Detalii ale rasei – Confort Retriever

Comfort Retriever prins în diferite ipostaze

Popularitatea de care se bucură rasa Golden Retriever este nu lasă loc de îndoială. Cu toate acestea, mărimea sa nu i-a permis să-şi etaleze afecţiunea şi devotamentul într-o casă mică sau un apartament. Golden Retrieverul în miniatură (Confort Retrieverul) este un câine creat pentru aspectul său, dar oare aceşti micuţi sunt la fel de măreţi precum Goldenii standard?

Golden Retrieverul în miniatură – Prezentare generală

Spre deosebire de alţi câini hibrid, Confort Retrieverul are nişte origini mai cunoscute. Îşi are rădăcinile la începutul anilor 2000, când un crescător din Kentuky a încrucişat un Golden Retriever cu un Pudel şi un Cocker Spaniel. După câţiva ani de încercări, Cockerul Spaniel a fost exclus din încrucişare din cauza tendinţelor sale agresive.

Rezultatul dintre Pudel şi Golden Retriever a devenit consacrat sub numele de Confort Retriever. În urma acestui eveniment, din ce în ce mai mulţi crescători au început să producă acest hibrid, iar câţiva dintre aceştia au revenit la încrucişarea celor trei rase.

Acest fapt a produs anumite confuzii pentru viitorii stăpâni. Este bine să întrebaţi cum s-a format câinele dumneavoastră deoarece incluziunea Cockerulului Spaniel va modifica personalitatea puiului.

Scopul apariţiei acestui câine a fost unul bine stabilit: şansa de a achiziţiona un Golden Retriever oferită stăpânilor care locuiesc într-un apartament sau o casă prea mică pentru a-şi putea permite un Goldie. Iar codul genetic al Confort Retrieverului întăreşte asta, gena predominantă fiind cea a Goldenului, între 51 ş 70%.

După cum bănuiaţi, acest câine dobândeşte calităţile fizice ale unui Goldie, mai puţin mărimea acestuia: blana dublă, culoarea, botul lat, expresia ochilor şi urechile fluturânde provin în totalitate din gena Goldenului. Însă, în cazul în care au fost folosite toate cele trei rase la momentul încrucişării, blana unui Confort Retriever va fi într-un singur strat şi ondulată, ca moştenire a Cockerului Spaniel.

Doar pentru că acest hibrid reprezintă varianta miniaturală a Golden Retrieverului, nu va aşteptaţi să ţineţi în palme o rasă de tip toy. Confort Retrieverul cântăreşte de obicei între 9 şi 22 de kg şi măsoară în înălţime între 35 şi 50 cm.

Ce trăsături de personalitate va avea Confort Retrieverul?

Pentru că, în cazul de faţă, se cunosc mult mai bine rădăcinile acestui câine hibrid, multe din presupunerile ridicate atunci când vorbim de acest tip de câini pot fi eliminate. Este general acceptat că un Confort Retriever va adopta comportamentul unui Golden.

Ca urmare, aceştia vor fi nişte câini de lucru excelenţi, care, prin prisma inteligenţei lor, vor îndeplini sarcini complexe. ADN-ul îi va împinge către activităţi ce le solicită intelectul şi vor fi într-o continuă căutare a acestora, însă se vor mulţumi şi cu un simplu joc de tipul „adu băţul”.

De altfel, Confort Retrieverul este recunoscut pentru devotamentul său şi, iar bucuria lui va fi întreţinută de momentele petrecute alături de cei pe care îi îndrăgeşte. Va şti să îşi exprime fericirea prin zâmbetul inconfundabil şi adorabil specific Goldenului.

Precum vărul lui mai mare, Confort Goldenul nu latră foarte des, ceea ce nu-l recomandă pentru un câine de pază. De fapt, un Goldie s-ar putea descurca mai bine, însă involuntar, datorită staturii sale mai masive, uşor intimidantă.

Deşi Confort Retrieverii adoră joaca, dimensiunile lor sunt ideale pentru un câine de apartament. Ei se vor descurca de minune şi în prezenţa copiilor, cu atât mai mult datorită temperamentului atent si grijuliu moştenit de la din partea Goldenului.

Există şi o mică abatere de la regulă: în cazul în care la formarea Confort Retrieverului dumneavoastră a luat parte şi Cockerul Spaniel, s-ar putea ca exemplarul să împrumute puţin din agresivitatea acestei rase. Prin urmare, este necesar să vă asiguraţi că crescătorul este unul responsabil, iar acesta vă va înștiința dacă gena Cockerului Spaniel este prezentă sau nu.

Temperamentul unui Confort Retriever

Sunt nişte câini plini de energie, iar așchia nu sare departe de trunchi: dorinţa lor incredibilă de joacă este la fel de mare ca cea a Goldenilor. Asta înseamnă că ei au nevoie de multe exerciţii fizice şi activitate constată pentru un stare bună de spirit. Este recomandat să îi oferiţi câinelui minimum 30 de minute de efort intens zilnic.

Precum un Goldie, Confort Retrieverul se va adapta imediat rutinei dumnevoastră sportive şi va fi un companie excelentă pentru jogging, plimbări sau înotat. Este recomandat să îi monitorizaţi activităţile – dacă îi va fi permis, câinele va exagera din cauza aportului său de energie.

Fiind un câine cerebral, Confort Retrieverul are nevoie de stimuli intelectuali. O jucărie puzzle sau aportul unei mingi de tenis în curte îi vor satisface această necesitate. Pentru că este un câine de lucru, el va privi jocurile ca pe nişte sarcini ce trebuie duse la bun sfârşit.

Este un câine dificil de dresat?

Un Confort Retriever este foarte bine înzestrat pentru şedinţele de dresaj. Încrucişarea a dezvoltat calităţi printre care firea pozitivă, plăcerea de a-şi satisface stăpânul şi uşurinţa a înțelege şi de a răspunde la comenzi. Nu înseamnă că el va fi câinele perfect peste noapte, dar cu siguranţă veţi salva timp şi energie.

În cazul în care câinele prezintă şi genele Cockerului Spaniel, va fi nevoie de ceva mai mult timp dedicat dresajului şi un plus de răbdare. Socializarea este un aspect ce necesită dedicare din partea dumneavoastră. Dacă el va fi învăţat să se comporte bine în prezenţa oamenilor şi al altor câini, tendinţele agresive ale Cockerului se vor dizolva.

Confort Retrieverii au nevoie de aceeași îngrijire precum Goldenii?

Pe lângă calităţile splendide ale Golden Retrieverilor, ei sunt celebri şi pentru cantitatea de păr pe care o pierd. Însă, datorită mărimii lor şi a contribuţiei Pudelului la formarea acestora, Confort Retrieverii tind să năpârlească mult mai puţin.

Dacă perioadele de năpârlire ale acestor hibrizi nu constituie o problemă, blana lor dublă va trebui perioadă de 2-3 ori pe săptămână pentru a fi păstrată sănătoasă şi strălucitoare. Pe lângă asta, stăpânul se va ocupa şi de îngrijirea generală, formată în mare parte din curățatul urechilor, periajul dinţilor şi tăiatul unghiilor.

Sănătatea unui Confort Retriever

La fel ca în cazul celorlalţi câini hibrid, nivelul de imunitate al unui Confort Retriever este aproape necunoscut. Aceste dubii apar în urma istoriei prea recente a încrucişării, de aproximativ 10 ani.

Cu toate acestea, ştim că balanţa genelor este net favorabilă Golden Retrieverului, aşadar vom analiza gena predominantă.

De exemplu, Goldenii dezvoltă un anumit grad de predispoziţie pentru probleme oculare, displazie articulară, alergii sau probleme ale pielii. În concluzie, aceste probleme se pot anticipa şi în cazul Confort Retrieverilor. Este de luat în considerare şi o afecţiune survenită de pe cealaltă ramură genetică, şi anume  predispoziția Pudelilor la luxații de rotulă.

Costurile de achiziționare şi întreţinere ale Confort Retrieverului

Niciun alt câine hibrid nu are un preţ atât de variat precum cel al Confort Retrieverului. El oscilează între 700$ şi 600$, preţ de achiziţie. Motivele acestei fluctuații sunt vârsta exemplarului, statutul crescătorului, dar şi esenţa câinelui: este varianta de dimensiuni reduse a celui mai iubit câine de pe planetă!

Preţul, deşi piperat, nu include şi restul cheltuielilor de întreţinere pe termen lung. Atunci când veţi decide dacă vă permiteţi sau nu un astfel de câine, nu uitaţi de costul înregistrării, al vizitelor la veterinar, sterilizarea, hrana, jucării şi altele. Dacă vă simţi covârșit de cumulul acestora, vă puteţi orienta fără probleme către o altă variantă.

Un cățel plin de afecţiune!

Dacă preţul şi timpul alocat creşterii nu sunt o problemă, atunci tocmai ai câştigat câinele visurilor tale! Dulce, loial şi energic, acest bulgăraş dispune de toate calităţile unui Golden fără sa necesite atât de mult spaţiu alocat. Un Confort Retriever îţi va oferi tot ce are mai bun!

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top