Câinele tău dă cu laba? (Ce înseamnă și ce ar trebui să faci)

Acest câine îți atinge fericit stăpânul cu lăbuța

Uneori, câinele vostru va recurge la orice pentru a vă atrage atenția. Unul dintre cele mai simple moduri de a face asta este să-și folosească laba pentru a vă lovi, împinge sau zgâria până când primește ce vrea. Este un obicei dezamăgitor de iritant și este unul pe care îl puteți opri.

De ce câinii dau cu laba și zgârie

Comportamentul de a atinge cu laba și a zgâria este, de fapt, o formă de bază a comunicării canine.

Cel mai vizibil mesaj pe care le place să îl răspândească prin acest semn non-verbal este faptul că, primind atenție și satisfacție imediată, ei au sentimentul că devin centrul universului vostru. Gândiți-vă astfel: un câine care vă atinge cu laba nu este chiar atât de diferit de un copil de șapte ani care strigă perpetuu “Mama!” sau “Tată!” până când părintele răspunde în cele din urmă (foarte posibil, cu un tăios „Ce?!!?”).

Există momente când un câine vă atinge cu laba pentru a transmite un alt mesaj decât „iubește-mă și iubește-mă acum”. De exemplu, un câine spășit care știe că a făcut ceva obraznic poate decide să vă atingă corpul cu laba ca mijloc de a-și cere scuze pentru comportamentul lui. Acest lucru este însoțit, de obicei, de o față tristă, căreia deseori ne e imposibil să-i rezistăm.

De asemenea, câinele vostru vă poate atinge cu laba pentru a vă spune că are nevoie de ceva important, cum ar fi mâncare sau mai multă apă. El și-ar putea folosi laba ca mijloc de a transmite o legătură cu tine, mai ales în perioadele în care simte că nu ești într-o dispoziție bună. Câinii pot fi extrem de intuitivi când vine vorba de a detecta emoția umană, iar faptul că vă atinge cu laba în acest sens ar putea fi modul său de a vă arăta că este lângă voi.

Când ceva adorabil devine ceva iritant

În timp ce atingerea ocazională cu laba în semn de iertare sau prietenie este acceptabilă din moment ce este adorabilă, atingerea cu laba pentru a cere atenție, nu este. În funcție de mărimea câinelui și a labei deopotrivă, comportamentul de atingere perpetuă cu laba și zgâriere pentru căutarea atenției poate fi mai mult decât deranjant – poate fi costisitor, dacă nu periculos.

Un câine cu o gheară puternică și dinamică vă poate sfâșia și rupe hainele din greșeală. Mai rău, totuși, un flux continuu al comportamentului de zgâriere vă poate zgâria pielea sau poate răni cu ușurință carnea delicată a unui bebeluș sau a unui copil mic. Și dacă îi satisfaceți cererile acordându-i atenția pe care o dorește, va persista și mai mult în comportamentul său.

O chestiune de dresaj

Ca toate comportamentele canine deranjante, actul aparent perpetuu de a atinge cu laba sau de a se zgâria poate fi înlăturat prin aplicarea unor tehnici de dresaj primar. În mod specific, aceste metode vor folosi combinația obișnuită de laudă și recompense pentru a-l convinge să răspundă modului vostru de gândire și acțiune și ar putea dura ca sesiunile per ansamblu să dea roade.

Cu toate acestea, odată ce încetează să vă zgârie brațul pentru a primi atenție, veți fi bucuros pentru timpul investit.

Înainte de a vă dresa câinele – Citiți-i limbajul corpului

Deși este o idee bună să vă dresați câinele să renunțe la comportamentul de a vă atinge cu laba din motive enervante, ar trebui să fiți atent să nu cumva să îl dresați împotriva formelor “benefice” ale comunicării bazate pe atingerea cu laba caracteristice sistemului său. La urma urmei, poate fi un mod foarte eficient pentru câine de a transmite o gamă de emoții surprinzător de diversificată.

Din această cauză, este important să acordați o atenție deosebită motivelor pentru care vă atinge cu laba, în special în faza de dresaj. Ar trebui să puteți recunoaște foarte clar dacă câinele vă deranjează pentru a-l scărpina după urechi sau se simte rău pentru ceva greșit. De asemenea, ar trebui să îi dați de înțeles câinelui că știți acest lucru – patrupedul  își va da seama de asta mai bine decât v-ați imagina.

Câinele vă iubește – nu uitați vreodată acest lucru

Da, este destul de agasant dacă câinele  vă atinge insistent cu laba pentru a atrage atenția asupra lui.

Dar păstrați-vă calmul, oricât de mult v-ar frustra. Amintiți-vă, el nu face asta din ciudă, ci doar pentru că voi sunteți centrul universului său.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top