un comportament neplăcut şi distructiv.

Şi nu este vorba de câteva urme de dinţi pe marginea scaunului. Ciobăneştii germani au nişte fălci puternice şi nu se vor sfii să îţi arate cât de folositoare pot fi în a sparge plictiseala. Acest comportament nedorit poate fi stopat prin achiziţionarea unor jucării de ros, pe lângă exerciţiu fizic.

Dacă plănuieşti să fii plecat de acasă pentru un interval mai mare de timp, jucăriile de ros sau alte surse de distracţie pentru câine în aceea perioadă sunt obligatorii. Specific rasei, le va fi foarte greu să se adapteze în absenţa ta pe termen lung.

În ceea ce priveşte sănătatea patrupedului, Ciobănescul german negru este predispus la boli sau afecțiuni specifice oricărei alte rase. Una dintre cele mai comune este displazia, fie de şold, fie de cot. La fel de predispuşi sunt şi la anumite tipuri de alergii.

Cu toate acestea, prietenul dumneavoastră vă va fi alături pe o perioadă îndelungată. Media de viaţă a Ciobănescului german negru este situată între 10 şi 13 ani. Nu trăiesc atât de mult faţă de câinii de talie mică, însă sunt printre exemplarele mari cu cea mai lungă durată de viaţă.

Un prieten mare şi adorabil

Un Ciobănesc german negru  te poate lăsa fără suflare prin aspectul său fioros, dar calităţile lui sunt mult mai profunde. Acest câine loial, inteligent şi neînfricat nu va înceta niciodată să vă facă să vă simţiţi iubit şi apreciat. Ce altceva mai poţi cere de la cel mai bun prieten?

Scroll to Top