Cum să scoți apa din urechile câinelui tău: secrete despre înot

Câine înoată fericit într-o piscină

Câinii înoată cu plăcere. Dacă nu ar fi așa, atunci nu ar fi existat termenul de „înot câinesc”. Dacă ai un cățel îndrăgostit de apă, s-ar putea ca, la un moment dat, acesta să dezvolte o infecție a urechii cauzată de excesul de apă în acestea. Din fericire, aceasta este o problemă pe care o poți preveni.

Originea infecțiilor urechilor câinilor din cauza apei

Infecția cauzată de apă cunoscută sub numele de otită externă nu este foarte asemănătoare cu afecțiunea numită „urechea înotătorului”, care apare la oameni. Când câinele înoată, apa se poate acumula în urechile lui. Dar, întrucât urechea câinelui are o formă diferită de cea umană, poate fi mai greu să eliminăm apa din canalul urechii.

Câinii cu urechi lungi, cum ar fi cei din rasele Golden Retriever sau Cocker Spaniel, sunt mai predispuși la această afecțiune decât câinii ale căror urechi sunt drepte. Deoarece urechile tind să se plieze peste canal, apa are tendința de a rămâne în interiorul canalului urechii. Acest lucru creează un mediu ideal pentru apariția bacteriilor care cauzează infecții ale urechilor.

Eliminarea apei: o soluție simplă

Există multe variante de curățare și uscare a urechilor pentru a elimina apa din urechile câinelui. Unele dintre aceste soluții conțin extract de alun vrăjitoresc, plantă cunoscută pentru proprietățile naturale puternice de uscare. Aceste soluții ajută la evaporarea apei din urechi și la combaterea infecției.

De asemenea, îți poți fabrica acasă o soluție eficientă pentru uscarea urechilor. O soluție simplă de peroxid de hidrogen sau oțet de cidru de mere, amestecat în părți egale cu apă purificată, va ajuta la calmarea infecției și, în același timp, va contribui la uscarea urechii. Chiar dacă unii ar putea să fie tentați să amestece alcoolul în soluție pentru a grăbi lucrurile, acest lucru nu este indicat întrucât ar putea provoca arsuri și iritații la nivelul urechilor.

Procesul propriu-zis de îndepărtare a apei

După ce ai preparat soluția, ar fi bine s-o ții la îndemână atunci când câinele tău intră în apă. Dacă acționezi imediat vei reduce șansele de a face o infecție. De asemenea, îl va ajuta pe cățel să se simtă mai bine, pe termen lung.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ștergi cu blândețe urechile câinelui. Dacă ai un câine cu urechi lungi trebuie să ridici cu atenție urechea și să ștergi cu grijă partea de dedesubt. În continuare, vei pune mai multe picături din soluție în canalul urechii, dar fără să introduci vârful picurătorului prea adânc în canal.

După ce ai aplicat soluția, este recomandat să masezi baza urechii. Ai putea face asta timp de câteva minute. Acest lucru asigură o distribuire uniformă a soluției în canalul urechii.

După aceea trebuie să lași câinele să-și scuture capul. Aceste mișcări creează o forță suficientă pentru a elimina particulele de rămase în interiorul urechii. La final, trebuie să ștergi urechea internă cu o un bețișor de urechi pentru a îndepărta și ultimele picături de lichid, resturi sau mizerie.

După curățare

Este recomandat să ții câinele sub observație, de fiecare dată când se bucură de apă, în cazul în care acesta ar începe să prezinte simptomele unei infecții. Printre simptome se numără scărpinatul excesiv datul cu laba peste urechi, roșeața și inflamarea zonelor din jurul urechilor sau orice miros sau scurgere ciudată. Dacă se întâmplă să vezi sesizezi una dintre aceste simptome, programează imediat o vizită la medicul veterinar.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top