Cum să oprești un câine de la săpat – sfaturi strategice

Terrier Jack Russell sapă în curte

Curtea casei tale este plină de gropi proaspăt săpate. Ai renunțat să mai plantezi flori. Nici nu mai poți primi oaspeți în acel spațiu. Și toate din cauza câinelui tău care nu se poate abține de la săpat. Deși îl iubești, înclinarea lui spre dezordine te-a înnebunit. Din fericire, există metode prin care îl poți face să renunțe la acest obicei.

În primul rând, de ce sapă câinele meu?

Câinii sapă din diverse motive. În unele cazuri, săpatul este pur și simplu o formă de distracție și le alungă plictiseala. Dacă îți place să lucrezi în grădină, el ar putea crede că este în regulă să “lucreze” în curte și îți va copia comportamentul.  Ar mai putea săpa ca mijloc de a evada, astfel încât să recupereze ceva dincolo de gard.

Uneori, săparea are loc la nivel instinctual. Anumite tipuri de câini, precum rasele de turmă, sapă deoarece nevoia de a avea de lucru este înnăscută. Alte rase, cum ar fi dachshunds sau terrier sapă deoarece au fost crescute pentru a face asta.

Alteori, câinele tău poate săpa doar pentru a-ți atrage atenția. În acest scenariu, trebuie remarcat faptul că nu face acest lucru din răutate. Mai degrabă, comportamentul lui îți dă de înțeles că vrea să stea cu tine mai mult – ceva care, la un anumit nivel, este un pic atrăgător.

Ce poți face pentru a-l dezvăța de acest obicei?

Nu există o singură metodă universală pe care să o implementezi astfel încât câinele tău să se oprească din a săpa. Orice metodă pe care o utilizezi ar putea depinde, în primul rând, de motivul pentru care câinele tău sapă găurile. Este posibil să poți evalua motivul pentru săparea găurilor în funcție de locul în care sunt săpate acestea și dacă au fost sau nu lucruri îngropate în gaură.

După ce ai determinat cauza principală a obiceiului său de a săpa, găsește modalități pentru a-i canaliza atenția spre altceva sau a elimina cauza de la rădăcină. De exemplu, în cazul în care câinele sapă găuri din plictiseală, permite-i să se bucure de activități în aer liber, astfel încât să-și poată consuma energia. Dacă și-a format un obicei din a îngropa oase în curte, încetează să-i mai dai oase.

Ce zici de un loc special pentru săpat?

Poți aplica o soluție alternativă astfel încât câinele tău să nu mai sape  și anume să-l încurajezi să sape într-o zonă desemnată. Poți face acest lucru prin amenajarea unui spațiu din proprietatea ta doar pentru el și obiceiurile sale de a săpa. Poți face asta și achiziționând o cutie de nisip sau ceva similar și instruindu-l să sape în interiorul ei.

Parcurgând acest traseu, îi permiți câinelui să-și mențină obiceiurile instinctuale care ar putea fi specifice rasei. Dacă decizi să procedezi astfel, asigură-te că îți obișnuiești câinele, oferindu-i nisip, care este mai  curat și mai moale decât solul. De asemenea, laudă-l că a săpat în locul potrivit – ca întotdeauna, o mică încurajare ajută mult.

Ce zici de metodele bazate pe pedeapsă?

Unele tabere sugerează că săpatul găurilor poate justifica unele tactici ale unui stil de întărire negativă. Unele dintre aceste tactici pot include tehnici simple precum stropirea lor cu un furtun. Alte tactici pot include strategii mai elaborate, cum ar fi îngroparea unui balon umflat în zonele în care îi place să sape, cu ideea că spargerea balonului în timpul săpatului poate crea o asociere suficient de negativă pentru a opri acest obicei.

Pe de altă parte, unele tabere pledează pentru evitarea pedepsirii câinelui. Raționamentul aici ia naștere din concepția că săpatul câinelui nu are la bază intenția de a face rău. Există, de asemenea, îngrijorarea că implementând strategiile bazate pe pedeapsă, câinelui îi va fi teamă de tine.

Fă ce este mai bine pentru câinele tău

Îți cunoști câinele mai bine decât oricine și ar trebui să poți stabili ce strategie ar funcționa cel mai bine astfel încât acesta să se oprească din săpat. Oricare ar fi metoda pe care decizi să o aplici, ar trebui să fie aplicată întotdeauna cu dragoste și adorație generală pentru animalul tău și niciodată cu răutate. La urma urmei, amicul tău te iubește necondiționat; de ce nu ai onora acea iubire prin acțiunile tale?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top