Câinii chiar se spală singuri?

Golden Retriever își linge lăbuțele

Cu toții ne-am văzut câinele ducându-și limba în diferite părți ale corpului. În timp ce încercăm să nu ne gândim la asta atunci când ne linge, am putea doar să credem că se spală, așa cum ar face o pisică. Dar este aceasta o ipoteză exactă?

Ar putea fi vorba de un aspect de îngrijire personală

Câinii nu sunt ciudate ca pisicile, dar își pot folosi limbile pentru puțină îngrijire personală din când în când. Nu este motivul principal pentru care câinele tău se linge și cu siguranță nu te scutește de a-i face o baie. Dar dacă vezi că acesta nu și-a făcut un obicei din a-și linge corpul (și mai ales anumite părți ale corpului), sunt șanse ca doar să se curețe puțin.

Există cazuri în care linsul unui câine reprezintă un alt tip de curățare – mai exact curățarea rănilor. Saliva unui câine conține anumite enzime care pot ajuta la accelerarea procesului de vindecare a unei tăieturi sau a unei răni deschise. Mai mult, saliva îi va oferi câinelui un efect anestezic care durează până se evaporă.

Când devine lingerea o problemă

În cazul în care cățelul tău se linge foarte mult, asta nu înseamnă că este brusc îngrijorat de aspectul său. Câinele tău ar putea avea o gamă largă de probleme, de la alergii și paraziți până la pielea uscată și anxietatea excesivă. Dacă lingerea devine obsesivă, s-ar putea ajunge la crearea de consecințe adverse pentru prietenul tău patruped.

Câinele poate încerca să-ți spună ceva prin comportamentul lui de lingere

Câinii au tendința de a linge un loc atunci când au dureri. S-ar putea să crezi că aceasta este o observație destul de evidentă dacă îl surprinzi lingând o tăietură sau o rană deschisă, din moment ce saliva unui câine poate ajuta în procesul de vindecare generală. Cu toate acestea, trebuie menționat că acest comportament al câinelui se corelează și cu leziunile invizibile.

În cazul în care îți observi câinele lingând persistent un loc fără a avea o rana care necesită curățare, ar trebui să cauți semne mai subtile de durere din jurul zonei. Semne ca juliturile sau umflăturile indică de obicei că ceva dureros se ascunde sub suprafața pielii. Dacă bănuiești că s-ar putea să fie ceva, fă o programare la veterinar cât mai curând posibil.

Cum opresc comportamentul de lingere al câinelui meu?

Nu există nicio soluție universală pentru comportamentul canin de lingere excesivă. De la caz la caz, calea tratamentului depinde în mare măsură de motivul pentru care câinele tău manifestă acest comportament. Tratamentele în sine pot fi simple sau complexe, în funcție de rădăcina problemei.

În unele cazuri, se poate determina că lingerea constantă a câinelui tău este un efect secundar al alergiei. Dacă da, medicul veterinar îți poate recomanda utilizarea antibioticelor locale pentru a ajuta la rezolvarea problemei. O schimbare în dieta câinelui tău poate fi, de asemenea, recomandată, deoarece nu este ieșit din comun pentru un câine să dezvolte o alergie la alimentele ingerate.

Se poate recomanda și o schimbare în rutina și obiceiurile câinelui tău, dacă s-a determinat că lingerea excesivă a câinelui este un răspuns emoțional sau psihologic. Implementarea unei rutine regulate de exerciții fizice va stimula creierul câinelui, îi va menține buna dispoziție și îl va ajuta să elibereze energie într-o manieră pozitivă și nu distructivă. Asigurarea de activități de stimulare mentală, cum ar fi un puzzle cu recompense în interior, îl va ajuta, de asemenea, să evite plictiseala fără a apela la lingerea corpului său.

Nu fii conservator atunci când vine vorba de obiceiurile de lingere ale câinelui tău

Dacă observi chiar și o ușoară creștere în tendințele de lingere ale câinelui tău, nu presupune ca pur și simplu încearcă să fie mai curat. Examinează cu atenție și nu-ți fie teamă să programezi o vizită la veterinarul local. Amintește-ți că puțină întreținere preventivă și un pic de mobilizare va contribui mult la starea de sănătate și fericire a prietenului tău patruped , pe cât posibil.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top