Schnauzer de talie mică ce posedă o blană de culoare gri

Năpârlesc sau nu Schnauzerii? O enigmă a blănii

Alegerea câinelui potrivit poate fi problematică dacă ai alergii. Dacă ai un câine care năpârlește mult, acel exces de blană ar putea crește mod dramatic numărul strănuturilor tale. Din fericire, Schnauzerii sunt renumiți pentru gradul minim de năpârlire. Însă această reputație s-a format pe bună dreptate?

Prezentare pe scurt a rasei Schanuzer

Divizată în categoriile standard, uriaș și miniatură, Schnauzer reprezintă una dintre cele mai populare rase din mai multe motive. Sunt considerați loiali, excepțional de dresabili și amuzanți prin natura lor. Când aceste trăsături se îmbină, poți fi martorul unei mici minuni.

Câinii Schnauzer: blănoșii supremi

Blana unui Schnauzer poate fi una dintre cele mai înșelătoare caracteristici ale unei rase de câine. Motivul principal al acestei potențiale concepții greșite este chipul său. Mai exact, confuzia poate fi creată de blana care îi atârnă pe fălci și care este specifică rasei.

Caracteristicile dominante ale a rasei sunt sprâncenele mari, stufoase și mustața pleoștită. De fapt, numele rasei provine de la mustața atât de proeminentă. „Schnauzer” provine de la cuvântul german „schnauze”, care înseamnă „bot” și care a devenit familiar și reprezentativ pentru „mustață”.

Totuși, această blană facială unică este puțin înșelătoare. Schnauzer are o blană dublă, dar ambele straturi de blană sunt foarte scurte. Stratul intern este moale, în timp ce stratul extern este aspru și sârmos, ceea ce îi conferă blănii un aspect deosebit.

Acestea fiind spuse, doar pentru că un câine are o blană dublă, nu înseamnă că automat va năpârli mai mult. Adevărul este că un Schnauzer năpârlește foarte puțin în raport cu dimensiunea lui (dacă vorbim de un exemplar de talie mare). Mai mult, nici nu lasă mătreață în timpul năpârlirii, fiind considerată rasa cu cel mai mic risc alergenic.

Dimensiunea contează în cazul unui Schnauzer

Înainte să te grăbești și să îți iei orice Schnauzer în vârstă pentru faptul că năpârlește puțin și este hipoalergenic, este important să arunci o privire mai atentă asupra diferitelor dimensiuni ale rasei. Pe scurt, având un Schnauzer de talie mai mică, vei avea mai puține probleme legate de năpârlire și alergii.

Motivul acestei teorii se rezumă, în esență, la suprafața acoperită de blană. Dintr-o perspectivă generală, toți Schnauzerii năpârlesc la fel. Cu toate acestea, deoarece un Schnauzer uriaș este cu mult mai mare față de ruda sa în miniatură, va pierde o cantitate mai mare de păr.

Un Schnauzer uriaș nu năpârlește la fel de mult ca un Collie sau un Ciobănesc, de exemplu. Totuși, acesta va lăsa o cantitate mai mare de păr față de copia sa în miniatură pentru simplul fapt că dimensiunea sa este mai mare. Acest lucru ar putea să-i șocheze pe cei interesați să achiziționeze un Schnauzer, presupunând că toți lasă aceeași cantitate de păr.

Aceasta nu înseamnă că nu poți trăi alături de un Schnauzer uriaș dacă preferi un câine de talie mare. Mai degrabă, înseamnă că trebuie să depui un efort mai mare decât ai fi anticipat. Din nou, deși Schnauzerul uriaș năpârlește mai mult decât varianta sa în miniatură, cantitatea de păr pe care o elimină în timpul procesului de năpârlire nu este niciodată atât de mare precum în cazul altor rase care au o tendință mare de năpârlire.

Ai grijă de blana lui!

Doar pentru că Schnauzer este considerată o rasă care năpârlește foarte puțin, aceasta nu înseamnă că  nu trebuie să te ocupi deloc de blana amicului tău patruped. Îngrijirea Schnauzerului tău este un aspect esențial dacă vrei să menții cantitatea de păr rezultată în timpul procesului de năpârlire în limite cât mai restrânse. Aceasta contribuie în aceeași măsură și la menținerea aspectului său cât mai plăcut cu putință.

Motivul pentru care este important să îți menții Schnauzerul îngrijit are legătură cu blana sa dublă. Deoarece are un strat extern sârmos și unul intern moale, blana tinde să formeze într-un mod destul de natural smocuri de păr încâlcit și încurcat. Aceasta nu numai că îi poate conferi blănii un aspect mai puțin plăcut, dar îi poate crea și disconfort, deoarece rădăcinile blănii încâlcite vor trage de piele.

Nivelul de îngrijire necesar depinde în mare măsură de dimensiunea unui Schnauzer. În general, blana câinilor de talie mică și standard trebuie tunsă o dată la fiecare 5-8 săptămâni. Uriașii, pe de altă parte, necesită o tundere manuală la fiecare 4-7 săptămâni.

Motivul principal al acestei diferențe se datorează blănii Schnauzerului uriaș. Dacă tunzi foarte des blana unui Schnauzer uriaș în loc să folosești metoda de stripping manual – un procedeu care trebuie efectuat de un specialist și care constă în smulgerea părului mort – blana acestuia va căpăta un aspect mai moale și mai puțin sârmos. Ca urmare a acestui proces, blana își va schimba culoarea, iar năpârlirea va fi mai abundentă.

Indiferent de mărime, blana unui Schnauzer trebuie periată de aproximativ trei ori pe săptămână pentru a preveni încâlcirea. Acest lucru este important, deoarece smocurile încâlcite nu numai că reduc aspectul strălucitor al blănii, dar rădăcinile blănii încâlcite vor trage de pielea câinelui. Aceasta ar putea crea un anumit nivel de disconfort.

Mai mult, ar trebui să acorzi o atenție specială chipului Schnauzerului tău. Pentru a-i menține aspectul reprezentativ, trebuie să îi speli fața după fiecare masă și să o usuci pentru a-și menține finețea.

Dacă este prima dată când deții un Schnauzer în miniatură, ar trebui să îți duci micuțul la un frizer profesionist. Procedând astfel, câinele tău își va menține aspectul caracteristic în timp ce tu vei învăța procedeul pentru a-l aplica singur ulterior. În cele din urmă vei reuși să creezi acest look fără ajutor – doar să nu te aștepți să iasă perfect din primele încercări.

Un stil de viață fără prea mult păr

Câinii din rasa Schnauzer năpârlesc, dar gradul de năpârlire este atât de redus în comparație cu al altor câini, încât nu constituie un motiv de îngrijorare. Aceasta se aplică în special categoriilor mini și standard ale rasei, care, având blana scurtă și o dimensiune mai redusă, lasă o cantitate mai mică de păr.

Dacă îți este greu să te decizi asupra unei rase de câine pentru faptul că ești alergic, atunci un Schnauzer ți-ar putea ușura foarte mult decizia.

Scroll to Top