Chorkie, micuțul campion – Metis Yorkshire-Chihuahua

Metis Yorkshire-Chihuahua pe un câmp înverzit

Ce poate rezulta în urma împerecherii unui Chihuahua cum un Yorkshire Terrier? Un Chorkie? Răspuns corect!

Acest căţeluş de talie mică ar fi putea fi explicaţia proverbului „buturuga mică răstoarnă carul mare!”. El adoră joacă şi se va furişa în adâncul inimilor noastre, lucru general valabil chiar şi în cazul celor mai duri iubitori de câini. Să fie acest micuţ plusul de care ai nevoie pentru o existenţă cât mai fericită?

Chorkie la prima vedere! (ATENŢIE: Acest videoclip conţine scene absolut adorabile!)

S-o spunem verde-n faţă: nu ai cum să nu iubeşti un Chorkie! După cum demonstrează şi acest videoclip, ei vor găsi milioane de scurtături către inima ta. PLAY si veţi înţelege despre ce e vorba!

Chorkie – Prezentare generală

Precum în cazul tuturor câinilor-hibrizi, nu se poate stabili cu exactitate apariţia Chorkieului în lumea canină. Se consideră că ei „au spart gheaţa” în jurul anilor ’90. Odată cu trecerea anilor, au devenit din ce în ce mai populari, cucerind inimi pe bandă rulantă.

Mărimea este primul atu al acestora. Înălţimea lor se încadrează undeva între 15 şi 22 de centimetri şi cântăresc între 4 şi 7 kilograme. Anumite exemplare se pot situa chiar în afara limitelor inferioare menţionate, ceea ce îi face pe aceştia adevăraţi „câini de buzunar”.

Aspectul lor îmbină cu desăvârșire trăsăturile părinţilor, împrumutând în egală măsură particularităţi atât de la Yorkie cât şi de la Chihuahua. Blană lungă şi pufoasă poate căpăta un aspect neîngrijit cu uşurinţă. Însă aceasta îi protejează de stereotipul frumuseţii din lumea canină, „aspectul la dungă” devenind adesea plictisitor. P.S: blana deranjată îi face şi mai uşor de îndrăgit.

Principala trăsătură împrumutată de la Chihuahua este capul rotund ca un măr. Craniul lor de o sfericitate aproape perfectă oferă ochilor un aspect aparte şi o expresivitate nemaiîntâlnită! Priveşte-l în ochi, iar totul va veni de la sine.

La fel ca Chihuahua, Chorkie are un punct moale pe cap, cunoscut drept moleră în lumea canină, foarte apropiat ca textură şi mod de formare cu fontanela unui bebeluş. Acest spaţiu este format din cartilagii în locul structurii osoase şi se va „umple” pe parcurs ce puiul va creşte. Atingeţi cu mare grijă acest punct. Este o zonă foarte sensibilă.

Picioarele unui Chorkie pot fi scurte, specifice Yorkshireului sau lungi şi graţioase, asemenea celor unui Chihuahua. Urechile sunt de obicei ascuţite, tipice părintelui de origini mexicane, dar acest aspect nu este unul general. Blana poate fi de culoare gri, roşcată, iar, în unele cazuri, culoarea acesteia variază odată cu sezonul de năpârlire.

Cine este Chorkie?

Dacă ne referim la personalitatea unui Chorkie, putem afirma că aşchia nu sare departe de trunchi! Atât Yorkie cât şi Chihuahua sunt nişte micuţi neînfricaţi, plini de energie şi adorabili. Aceste trăsături nu vor lipsi din arsenalul unui Chorkie, cu menţiunea că pot fi şi mai pregnante.

Ca şi cazul părinților, curajul compensează statura! Un Yorkie, un Chihuahua sau un Chorkie nu se va lăsa dominat de niciun câine, indiferent de statură, în cazul unei posibile provocări. Temperamentul vulcanic îi poate băga nu numai pe micuţi în bucluc, ci chiar şi pe stăpân, dacă acesta din urmă dă dovadă de neatenţie.

Chiar dacă prezenţa genei Yorkie mai temperează din impulsivitatea specifică rasei Chihuahua, Chorkie îşi va stăpâni cu greu originile latine. Gălăgios din fire, el nu va sta pe gânduri înainte să-şi apostrofeze adversarul prin lătrături scurte şi ascuțite, de care orice părinte Chihuahua ar fi cu adevărat mândru.

Dacă această „alarmă” în toată regula îl transformă pe micuţul Chorkie într-un câine de pază excelent, el poate fi considerat un calvar pentru vecinii cu nervi insuficient de tari.

Deoarece Chorkie provine din două rase energice şi pline de personalitate, aşteptaţi-vă la un câine efervescent şi plin de viaţă. Afectuoşi, ei doresc să-şi împartă aportul de energie cu cei dragi sau măcar sub privirile acestora. Cu toate astea, ei sunt precum nişte bibelouri, iar fragilitatea lor îi recomandă ca animale de companie pentru familiile care au bebeluşi sau copii mici în componenţă.

Un Chorkie îşi stabileşte bine ce are de făcut: ei nu merg, ci defilează cu coada pe sus! Acest tablou exprimă perfect stima de sine pe care aceşti căţeluşi o dezvoltă, creându-și propriul podium, indiferent de conjunctură. Acest lucru îi face şi mai drăgălaşi, dar coada-n vânt poate semnaliza şi un pericol ce se apropie. Ei nu vor rămâne datori la capitolul atenţie oferită, însă, dacă îi veţi răsfăţa excesiv, ei pot dezvolta comportamentul unei dive. Atunci interacţiunea cu Chorkie va deveni dificilă, cu atât mai mult deoarece aceştia sunt renumiţi pentru încăpățânarea de care pot da dovadă.

Nevoia de exerciţiu şi temperamentul unui Chorkie

Chiar dacă micuţul adoră să se tolănească, asta nu îl face un câine de ţinut numai în braţe, pe canapea. El are nevoie de timp investit în activităţi fizice ce îi vor menţine bunăstarea generală, la nivel fizic şi psihic.

Puteţi condimenta câteva plimbări scurte zilnice cu puţin timp de joacă şi totul va fi bine. El adoră să socializeze, aşa că luaţi în calcul frecventarea parcului de câini. În caz că ajungeţi acolo, ţineţi cont de temperamentul acestuia pentru a evita un scandal care l-ar putea şifona destul de serios pe micul dumneavoastră aventurier.

Exercițiile trebuie să îi implice câinelui şi psihicul, pentru a-l menţine concentrat. Astfel, el va obţine doza de calm necesară şi va lăsa în spate temperamentul exploziv. Acest lucru ar putea deveni un stimul chiar şi pentru stăpân.

De altfel, exerciţiile vor menţine câinele suplu şi cu un tonus muscular bun. Un Chorkie se poate îngrăşa rapid sub ochii dumneavoastră. Din cauza dimensiunilor sale reduse, veţi fi tentat să îl hrăniţi excesiv. Prin introducerea unui program strict de exerciţiu fizic, veţi putea evita această capcană.

Din fericire, proporţiile unui Chorkie fac din acesta un câine excelent de apartament. Ei nu au nevoie de un spaţiu prea mare şi se vor bucura de o repriză de joacă în mijlocul sufrageriei. Jocul şi atenţia oferită sub acoperiş au un rol la fel de important în a-l menţine pe micuţ calm şi temperat.

Şi chiar dacă aceşti câini dezvoltă un comportament dinamic şi un spirit veşnic tânăr, gândiţi-vă de două ori înainte să îl achiziţionaţi în cazul în care aveţi copii mici. Chorkie sunt câini plini de afecţiune, dar un copil îi poate răni involuntar atunci când joaca atinge cote maxime.

Cât de uşor de dresat este un Chorkie?

Chorkie sunt nişte câini inteligenţi fără îndoială, care pot învăţa comenzi cu uşurinţă. Cu toate acestea, inteligenţa nativă şi spiritul independent se pot contopi mai degrabă într-o povară. Ei se pot autoproclama liderii familiei, în cazul în care stăpânul va pierde postura de superior.

Aşadar, printr-o atitudine fermă, dar delicată, alături de răbdare pe parcursul şedinţelor de dresaj, veţi evita acest tip de confuzie. Nu afişaţi descumpănire sau frustrare pe parcursul dresajului. Transmițând acest tip de energie, câinele va claca. Oferiţi-le laude şi recompense atunci când simţiţi că este necesar, fără a exagera.

Un prim aspect pe care micuţul va fi nevoit să şi-l însuşească constă în diferenţa dintre căminul dumneavoastră şi locul pentru nevoi fireşti. Pentru aceasta, este nevoie de răbdare. Iniţial, ei consideră că li se cuvine să facă pipi oriunde doresc – am putea spune, o parte a comportamentului „de divă”. Rezolvaţi întâi acest inconvenient, iar restul va veni de la sine.

Ce tipuri de îngrijire necesită un Chorkie?

Acest metis abia năpârlește, motiv pentru care este încadrat în rândul câinilor hipoalergenici, în anumite cercuri. Dacă exemplarul tău este un Chorkie cu blană lungă, atunci va necesita îngrijire specială, în vederea evitării smocurilor de blană împleticită. De altfel, băiţa este recomandată la un interval de maximum două saptămâni.

Există probleme de sănătate specifice acestui metis?

Chorkie este considerat un câine destul de stabil din punct de vedere medical, iar istoria sa recentă nu poate oferi suficiente informaţii despre predispoziţiile acestui hibrid. Prin urmare, el poate dezvolta sensibilităţi asemănătoare celor ale raselor de provenienţă. Acestea includ luxaţiile patelare, alergiile, posibile probleme oftalmologice sau ale inimii.

Cât te poate costa un Chorkie?

Preţul mediu al unui Chorkie se situează între 400 şi 700 de dolari. Suma nu include şi alte costuri adiţionale suportate de stăpân, printre care se numără cel al înregistrării, al vizitelor la veterinar, al culcuşului, al alimentaţiei sau al castării.

Un ghemotoc fericit!

Chorkie nu este doar un câine drăgălaş – este un metis energic care te va surprinde mereu şi te va iubi necondiţionat. Desigur, uneori îşi va da aere de vedetă şi te va face să spui vrute şi nevrute, însă aceste mici defecte vor fi neutralizate de magica pe care aceşti micuţi o împrăştie în jurul lor. Chorkie va şti mereu cum să-şi facă loc adânc in inima ta!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top